Szén-dioxid-kibocsátás

A Tanács elfogadta az EU hosszú távú klímastratégiáját

A Tanács ma elfogadta az EU-nak és tagállamainak a hosszú távon alacsony üvegházhatásúgáz-kibocsátásra vonatkozó fejlesztési stratégiáját. A stratégiát a Párizsi Megállapodásban előírtak szerint az EU továbbítja az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC) titkárságának.

A stratégiában az EU újólag hangsúlyozza, hogy tagállamaival együtt maradéktalanul elkötelezett a Párizsi Megállapodás és annak hosszú távú célkitűzései mellett. Rámutat arra, hogy az Európai Tanács a 2019. december 12-i következtetéseiben jóváhagyta azt a célt, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon. Az EU és tagállamai egyetértenek abban, hogy nagyívű társadalmi és gazdasági átalakulásra van szükség, és ennek megvalósításával egyúttal ösztönözni szeretnék a globális éghajlat-politikai fellépéseket is, példát mutatva arról, hogy a klímasemlegességre való átállás nemcsak szükségszerű, hanem megvalósítható és kívánatos folyamat is egyben.

A tagállamoknak külön is ki kell dolgozniuk és az ENSZ-hez be kell nyújtaniuk saját nemzeti stratégiájukat. Az EU arra sürgeti a Párizsi Megállapodás részes feleit, hogy a megállapodást betartva 2020-ban nyújtsák be stratégiáikat.

Az Európai Unió és tagállamai stratégiájának benyújtása az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye titkárságához

Az Európai Tanács következtetései, 2019. december 12.

Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (2019): „Különjelentés az iparosodás előtti szintet 1,5 °C-kal meghaladó globális hőmérséklet-emelkedés hatásairól” (angol nyelvű oldal)

Éghajlatváltozás és szárazföldek: az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület különjelentése az éghajlatváltozásról, az elsivatagosodásról, a talajromlásról, a fenntartható földgazdálkodásról, az élelmiszerbiztonságról és a szárazföldi ökoszisztémák üvegházhatásúgáz-forgalmáról (angol nyelvű oldal)

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület különjelentése a változó éghajlat összefüggésében az óceánról és a krioszféráról (angol nyelvű oldal)

Jelentés az üvegházhatást okozó gázok nemzeti jegyzékére vonatkozó 2006. évi IPCC-iránymutatások 2019. évi átdolgozásáról (magyarul nem elérhető)

Az Európai Bizottság közleménye (COM (2019) 640): „Az európai zöld megállapodás”

Az Európai Bizottság közleménye (COM (2018) 773): „ Tiszta bolygót mindenkinek – Európai hosszú távú stratégiai jövőkép egy virágzó, modern, versenyképes és klímasemleges gazdaságról”

Részletes elemzés a Bizottság közleményének (COM (2018) 773) alátámasztására

Éghajlatváltozás: uniós fellépés

Vezető szerep az éghajlatváltozás elleni küzdelemben (angol nyelvű multimédia-tartalom)

Forrás: Az Európai Unió Tanácsa

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago