Cousteau kapitány évszázada

1910. június 11.-én, azaz éppen 100 éve született Jacques-Yves Cuosteau, a XX. század egyik legismertebb és legnagyobb hatású ismeretterjesztője. A világ neki köszönheti a delfinekre, a korallzátonyokra és általában a világtengerek ökoszisztémájára vonatkozó közismeretek nagy részét.

Cousteau kapitány évszázada | ClimeNews Hírportál

Miközben tudományos pályája úgyszólván a kamerák előtt zajlott, a magánéletéről a nagyközönség jóval kevesebbet tud.

Filmesként először amerikai tévétársaságoknak forgatott – a Cousteau kapitány víz alatti Odüsszeiája című sorozat sosem látott népszerűségre emelte az USA-ban (majd az amerikai példa nyomán az egész nemzetközi televíziózásban) a kalandos ismeretterjesztés műfaját.

Jacques Cousteau villámgyorsan beletanult a médiatudós szerepébe: az első sikerek nyomán összes további utazását és tudományos kutatását filmjei és könyvei bevételéből finanszírozta.

Cousteau kapitány évszázada | ClimeNews Hírportál

Látszólag sikeres és irigylésre méltó életet élt, ám a kudarcok és a tragédiák sem kerülték el. Második fia, Philippe motorcsónak-balesetben vesztette életét, felesége pedig rákban halt meg. A Calypso kis híján víz alatti roncsként végezte: 1996-ban Szingapúrban elsüllyedt, és bár nem sokkal később kiemelték, Cousteau – aki 1997-ben hunyt el – már soha többé nem tudta használni.

A kapitány 1991-ben egy interjúban ökológiai szempontból hasznosnak és szükségesnek nevezte a születésszabályozást, és károsnak a Föld túlnépesedését – ezután rendszeresen támadták, főleg egyházi körökből.

Halálakor azt írta a francia sajtó, hogy Franciaország legnépszerűbb embere és az ország legismertebb „arca” távozott. Hajóját, a hasonló respektusú Calypsót most, a tudós halálának századik évfordulója alkalmából valószínűleg ismét vízre bocsátják, hogy úszó kiállításként üzemeljen.

Forrás: NOL

Film: Fia Philippe Cousteau Jnr elérzékenyülve látogatást tett nagyapja, Jacques Cousteau által létrehozott Vörös-tengeren víz alatti falu maradványai között, hogy felfedezzék, vajon az emberek élhetnek-e valaha víz alatt. Izgalmas klip a BBC Oceans sorozatából.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.