A legetikusabb ajándék: A fenntartható demográfiai jövő felé

A demográfiai változások nem azonnaliak, hanem hosszú ideig tartanak. Az eredetileg a The Ecological Citizen című lapban megjelent cikkében Joe Bish amellett érvel, hogy a népesedési vitát úgy kell átfogalmazni, mint a hosszú távon fenntartható civilizáció elérésének elengedhetetlen feltétele, nem pedig mint a rövid távú célok elsődleges prioritását.

A legetikusabb ajándék: A fenntartható demográfiai jövő feléFotó: Stephen Leonardi

Az emberi népességnövekedés lassításának, megállításának és végül visszafordításának célja már nem az ökológiai katasztrófa elhárítása. Az a hajó már elment.

A népesedésre összpontosító aktivisták, finanszírozók és nem kormányzati szervezetek a már folyamatban lévő túllövés közepette tevékenykednek. Ennek a valóságnak az elfogadása és az erre épülő üzenetek kialakítása jelentősen segíthet abban, hogy a népesedési érdekérvényesítés nyilvános arculatát a jövőben optimalizáljuk.

Mostantól kezdve a népesedési aktivistáknak a generációk közötti narratívát kell előremozdítaniuk, amikor az emberi népesség méretének és növekedésének ökológiai relevanciáját magyarázzák. A népesedési beavatkozásokat etikai szükségszerűségként és hosszú távú projektként kell megfogalmazni, hogy javítsák a jövő generációk esélyeit a bolygónkkal való fenntartható életmód kialakítására. A népesedési beavatkozásokat továbbra is úgy kell beállítani, mint amelyek globális szinten azonnali és jelentős demográfiai hozadékot tudnak termelni – vagy mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos válságok rövid távú enyhítésének vitathatatlanul elsőbbséget élvező intézkedéseit -, és nemcsak hosszútávú értelme van.

A népességnövekedés megállításához szükséges feltételek megteremtése és a teljes népességnövekedés minimalizálása az esetleges globális csúcspont előtt továbbra is a két legfontosabb népesedési célkitűzés. Amint elérkezik a csúcspont, és a népesség természetes módon csökkenni kezd, a népességtudatos környezetvédők számára új üzenetekkel és PR-kihívásokkal kell szembenézniük. De ez még messze van. Még a legoptimistább előrejelzések is csak a 2050-es vagy 2060-as évekre prognosztizálják a népességnövekedés végét, és azok, amelyek ezt teszik, heroikus folyamatos munkát feltételeznek a termékenység további csökkenése érdekében. Természetesen ez a kellemetlen igazság nem fogja megakadályozni az antropocentrikus közgazdászokat és politikusokat abban, hogy magasabb születési rátát követeljenek, és a termékenység további csökkenésével egyenesen pánikra számíthatunk részükről.

De az ökológiailag tájékozottak számára érzelmileg nehéz beismerni, hogy a globális demográfiai trendek – bármilyen nem disztópikus forgatókönyv szerint – nem fordíthatók meg egy pillanat alatt. Minden egyes múló pillanatban azt látjuk, hogy az élő Föld szörnyen szenved. Gyorsan, erőteljesen és határozottan akarunk beavatkozni. A népesség tekintetében azonban a “gyorsaság” fogalma évtizedekre terjed ki. Valószínűleg legalább 30 vagy 40 évbe telik, amíg a népességnövekedés megáll – és az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a biológiai sokféleségnek a válságát jóval korábban nagyrészt meg kell oldani.

Azzal, hogy szemléletünkben és üzeneteinkben lemondunk a közvetlenség érzéséről, a népesedési aktivisták teljes mértékben gazdagodhatnak abban a képességükben, hogy a jövőbeni globális fenntarthatóság vízióit felvázolják.

A méltányos, ökológiailag tájékozott, a vad és vibráló Földdel harmóniában élő kétmilliárdos népesség szép jelenetei vonzóak az emberi természet számára. Megszólítják az utódaink jólétéről való gondoskodás etikáját.

Emellett pontosan azt a platformot adják, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy megduplázzuk a népesedési programokat és a közoktatást, mivel az emberiség jövőbeli népességszámának meghatározásában a legkritikusabb tényezők a mai családméretre vonatkozó döntések. Vannak jól ismert, megfizethető és progresszív módszerek a családméret csökkentésére.

Egyetértek Oswald Spenglerrel: az optimizmus egyenlő a gyávasággal. Ökológiai szempontból nincs miért optimistának lenni. A pozitív gondolkodás ereje viszont más. Ez nem naivitás; valójában a valóság teljes és józan számbavételén alapul. A Föld fenntartható eltartóképességéhez viszonyított emberi népesség nagyságát tekintve a valóság az, hogy katasztrófában élünk. Ez a helyzet sajnálatos, tragikus, frusztráló és felháborító – de az előremutató, népesedéssel kapcsolatos programokra való felhívásoknak, és az ezekhez szükséges kellő közvéleményi támogatás megszervezésének túl kell lépnie az elítélendő dolgok elítélésén. A leendő támogatóknak pozitív érzelmi kötődést kell kialakítaniuk egy jobb, fenntartható demográfiai jövő gondolata iránt.

A 21. század végének és a 22. század elejének emberei és teremtményei számára a legetikusabb ajándék, amit adhatunk, az egy esély. A népesség területén ez azt jelenti, hogy generációkon átívelő munkával biztosítjuk az emberek sokkal kisebb, ökológiailag megfelelőbb méretű létszámát.

Joe Bish a Population Media Center (Népesedési Médiaközpont) témavédelmi igazgatója. Ez a cikk eredetileg a The Ecological Citizen című lapban jelent meg.

Forrás: The Overpopulation Project

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.