Szingapúri karbonkredit piac 21%-os éves növekedési ütemben

2023-ban a szingapúri szén-dioxid-kredit piaci mérete eléri a 14,5 millió USD-t.

Szingapúri karbonkredit piac 21%-os éves növekedési ütemben

A jelenlegi iparági adatok szerint ez 2030-ra várhatóan 55,14 millió USD-re ugrik, ami 2023 és 2030 között 21%-os összetett éves növekedési ütemet (CAGR) tükröz.

Tavaly év végén a Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Minisztérium (MSE) és a Nemzeti Környezetvédelmi Ügynökség (NEA) bevezette a nemzetközi szén-dioxid-kibocsátási keretrendszer (ICC) támogathatósági kritériumait.

A Párizsi Megállapodás 6. cikkével összhangban a szingapúri ICC-keret elősegíti a globális együttműködést az éghajlati fenntarthatósági célok elérése érdekében. A nemzetközi szén-dioxid-piacok hatékony együttműködése tovább fogja erősíteni Szingapúr célját, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást.

Vessen egy gyors pillantást a grafikonra, hogy megismerje a piac méretét és a főbb szereplőket.

Szingapúri karbonkredit piac 21%-os éves növekedési ütemben

A továbbiakban mélyen belemerülünk a szingapúri szénhitel-piac elemzésébe, feltárva annak jelenlegi helyzetét, főbb tendenciáit és jövőbeli kilátásait.

Szingapúri karbonkreditek piaca – jelenlegi elemzés

2021 decemberében Lawrence Wong, szingapúri pénzügyminiszter kijelentette:

“Sok szempontból úgy véljük, hogy jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy Délkelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség szén-dioxid-kereskedelmi és -szolgáltatási központjaként működjünk, tekintettel arra, hogy a szakmai szolgáltatások, az árukereskedelem és a pénzügyi szolgáltatások regionális központjaként vagyunk megalapozva”.

Hozzátette továbbá, hogy az országban már több mint 70 szén-dioxid-szolgáltató és -kereskedelmi vállalat működik, amelyek Szingapúrban bázisként szolgálják ki a régiót és vesznek részt a szén-dioxid-piaci tevékenységekben.

A szingapúri szén-dioxid-piac növekedését elősegítő kulcsfontosságú tényezők elsősorban a következőknek tulajdoníthatóak:

  • az éghajlatváltozással kapcsolatos tudatosság növekedése;
  • a kormányzati szabályozások végrehajtása;
  • és a vállalati fenntarthatósági kötelezettségvállalások előtérbe helyezése.

Szingapúr nagymértékben támaszkodik a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektekre, mint például a nap-, szél- és vízenergia, hogy a szén-dioxid-kibocsátási egységek (VCU-k) iránti keresletet növelje. A piaci dinamika azt mutatja, hogy a szingapúri kormány számos kezdeményezést hajtott végre annak érdekében, hogy elérje a hazai szén-dioxid-kibocsátási egységek piacának tervezett értékét.

Kormányzati rendeletek: A szén-dioxid-árképzésről szóló törvény

A szén-dioxid-árképzési törvény előírja az üvegházhatású gázok (ÜHG-k) kibocsátásának közzétételét, és e kibocsátásokhoz kapcsolódó adót vet ki. Célja, hogy ösztönözze a vállalkozásokat és az iparágakat szén-dioxid-kibocsátásuk aktív csökkentésére. A szén-dioxid-adó 2019 elején 5 USD/ tonna CO₂-egyenérték (tCO₂e) összegben került megállapításra, de a nettó nullás cél támogatása érdekében az adót 2024-ben és 2025-ben 25 USD/tCO₂e összegre emelik, majd 2026-ban és 2027-ben várhatóan 45 USD/tCO₂e összegre, 2030-ra pedig 50-80 USD-re emelkedik.

Az adórendszer minden olyan vállalkozásra vonatkozik, amely évente legalább 25 000 tonna üvegházhatású gázt bocsát ki. Ez még inkább összhangban van a 2030-ig elérendő 55,14 millió dolláros becsült céllal. A kormány nem csak erre, hanem az energiahatékonysági programokra is összpontosít, hogy ösztönözze a tiszta és megújuló energiaforrások használatát.

A karbonkreditek kereskedelme segíthet a vállalatoknak

A legújabb jelentések szerint pedig a kormány célul tűzte ki, hogy 2030-ra 50%-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, és legkorábban 2050-re éri el a nettó nulla kibocsátást.

