Klímaválság

Elképesztő fotók Hoover Beach nyaralóházairól

Döbbenetes, mit produkált egy hóvihar és egy tó a partján álló házakkal. Elképesztő fotók készültek az Egyesült Államok északi részén fekvő Hoover Beach nyaralóházairól.

A Nagy-tavak egyikének, az Erie-tónak a partján álló nyaralótelep házait ugyanis a hétvégén teljesen belepte a hó és jég. A környéken már csütörtök óta esett a hó, ami a hétvégére szélviharral párosult, a különösen erős szél és a tavak extrém méretű hullámai pedig az Erie-tó és az Ontario-tó partján álló épületeket 16-18 óra alatt szó szerint jégpáncélba fagyasztották.

A Buffalo-tól alig harminc perc kocsiútra fekvő öböl lakosai közül sokan arra ébredtek, hogy házaikban teljes a sötétség, mivel az ablakokra rakódott jég a fényt is elzárta. A hosszú és hegyes jégcsapok főként az ajtók és ablakok kereteire rakódtak rá, de a fákat sem kímélték.

A meteorológusok szerint a jelenség egészen szokatlan, főleg, mivel az idei tél a megszokottnál enyhébb volt a tavaknál. Ez magyarázza azt is, miért lehettek ekkorák a hullámok – a tó tetején nem volt ott az általában meglévő téli jégpáncél, így a szél a szokásosnál is nagyobbra korbácsolhatta őket.

Az egyik háztulajdonos az NBC hírcsatornának úgy nyilatkozott, a házán 30-90 cm közötti jégpáncél van – így a károkat sem tudják felmérni, míg ez le nem olvad. A szomszéd házba teljesen lehetetlen volt bejutni, a jég majdnem a tetőig ér. Ahhoz, hogy mégis bemehessenek, jégvágóval kellett a hátsó ajtónál lyukat ütniük.

A jég súlya egyébként nagy – sokan félnek tőle, hogy beszakad alatta a tető, vagy akár az egész faszerkezet, főleg, ha a napokban várt esőnek köszönhetően a jégtömeg még tovább nő.

A rendőrség közben arra kérte a közelben élőket, hogy hagyják abba a településre való bejárást, ha csak azért jönnek, hogy megnézzék a különleges házakat.

Forrás: Euronews
Képek: Winter storm New York2020.Associated Press. All Rights Reserved.Jeffrey T. Barnes

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

16 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago