Felelős társaságok

Elon Musk bejelentése a Tesla Powerwall akkumulátorokról

Ha a napelemekre gondolunk egyből eszünkbe jutnak azok az ominózus fogalmak, mint megújuló energiaforrás, tiszta energia, vagy környezetvédelem. Azonban egy dolog ritkán jut eszébe az embernek a napelemek hallatán, ez pedig a rendszer működésképtelensége felhős időben.



Már a nevében is benne van, hogy NAP elem, ennélfogva a nap energiáját hasznosítva tud elektromosságot előállítani, és szintén nevéből adódik, hogyha nincs nap, nincs áram. Főleg emiatt nem annyira elterjedt még ez a fajta energia-előállítás, mert a Földnek rengeteg olyan sűrűn lakott területe van, ahol a napsütéses órák száma miatt egész egyszerűen nem kifizetődő egy ekkora beruházás. Ezt igyekszik megoldani a Tesla.

Igen, már megint a Tesla, de ezt már megszokhattuk volna, hogy a technika minden területén szóba kerül előbb vagy utóbb. Most éppen a napelemek legfőbb problémáját fogja orvosolni a Powerwall segítségével. A Powerwall egy ízléses, letisztult, mondhatni “Tesla-i eleganciával bíró”, falra szerelhető akkumulátor, ami napelemek segítségével tölthető, így az energia akkor is tiszta forrásból származik otthonunkban, ha éppen este van, vagy felhős az idő.

Hogy miért is olyan fontos ez? A Tesla 3 fő érvvel igyekszik meggyőzni az érdeklődőket, nevezetesen: este is használható, teljes mértékben függetleníthetjük otthonunkat az energiaszolgáltatóktól, de ha mégsem, akkor központi áramszünet esetén sem áll meg az elektronikus élet lakásunkban. Ez mind szép és jó, de miért pont a Tesla akkumulátorát használjuk, amikor a piac tele van alternatívákkal? “Más, jelen generációs akkumulátorokkal ellentétben a Tesla Powerwall teljesen automatikus, könnyen felszerelhető és nem igényel karbantartást. A Powerwall lítium ion akkumulátorai a Tesla autókban már bevált technológiával bírnak.” – áll a Tesla oldalán.

A képen látható, hogy amikor a legtöbb energiát tudnánk nyerni a napelemekből, akkor használjuk azokat a legkevésbé.

Egy Powerwall panel 6.4 kWh energiát képes elraktározni, ami bőven elég egy átlagos lakás éjszakai fogyasztásához, de nagyobb igényű lakásokba több panel is beszerelhető. Ha nem lennénk biztosak abban, mégis mennyit fogyasztunk átlagosan, a Tesla néhány példát is említ, így egy könnyed számolással meg is állapíthatjuk elég-e egy panel számunkra. Egy TV átlagosan 0,1 kWórát fogyaszt óránként, egy szoba bevilágításához is nagyjából ugyan ennyi energiára van szükségünk. Laptopunk ennek felével is megelégszik. Egy hűtőszekrény pedig nagyjából 1,6 kWórát igényel naponta.

Forrás: tesla.com, tisztajovo.hu, sevaster1

Kiszámolják helyettünk, megéri-e napelemet tenni a tetőre

Kapcsolódó vállalkozások, akik adnak a környezetvédelemre:
https://www.energiak.hu/
https://napelemhitel.cf/ajanlat/
https://www.mfb0.hu/

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 óra ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago