Tudástanúsítvány

Cousteau kapitány évszázada

1910. június 11.-én, azaz éppen 100 éve született Jacques-Yves Cuosteau, a XX. század egyik legismertebb és legnagyobb hatású ismeretterjesztője. A világ neki köszönheti a delfinekre, a korallzátonyokra és általában a világtengerek ökoszisztémájára vonatkozó közismeretek nagy részét.

Miközben tudományos pályája úgyszólván a kamerák előtt zajlott, a magánéletéről a nagyközönség jóval kevesebbet tud.

Filmesként először amerikai tévétársaságoknak forgatott – a Cousteau kapitány víz alatti Odüsszeiája című sorozat sosem látott népszerűségre emelte az USA-ban (majd az amerikai példa nyomán az egész nemzetközi televíziózásban) a kalandos ismeretterjesztés műfaját.

Jacques Cousteau villámgyorsan beletanult a médiatudós szerepébe: az első sikerek nyomán összes további utazását és tudományos kutatását filmjei és könyvei bevételéből finanszírozta.

Látszólag sikeres és irigylésre méltó életet élt, ám a kudarcok és a tragédiák sem kerülték el. Második fia, Philippe motorcsónak-balesetben vesztette életét, felesége pedig rákban halt meg. A Calypso kis híján víz alatti roncsként végezte: 1996-ban Szingapúrban elsüllyedt, és bár nem sokkal később kiemelték, Cousteau – aki 1997-ben hunyt el – már soha többé nem tudta használni.

A kapitány 1991-ben egy interjúban ökológiai szempontból hasznosnak és szükségesnek nevezte a születésszabályozást, és károsnak a Föld túlnépesedését – ezután rendszeresen támadták, főleg egyházi körökből.

Halálakor azt írta a francia sajtó, hogy Franciaország legnépszerűbb embere és az ország legismertebb „arca” távozott. Hajóját, a hasonló respektusú Calypsót most, a tudós halálának századik évfordulója alkalmából valószínűleg ismét vízre bocsátják, hogy úszó kiállításként üzemeljen.

Forrás: NOL

Film: Fia Philippe Cousteau Jnr elérzékenyülve látogatást tett nagyapja, Jacques Cousteau által létrehozott Vörös-tengeren víz alatti falu maradványai között, hogy felfedezzék, vajon az emberek élhetnek-e valaha víz alatt. Izgalmas klip a BBC Oceans sorozatából.


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

15 perc ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago