Karbon ára az önkéntes piacon 2019

Az önkéntes szén-dioxid piac (Voluntary Carbon Market), mely a karbonkreditek felhasználásával végzi a szén-dioxid kompenzációs szolgáltatásait, a kereslet (és a kínálat) egy másik fontos forrása a nemzetközi szén-dioxid-árképzési mechanizmusok következményeinek enyhítésére.

Az önkéntes piaci szén-dioxid kiegyenlítésekre vonatkozó árazási kezdeményezések szintén fontos lehetőséget nyújtanak az új ötletek kísérletezésére, és a fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatok kezelésére. Összességében az önkéntes piac mérete kisebb, mint a megfelelési (kötelező) piacoké.

2005-től – 2018 első negyedévéig több mint 2000 projektből bocsátottak ki több mint 430 MtCO2e önkéntes krediteket.

A 184 féle karbonkredittel történő kibocsátások kiegyenlítésének több mint 75 százaléka a két legnagyobb önkéntes szabványból származik – a Verra önkéntes szén-dioxid-szabványából (VCS) és a Gold-szabványból.

Kisebb mérete ellenére az önkéntes piacon folytatott tevékenységek növekedtek, ami utalhat az önkéntes karbonkrediteket kibocsátó projektek iránti növekvő bizalomra. A két legnagyobb önkéntes szabvány kibocsátási tendenciáinak közelebbi vizsgálata azt mutatja, hogy a 2014-es visszaesés után az önkéntes hitelek éves kibocsátása 2017 óta újra felgyorsult, amint az ábrán látható.

Karbon ára az önkéntes piacon 2019 | ClimeNews - Hírportál

Az árazást illetően az önkéntes karbonkredit árak drasztikusan változhatnak az önkéntes vásárlók különböző preferenciái miatt. Mindig felmerül a kérdés, hogy érvényesül -e a fizessen a szennyező elv a karbonkreditekkel történő kiegyenlítés esetén? Mivel ez érvényesül a VCS, a Gold Standard, Plan Vivo, és ide tartozik a magyar QFPC esetén is, ezek értékes és ellenőrizhető karbonkrediteknek számítanak, az ár 30 euró/tonna feletti jelenleg. Az olcsó, és hitelessége vitatható vagy ellenőrizhetetlen kreditek ára, jóformán az egy eurót sem érik el. Nyilvánvaló, hogy akik ezt használják csak kibújni szeretnének a környezetterhelési felelősségük alól, hiszen a károkozás töredékért semlegesítenek. Ha ők hangoztatni merészelik, hogy karbonsemlegesek a zöldrefestés esete náluk azonnal felmerül, és különféle magyarázkodásba kezdhetnek. Vajon ők is támogatói a kibocsátás csökkentés ösztönzésének?

Az önkéntes piac számos különböző növekedési és fejlődési lehetőséget rejt magában:

Szabályozók segítségével az önkéntes piacokra termelt kibocsátáskompenzáció a párizsi megállapodás és a nemzetközi légi közlekedés kibocsátáskompenzációs és -csökkentési rendszer (CORSIA) értelmében felvásárolható és eladható lehetne a kötelező piacokon. Jelenlegi tiltás és engedély hiányában a kötelező piaci szereplők – akik bizonyos mértékig ingyenes engedélyekkel rendelkeznek a környezetszennyezésükhöz – alaptalanul félnek a valódi, már megvalósított szén-dioxid kibocsátás csökkentésből és/vagy elkerülésből származó úgynevezett önkéntes kibocsátási egységek (karbonkreditek) vásárlásától.

Amennyiben megállapodások köttetnek a kettős kötelezettségek elkerülésére, az önkéntes kibocsátáskompenzáció gyorsíthatja a kibocsátás-csökkentést olyan szektorokban, amelyek nincsenek lefedve meglévő kötelező szén-dioxid-piacok által, vagy olyan országokban, amelyekben nincsenek kötelező piacok.

Pontosabban, sokan azt várják – mivel ez minden félnek előnyös win-win helyzet, hogy ezek a fejlemények újfajta kereslet forrást jelentsenek az önkéntes piaci projektek számára, amelyek áttérhetnek a kiegyenlítések eladására a hazai (megfelelési) kötelező piacokon, például Magyarországon, Romániában, Kolumbiában és Kaliforniában.

Rampasek László
Forrás: World Bank Group | State and Trends of Carbon Pricing 2019

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.