Felelős társaságok

evian – Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság érdekében

Környezettudatosság

Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság érdekében, folyamatosan odafigyelünk arra, hogy mérjük és csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat minden egyes palack víz előállítása és életciklusa során, kezdve a felhasznált anyagok kiválasztásától, a termelésen és szállításon át egészen az újrahasznosításig.

Karbonsemlegesség

Már ma is karbonsemleges minősítéssel rendelkezünk és teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a fenntartható jövő érdekében.

De mit is jelent az, hogy karbonsemlegesség? Azt, hogy úgy vigyük el Hozzád a természetes forrásvizet, hogy eközben a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez is hozzájárulunk.

Elkötelezetté váltunk a karbonsemlegesség érdekében és el is értük ezt úgy, hogy odafigyelünk arra, hogy mérjük és csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat minden egyes palack víz előállítása és életciklusa során: a felhasznált anyagok kiválasztásától kezdve, a termelésen és szállításon át egészen az újrahasznosításig. A még fennmaradó károsanyag-kibocsátás ellensúlyozása érdekében együtt dolgozunk a Livelihood Alapítvánnyal, akik 130 millió fát ültettek. 2008 óta 25%-kal csökkentettük az energia felhasználásunkat és 2017-ben termékeink az USA-ban és Kanadában elnyerték a Carbon Trust által felügyelt PAS 2060 nemzetközi szabványnak megfelelő karbonsemleges minősítést. Bár minderre nagyon büszkék voltunk, nem elégedtünk meg ennyivel. 2020 áprilisában az evian világszerte elnyerte a Carbon Trust által felügyelt karbonsemleges minősítést.

Mit jelent az, hogy karbonsemlegesség?

Azt jelenti, hogy amellett, hogy azon dolgozunk, hogy az evian a világon mindenhova eljusson, mindent megteszünk annak érdekében, hogy csökkentsük a szén-dioxid kibocsátásunkat és az ökológiai lábnyomunkat. A karbonsemlegesség elérése és megtartása érdekében az alábbi három fontos lépést tartjuk szem előtt a teljes termelési folyamaton keresztül:

Károsanyag-kibocsátás mérése Hulladék és károsanyag-kibocsátás csökkentése Környezeti terhelés kiegyenlítése
(carbon offset)
Szén-dioxid semlegesség

Olvasson tovább, hogy megtudja, mit tesz az evian a karbonsemlegesség elérése és fenntartása érdekében az alábbi területeken.

Amikor csak lehetséges, növeljük a hatékonyságot a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentése érdekében. Például palackjaink hozzávetőlegesen 75%-át vonattal szállítjuk a kikötőkbe a franciaországi gyárunkból, mert a vonatok karbonlábnyoma tízszer kisebb, mint a teherautóké. Az evian együttműködik az Environmental Defense Fund Climate Corps programjával a helyi közlekedés széndioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében és a logisztikai csapatunk fel van szerelve egy karbonkalkulátorral, amely a döntéshozatali folyamatoknál segíti a szén-dioxid növelő hatások figyelembevételét.

 

Category: evian

Az újrahasznosított PET (rPET) palackok használata 50%-kal alacsonyabb üvegházhatást okozó gázkibocsátást eredményez, mint az újonnan gyártott PET palackok felhasználása. Ennek érdekében az evian növeli az rPET tartalmát a palackjaiban. Jelenleg az összes műanyag palack* 25%-a rPET-ből készül, kivéve az 1,5 literest, amely 50% rPET-et tartalmaz. Az evian Észak-Amerikában együttműködik a Closed Loop Fund-dal, hogy növelje a műanyag palackok begyűjtésének és újrahasznosításának mértékét annak érdekében, hogy támogassa a körforgásos gazdaságot.

*a címkék és a kupak nélkül

Category: evian

Üzemünk nem csak víz palackozására szolgál, hanem feladata a körforgásos gazdaság hosszú távú fenntartása is. Ezt a jövőt a gyárunkban építjük, ott, ahol az egész történetünk elkezdődött. Azon a helyen, ahol minden termékünk és innovációnk megszületett, és ahol a jövőbeni termékeinket is a gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásoknak való megfelelés figyelembevételével hozzuk létre.

A palackozónk kiváló példája a legjobb energia- és környezetgazdálkodási rendszereknek, 100%-ban megújuló energiaforrással működik. Mind az ISO 50001, mind az ISO 14001 tanúsítványokat megkaptuk a fenntartható működésünk alapján, ami azt bizonyítja, hogy nem csak beszélünk az energiahatékonyságról, hanem valójában eszerint is dolgozunk – és nem is akárhogyan.

Mitől olyan különleges a palackozónk? Attól, hogy vízenergiából és biogázból előállított, 100%-ban megújuló energia működteti:

A vízenergia olyan villamos energia, amelyet víz felhasználásával állítanak elő. Víz mozgatja a turbinákat, amelyek a generátor segítségével elektromos áramot termelnek.
A biogáz olyan metánból áll, amely szerves anyagok, például mezőgazdasági hulladék, trágya, növényi anyag, szennyvíz, zöld hulladék vagy élelmiszer hulladék bomlásával keletkezik.

Category: evian

Az éghajlatváltozásra gyakorolt ​​hatásunk csökkentése és a megújuló alapokra épülő gyártás elsődleges fontosságú számunkra, de mindeközben fenntartottuk karbonsemlegességünket is a Livelihood Carbon Fund segítségével, amelyet többek között a Danone alapított 2008-ban.

Az alap közel 130 millió fát ültetett a szén-dioxid kibocsátás természetes csökkentésére. A mangrove fák kiszűrik a légkörből a CO2-t, magukban tartják a szenet, az oxigént pedig visszaengedik a légkörbe.

De nem csak növényeket ültetünk, hanem óvjuk a vízökoszisztémát is és munkalehetőséget teremtünk a helyi lakosság számára. Véleményünk szerint így mindenki csak nyertes lehet.

Category: evian

Fordította: dr. Meckl Orsolya
Forrás: evian

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

17 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago