Klímavédelem

COP22 – Marrakeshben a párizsi klímamegállapodás részleteiről tárgyalnak

A rendezvény november 7-től 18-ig tart a marokkói Marrakeshben. Az ENSZ 22. klímakonferenciája, amelyen a résztvevők a párizsi klímacsúcson tett vállalásaik részletszabályait dolgozzák ki.

Miközben a világ lélegzete megállt egy pillanatra Donald Tramp elnökké választása kapcsán az USA-ban, az élet nem állt meg. Zajlik a klímaválság csökkentésére vonatkozó munka a COP22 konferencián. A konferencia első hete egy úgynevezett előkészítő szakasz, amit azután a miniszteri szintű szakasz követ november 15-től 17-ig. Ezeken a napokon indulnak majd meg a párizsi megállapodáshoz kapcsolódó klímafinanszírozási tárgyalások, amelyeken már nemcsak a végrehajtási szabályokról, hanem a megvalósításhoz szükséges pénzügyi források biztosításáról is lesznek egyeztetések – ismertette.

A WWF Magyarország az MTI-vel közölte: a tárgyalásokon az éghajlatvédelmi megállapodás megvalósítását segítő szabályrendszereket dolgozzák ki. Manuel Pulgar-Vidal, a WWF nemzetközi éghajlatváltozási és energetikai igazgatója a közlemény szerint kiemelte: a marrakeshi konferencia arról szól, miképpen lehet ösztönözni a kormányokat, vállalatokat, városokat és más szereplőket, hogy a jelenlegieknél is ambiciózusabb vállalásokat tegyenek és azokat képesek legyenek megvalósítani. Az érintetteknek úgy kell felállniuk a tárgyalóasztaloktól, hogy tisztában legyenek a szabályokkal és a rendelkezésre álló eszközökkel, amelyek segítségével meg lehet állítani az éghajlatváltozást – tette hozzá.

Kiemelték: 2018-ban lesz majd először látható, hogy Párizs valóban megváltoztatja-e a klímaváltozás menetét. A következő két évben mindenképpen javítani kell az államok által kitűzött célokon, hogy az országok ledolgozzák a tényleges vállalások és az éghajlatváltozás megállításához szükséges kibocsátás-csökkentés közötti különbséget, mert csak így tartható a globális felmelegedés a biztonságos, 1,5 Celsius fokos határérték alatt – olvasható a WWF Magyarország közleményében.

Donald Tramp -ra visszatérve, a klímavédelmi akcióiról ismert Al Gore most “olajágat nyújtott” neki, s azt ígérte a megválasztott elnöknek: minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet töltsön be a globális felmelegedés katasztrofális következményeinek elhárítása érdekében vívott küzdelemben. Gore – aki a globális éghajlatváltozás elleni tevékenységéért 2007-ben Nobel-békedíjat kapott – egy általa alapított klímavédelmi civil szervezet honlapján tette közzé levelét. Emlékeztetve arra, hogy Trump azt ígérte, valamennyi amerikai elnöke akar lenni, leszögezte: reméli, hogy a megválasztott elnök együtt dolgozik majd azokkal, akik úgy hiszik, hogy “a klímaváltozás a legnagyobb veszély, amellyel az amerikai nemzetnek szembe kell néznie”. A The Washington Post Al Gore felajánlkozásával kapcsolatban rámutat: Donald Trump szkeptikus a klímaváltozással kapcsolatban, s korábban többször is “kitalációnak” minősítette azt.

Trump a választási kampányában azt ígérte, hogy eltörli Obama elnöknek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és az energiahatékonyság növelésére kidolgozott Klímavédelmi Akciótervét és felmondja Washington részvételét a párizsi klímavédelmi egyezményben. Egyúttal kilátásába helyezte azt is, hogy sok helyen újranyittatja a szénbányákat.

A hatalomátadást bonyolító ideiglenes bizottság honlapján az olvasható, hogy Trump “szilárdan elkötelezett csodálatos természeti erőforrásaink és természeti környezetünk megőrzése mellett.”

Az Egyesült államok elnöke az amerikai nép embere és azt fogja csinálni amit az amerikaiak akarnak. A helyzet az, hogy amikor a klímakérdéssel komolyan el kezd foglalkozni az új elnök szembesülni fog a valóssággal, ami szembe jön majd vele. A tények pedig makacs dolgok. Rájön majd arra, amit az ENSZ főtitkára Ban Ki Mun mondott, hogy a Földet úgy kell elképzelni a világmindenségben mint egy nagy hajót és ha ez a hajó elsüllyed mind odaveszünk vele.

Rampasek László
Források: MTI; WWF; CNN

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago