Norvégiában már vége a benzines és dízeles világnak

Egy ideje már egyeztetnek arról a norvég pártok, hogy betiltják a benzines és dízeles autók eladásait az országban, de most úgy tűnik, hogy sikerült is megállapodniuk – írja a portfolio.hu. A norvég napilap, a Dagens Naeringsliv úgy tudja, hogy az ország 4 legfontosabb pártja megállapodott arról, hogy 2025-től már csak elektromos autókat lehessen értékesíteni Norvégiában – írja a lap. Úgy, hogy az ország a világ egyik legnagyobb olajexportőre.

A hírt a két legnagyobb baloldali párt megerősítette, a jobboldali pártok viszont nem. A Tesla első embere, Elon Musk viszont kifejezetten örült a hírnek, a Twitteren ezt posztolta:

Egyébként több országban is terveznek a norvéghoz hasonló lépéseket, de ilyen messzire még senki sem jutott, Indiában vizsgálják annak a lehetőségét, hogy 2030-tól már ne lehessen újonnan forgalomba hozni benzin- és dízelmotorú autókat, és Hollandiában is terveznek hasonlót, megállapodás azonban még egyik ország politikai pártjai között sincs, írja az autonavigator.hu.

Norvégiában már vége a benzines és dízeles világnak - ClimeNewsNorvégia eddig is villanyautó-nagyhatalom volt. Ott már tavaly minden negyedik eladott, illetve forgalomba helyezett személyautó elektromos volt, ezzel világelsők. Ez persze nem meglepő, komoly adókedvezmény és buszsáv-használati “jogosítvány” is jár hozzájuk, továbbá ingyenesen is parkolhatnak, ami (zöld rendszám esetén) nálunk Budapesten és további 5 vidéki városban is adott már.

Adókedvezmény nálunk is említhető: a tisztán elektromos autókra sem regisztrációs adó, sem vagyonszerzési illeték, sem pedig teljesítményadó nem fizetendő, 27% áfa viszont ugyanúgy, ahogyan a többi személyautóra.

Így aztán nálunk egyelőre elképzelhetetlennek tűnik az, amit a norvégok közlekedési stratégiájuk szerint 2025-ben meglépnek. Akkortól ugyanis a személyautóknál, a kishaszonjárműveknél, de még a helyi tömegközlekedésre szánt autóbuszoknál sem lehet majd belső égésű motorost forgalomba helyezni.

A norvég közlekedésfejlesztési terv természetesen már korábban, illetve a 2025 utáni években is erőteljesen támogatni kívánja a villanyautók elterjedését, ahogyan teszi azt ma is. Célja, hogy 2030-ra felére csökkenjen a közlekedésből származó károsanyag kibocsátás. A közúti közlekedés mellett a hajózásban is előtérbe kívánja mozdítani az elektromos meghajtást, amihez természetesen még további töltőhálózat kiépítése is szerepel a tervben.