ESG-politikák a szén-dioxid-mentesítési kötelezettségvállalások felé

A hosszú távú fenntarthatósági célokat a szervezet egyéni céljai és értékei, valamint a földrajzi környezet alakítja. Prioritást élveznek az energiahatékony költségmegtakarítások, az energiabiztonság és a dekarbonizáció felé való előrehaladás. Ez a vállalati szektor kollektív kötelezettségvállalása arra, hogy 2050-re elérje a nettó nullát.

Az NCCS Singapore szerint a városban jelenleg több mint 70 szervezet kínál karbonszolgáltatást, ami a legmagasabb koncentrációt jelenti Délkelet-Ázsiában. A globális vállalatok és a helyi beállítások erőforrásokat fektetnek be, hogy létrehozzák és megerősítsék szén-dioxid-szolgáltatási platformjaikat az országban.

Az egyik figyelemre méltó erőfeszítést a GoNetZero tette, amely egy egyablakos digitális megoldást indított a megújuló energia tanúsítványok, a szén-dioxid-kibocsátási egységek és a szén-dioxid-gazdálkodás számára. Az EDB Corporate Venture Launchpad programjának támogatásával indított GoNetZero nagy- és kisvállalkozásokkal (megújuló energiával foglalkozó vállalatokkal) köt partnerséget, segít nekik karbonkreditek vásárlásában, és innovatív, adatvezérelt megoldásokat kínál a nettó nullára irányuló erőfeszítéseik nyomon követésére.

Hogy csak néhányat említsünk, a KPMG, a Sembcorp Industries, a Microsoft, a Global Centre for Maritime Decarbonization (GCMD) stb. jelentős szerepet játszik a szingapúri karbonsemlegesítésben.

Az alábbi infografika világosan bemutatja, hogy a technológia miként használhatja ki az ESG-politikákat:

Szingapúri karbonkredit piac 21%-os éves növekedési ütemben

Szingapúr robusztus szén-dioxid-kereskedelmi ökoszisztémája

Először is, Szingapúr elkötelezettsége a környezeti fenntarthatóság mellett és a karbonsemlegesség előmozdítására irányuló kezdeményezései arra ösztönzik, hogy a szén-dioxid-kibocsátási egységek kereskedelmének fő piacán legyen. Egyszerűen fogalmazva, a kormány szilárd támogatása életképes kereskedési környezetet teremt a szén-dioxid-kibocsátási egységek cseréjéhez.

A Szingapúri Zöld Terv 2030 néven ismert Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtásával a város magasra teszi a mércét a kedvező szén-dioxid-kereskedelmi piac számára.

Másodszor, a szingapúri karbonkredit-piac kiemelkedő piacvezetői a Climate Impact X, a Carbon Credit Capital, a Carbonbay, a South Pole és a Triple Oxygen. A Carbonbay például 2022 szeptemberében bevezetett egy forradalmi, az ázsiai és csendes-óceáni piacokra szabott szén-dioxid-kereskedelmi és kompenzációs platformot. Ez az élvonalbeli platform lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy karbonkrediteket szerezzenek, miközben aktívan részt vesznek a regionális kompenzációs projektek előmozdításában.

Ezeknek a nagy szereplőknek a szingapúri létezése számos lehetőséget kínál a karbonkreditek megvásárlására, eladására és tárolására, ezáltal erősítve a szén-dioxid ökoszisztémát.

Élő közvetítés: A szénhitel-piac népszerűsítésének legegyszerűbb módja

Az élő közvetítés potenciálisan hozzájárulhat a szén-dioxid-piacok népszerűsítéséhez és megértéséhez. Ez egy közvetlen interaktív platform az elemzők számára, ahol megvitathatják a piaci trendeket és a politikai változásokat, és betekintést nyújthatnak a szén-dioxid-kibocsátási egységek áraiba. Tekintettel a szén-dioxid-piacok dinamikus jellegére, a politikai fejleményekről, szabályozási változásokról és kormányzati kezdeményezésekről szóló élő megbeszélések folyamatosan tájékoztathatják a közönséget a változó helyzetről.

Számos technológiai vállalat és start-up már megkezdte a szén-dioxid-piaccal kapcsolatos virtuális konferenciák vagy események szervezését. Ez platformot biztosít a résztvevők közötti hálózatépítéshez, együttműködéshez és eszmecseréhez.

Mindent összevetve Szingapúr stratégiai helyzetben van ahhoz, hogy a szén-dioxid-szolgáltatások és -kereskedelem központi csomópontjává váljon Délkelet-Ázsiában és a tágabb ázsiai csendes-óceáni térségben egyaránt. Ezért a 2030-ra kitűzött 55,14 millió dolláros cél elérése 21%-os CAGR mellett nagy valószínűséggel elérhető.

Forrás: Ground News


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.