A helyiek szeme láttára törik ketté egy tankhajó Mauritiusnál

Környezetvédelmi katasztrófa fenyeget Mauritiuson, amelynek partjainál szivárog az olaj egy zátonyra futott tankhajóból. A szennyezés tönkreteheti a turizmusból élő afrikai sziget gazdaságát.

A helyiek szeme láttára törik ketté egy tankhajó Mauritiusnál | ClimeNews

Még július 25-én futott zátonyra a Kínából Brazíliába tartó Wakashio olajszállító hajó az Indiai-óceánon, egy természetvédelmi tengeri park közelében. Az erős hullámzás miatt a hajótest megrepedt, dízelolaj és bunkerolaj kezdett szivárogni a hajótestből. A Wakashio 2007-ben épült, öt centi híján 300 méter hosszú, és 203 ezer tonna olaj fér el benne. A baleset idején szerencsére üres volt a hajó, így csak az üzemanyagként szolgáló 200 tonna dízelolaj és 3800 tonna bunkerolaj volt a fedélzeten. A hajótestet is megreccsentő erős hullámzás miatt az olajat nem tudták kiszivattyúzni a tankból. Az ország környezetvédelmi miniszterét a Guardian idézte: „környezeti válság van az országban, ilyen veszéllyel még sosem kellett szembenézni, és az országnak nincsenek meg a megfelelő eszközei a veszély elhárítására”.

Környezetvédelmi szakemberek attól tartanak, hogy ha a hajó kettétörik, akkor még több olaj ömlik majd a tengerbe, ami katasztrofális pusztítást okozhat a paradicsomi sziget tengeri és partmenti élővilágában.

A hatóságok arra kérték az érdeklődőket, hogy ne menjenek a roncs közelébe, sőt, a közeli partokat, Pointe d’Esny-t, Mahebourg-t, és a Blue Bay tengeri nemzeti parkot is kerüljék el. Az olajfoltot megpróbálják felfogni, ehhez a szomszédos Réunion szigetétől is segítséget kértek.

Így szivárog az olaj a megrepedt tankerből (Forrás:Hugo Clément Twitter):

A helyiek szeme láttára törik ketté egy tankhajó Mauritiusnál | ClimeNews A helyiek szeme láttára törik ketté egy tankhajó Mauritiusnál | ClimeNews A helyiek szeme láttára törik ketté egy tankhajó Mauritiusnál | ClimeNews A helyiek szeme láttára törik ketté egy tankhajó Mauritiusnál | ClimeNews

Az erős hullámzás azonban folyamatosan növeli az olajszállító repedését, és a hajótest a szakértők számításai szerint nemsokára kettétörhet, akkor pedig a maradék olaj is szabadon az óceánba ömölhet.

A mauritiusi vizek gazdag élővilágát fenyegeti az olaj

Legutóbb 2016-ban történt hasonló baleset Mauritius közelében. Június 17-én Mahebourg környékén futott zátonyra a Benita ömlesztettárú-szállító. A hajót megemelték, majd szétszerelésre India felé kezdték vontatni, de Mauritiustól 95 mérföldre a hajó megbillent, és a 4400 méter mély tengerfenékre süllyedt.

Források: The Guardian brit napilap | Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.