“Szégyen” a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok támogatása

Greta Thunberg egy kongresszusi meghallgatáson azt mondta, hogy a fosszilis tüzelőanyag-ipar támogatása “szégyen”.

"Szégyen" a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok támogatása

  • Joe Biden elnök infrastrukturális terve tartalmaz egy olyan részletet, amelynek célja a fosszilis tüzelőanyagok amerikai pénzügyi támogatásának visszaszorítása.
  • A svéd éghajlatvédelmi aktivista szerint a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának megszüntetése a “legkevesebb”, amit az Egyesült Államok megtehet az éghajlati válság leküzdése érdekében.
  • Greta Thunberg svéd klímaaktivista csütörtökön egy kongresszusi meghallgatáson “szégyennek” nevezte a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok támogatását.

A 18 éves klímaaktivista a Föld napján a képviselőház egyik felügyelőbizottsága előtt tett tanúvallomást a fosszilis tüzelőanyag-ipar környezetre gyakorolt hatásáról, és azt mondta, hogy a fosszilis tüzelőanyagok támogatása “egyértelmű bizonyítéka annak, hogy egyáltalán nem értettük meg az éghajlati vészhelyzetet”.

“2021-et írunk, az, hogy még mindig erről vitatkozunk, és még inkább az, hogy még mindig az adófizetők pénzéből támogatjuk a fosszilis tüzelőanyagokat, szégyen” – mondta.

Thunbergnek az éghajlati válság kezeléséért folytatott kiállása globális mozgalmat indított el, emberek millióit – köztük az iskolából kisétáló diákokat – inspirálta tiltakozásra és az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos intézkedések követelésére.

Joe Biden elnök 2,3 billió dolláros hatalmas infrastrukturális terve tartalmaz egy olyan részletet, amelynek célja a fosszilis tüzelőanyagok amerikai pénzügyi támogatásának visszaszorítása, ami egy évtized alatt 35 milliárd dollárt hozna a szövetségi kormánynak – jelentette a The Guardian.

A kongresszusi meghallgatáson Thunberg azt mondta, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok támogatásának megszüntetése a “legkevesebb”, amit az Egyesült Államoknak meg kellene tennie az éghajlati válság leküzdésére, különben a törvényhozóknak “meg kellene magyarázniuk a gyermekeiknek, hogy miért adják fel a 1,5 C-os célt, miért adják fel anélkül, hogy egyáltalán megpróbálták volna”.

“Veletek ellentétben az én generációm nem fogja harc nélkül feladni” – mondta. “Meddig hiszitek őszintén, hogy az olyan hatalmon lévők, mint ti, megússzák ezt? Meddig gondolják, hogy továbbra is figyelmen kívül hagyhatják az éghajlati válságot anélkül, hogy felelősségre vonnák őket?”

“A mai fiatalok fogják eldönteni, hogyan fognak emlékezni rátok, ezért azt tanácsolom nektek, hogy válasszatok bölcsen” – tette hozzá Thunberg.

 

Forrás: Insider