A lusta ember útmutatója a világ megmentéséhez

1. szint: Dolgok, amiket a fotelből is megtehetsz

– Spórolj az áramon azáltal, hogy kapcsolós elosztóba dugod az elektronikus eszközeidet, amit kikapcsolsz, ha nem használod őket, beleértve a számítógépedet.
– A banki és egyéb értesítőket elektronikusan kéred. Kevesebb papír, kevesebb erdőirtás.
– Oszd is meg, ne csak lájkold, ami tetszik. Ha látsz a szociális médiádon egy érdekes posztot mondjuk a női jogokról vagy a klímaváltozásról, oszd meg, hogy mások is lássák.
Szólalj fel! Kérd meg a helyi, vagy az országos hatóságokat, hogy olyan tevékenységeket folytassanak, amik nem okoznak kárt az embereknek vagy a bolygónak.
– Követeld, hogy a szemét hulladéklerakókba való szállítása helyett inkább égessék el szemétégetőkben, és hogy oldják meg, valamint népszerűsítsék a szelektív gyűjtést.
– Követeld, hogy országodban tiltsák be a műanyag evőeszközöket, előrecsomagolt műanyagtartós zöldségeket és gyümölcsöket, és mindent, ami felesleges szeméttel jár.
A lusta ember útmutatója a világ megmentéséhez - ClimeNews - Hírportál– Ne nyomtass (kivéve túlélő-kézikönyvet). Láttál valamit online, amire szeretnél később emlékezni? Jegyzeteld le a címét, vagy még jobb, ha a számítógépeden tárolod.
– Kapcsold le a lámpákat. A TV vagy a számítógép kellemes fényt biztosít, így a többit lekapcsolhatod, ha épp nincs rájuk szükséged.
– Nézz utána a neten, és csak olyan vállalkozástól vásárolj, amiről tudod, hogy fenntartható módon állítja elő termékeit (pl. FSC, MSC szabványok, iCC).
– Mindig légy informált. Kövesd a helyi híreket, és a ClimeNews online-t és a szociális médiát: iCC Globális Célok.
– Írd meg nekünk a közösségi portálokon a fenntarthatóságra irányuló tetteidet, hogy elérjük a globális célokat.
– A fentebbieken túl váltsd meg a még meglévő karbonlábnyomodat! Ki tudod számolni a karbonlábnyomod és online tudsz vásárolni klímakrediteket az OurOffset nevű oldalon. Ezáltal gyorsabban csökkentheted a globális kibocsátást és karbonsemleges leszel!

2. Szint: Dolgok, amiket megtehetsz otthon

– Kerüld a szárítógépet, száríts a szabadban. Hagyd a hajadat és a ruháidat magától megszáradni a napsütésben vagy a fűtőtest fölött ahelyett, hogy hajszárítót használnál.
– Rövid ideig zuhanyozz. A fürdőkádban való fürdés sokkal több vizet igényel, mint egy 5-10 perces zuhanyzás.
– Egyél kevesebb húst, és szárnyast. Jóval több terület, víz, és egyéb erőforrás kell a hús előállításához, mint a növényekéhez. A halak, rákok és rovarok viszont egész hatékonyak. Akár fenntartható módon halászták, akár nem, a tengeri halak és egyéb tengeri herkentyűk tele vannak ételnek hitt műanyaggal, ezért egészségügyi okokból érdemes őket kerülni.
– Fagyaszd le a friss termékeket és a maradékot, ha nincs rá módod, hogy azelőtt megedd őket, hogy megromoljanak. Ezt megteheted a péktermékekkel is. Ezáltal a pénzzel és az élelmiszerrel is takarékoskodsz.
– Komposztálj – a nem ehető növényi részek komposztálásával csökkentheted az ökolábnyomodat, miközben újrahasznosítod a tápanyagokat. Fontos, hogy főtt ételt és rothadó, vagy penészes növényi részeket ne keverj a komposztba. Ezeket gyűjtsd külön egy ganédombon. Húst nem lehet komposztálni; a kimaradt húst add az állatoknak, ha romlott, akkor pedig dobd a kukába.
– A papír, a műanyag, az üveg, és a fémek újrahasznosítása révén megelőzheted a szemétlerakók növekedését, és az óceánok elszennyeződését.
A lusta ember útmutatója a világ megmentéséhez | ClimeNews - Hírportál– Vásárolj minimálisan becsomagolt árukat. Kerüld a műanyagdobozos tojást, és az előrecsomagolt zöldségeket és gyümölcsöket. Használj mindig saját szatyrot. Csak akkor dobd ki, ha elszakadt, és figyeld meg, vajon elfogynak-e valaha!
– Kerüld a sütő előmelegítését. Hacsak nem feltétlenül szükséges hozzá egy bizonyos sütési hőfok, akkor rögtön az elején tedd be az ételt a sütőbe.
– Tömd be a réseket az ablakodon és az ajtódon, de még jöbb, ha kicseréled őket többrétegű, hőszigetelő ablakra és ajtóra, és a legjobb ha leszigeteled az egész házat. Ha már szigetelés, akkor érdemes vele „befordulni” a nyílászárók körül, hogy ne keletkezzen hőhíd.
– Figyeld a termosztátot és a fogyasztást, mert könnyen előfordulhat, hogy ha télen egy-két fokkal alacsonyabbra állítod, akár feleannyi is lehet a fűtésszámlád!
– Kerüld a gázkonvektort és az ablakon kivezetett mobil légkondicionálót, mert rendkívül rossz a hatásfokuk. Ha nyáron nagy a hőség a szobában, szereltess föl redőnyt, vagy ültess fákat az ablak elé.
– Nagyfogyasztókból csak a leghatékonyabb energiaosztályút válaszd. Ha valamelyik izzó tönkremegy, érdemes takarékos-, vagy LED-es égőre cserélni, legalább tovább tart.
– Ha van rá lehetőséged, telepíts napelemet a tetőre, ami remekül működik elektromos tűzhellyel és elektromos fűtéssel kombinálva (pl. infrapanel). Ha mindez megvan, utána már nem kell elektromos számlát fizetni.
– Ha nem lenne, szerezz be egy szőnyeget, ugyanis segít melegen tartani a lakást.
– Válassz egy jobb pelenka-opciót. Pólyázd a babádat szövetpelenkába, vagy egy újféle, környezetbarát típusra, ami néhány évtizeden belül lebomlik, és nem tartalmaz mérgező adalékanyagokat.
– Gereblyézd az őszi leveleket, és lapátold a havat kézzel. Kerüld az energiazabáló levélfúvót és a hófúvót, és még edzel is egy kicsit.
– Öngyújtó helyett használj gyufát. Utóbbihoz nem kell olaj és műanyag.

3. Szint: Dolgok, amiket a házadon kívül tehetsz

– Vásárolj helyi termékeket. A közeli vállalkozások támogatása munkát ad az embereknek, ráadásul ezáltal csökkenthető a kamionforgalom.
– Vásárolj okosan. Tervezd meg, hogy mit fogsz enni, használj bevásárlólistát, és kerüld az impulzusvásárlást (ezért teszik ki a csokit és az üdítőt a pénztárnál)
– Ne dőlj be a marketing-trükköknek, amik arra sarkallnak, hogy több romlandó ételt vásárolj, mint amire szükséged van. Ezek talán egységnyi alapon olcsóbbak lehetnek, de ha egy része megromlik, akkor már drágább.
– Válaszd a fura zöldségeket. Ha nem találsz ilyet, követeld, ugyanis óriási pazarlást okoz az, ha az élelmiszerláncok a fura alakú, túl kicsi, vagy halványabb színű, de egyébként ehető terméket át sem veszik a gazdáktól. Ha nem hajlanak rá, akkor vásárolj a piacon.
– Sokmindenen lehet spórolni, de nem az ételen. Csak egészséges, fenntartható forrásból szerezd be a táplálékod (pl. piac). Sok esetben kiderül, hogy nem is drágább az ilyen étel!
– Amikor étterembe mész, rendelés előtt kérdezd meg, hogy felszolgálnak-e fenntartható forrásból származó tengeri ételeket (MSC szabvány). Egyes éttermekben odafigyelnek erre.
– Csak fenntartható forrásból származó tengeri ételeket vásárolj (rajta van a dobozon a jel).
– Biciklizz, gyalogolj, vagy használd a tömegközlekedést. Azokra az alkalmakra tartogasd az autózást, amikor többen mentek.
A lusta ember útmutatója a világ megmentéséhez | ClimeNews - Hírportál– Használj újratölthető kávéspoharat és vizespalackot. Egészségügyi okokból kerüld a műanyagpalackot, inkább szerezz be egyet rozsdamentes acélból.
– Vidd a saját szatyrodat és zacskódat a boltba, és ne fogadj el újat. Olyan helyen vásárolj, ahol használhatod a sajátodat. Csak akkor dobd ki, ha kilyukadt. Ha mind elfogytak, térj át a vászontáskára, mert az teljesen környezetbarát.
– Használj kevesebb szalvétát, papírzsebkendőt és konyhai papírtörlőt. Nem kell egy marék szalvéta ahhoz, hogy megedd az ebédedet vagy vacsorádat.
– Vásárolj ruhákat a turkálóban. A divat azoknak való, akik még nem találták meg a saját stlusukat, a márka pedig nem garancia a minőségre, és nem is leszel tőle jobb, mint mások. Ráadásul bolond az, aki sokat kiad azért, hogy reklámozhassa egy cég termékeit. Ha már a mellkasodon vagy a homlokodon hordod a logójukat, akkor inkább ők fizessenek neked :p
– Viseld gondját az autódnak. Mindig olcsóbb megelőzni a problémát, mint utólag megjavíttatni valamit, ami tönkrement és más alkatrészeket is károsított, ráadásul potenciálisan kisebb lehet a kibocsátásod.
– Ajándékozd el, amit már nem használsz. A helyi segélyszervezetek a megkímélt állapotú ruhákat, könyveket és bútorokat jó célra fordítják. Ez sokkal jobb, mintha kidobnád.
– Adakozz a családtervezési lehetőségek megteremtésére a szegény országokban. Mindenféle tanulmány arra jutott, hogy ez a leghatékonyabb klímastratégia, ráadásul ezáltal segítünk az érintetteknek kitörni a szegénység-csapdából. 1968 óta a családtervezés alapvető emberi jog, csak nem érvényesítjük kellőképp, mert sokfelé tabutémának számít.

Ez csak néhány dolog, amit megtehetsz. Fedezd fel ezt a témát, és tudj meg többet azokról fenntarthatósági célokról, amik leginkább érdekelnek, és az egyéb módokról, amik révén aktívan elősegítheted azok elérését.

Fordította: Sztella Nóra Kántor

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.