Felelőtlen társaságok

FAO: Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben

Az afrikai kontinensen volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt évtizedben, évente átlagosan majdnem négymillió hektár erdőt veszített ily módon a kontinens – hívta fel a figyelmet kedden az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

„Afrikában volt a legnagyobb az éves nettó erdőveszteség 2010-2020 között, 3,9 millió hektárral. Afrikát Latin-Amerika követte 2,6 millió hektárnyi erdőveszteséggel” – közölte a nemzetközi szervezet.

A FAO adatai szerint világszerte 420 millió hektár erdőt irtottak ki vagy alakítottak át másfajta földhasználatra, például mezőgazdaságra 1990 óta.

Ennek ellenére az erdőirtás mértéke csökkent, míg 1990-2000 között évi átlag 16 millió hektár erdőt pusztítottak ki, 2015 és 2020 között évi 10 millió hektárnyit – mutatta ki a római székhelyű szervezet az erdőgazdálkodásról ötévente kiadott Global Forest Resources Assessment jelentésében. A FAO adatai szerint a Földet 4,06 milliárd hektár erdő borítja, ez a szárazföldi területek majdnem egyharmada. A világ erdőterületeinek 25 százaléka Európában van – Oroszországgal együtt véve -, Dél-Amerikában 21 százaléka Észak- és Közép-Amerikában 19 százaléka található.

Anssi Pekkarinen, a FAO szakértője hangsúlyozta, hogy az erdőirtás leállítását célzó erőfeszítések fokozására van szükség, hogy jobban ki lehessen használni az erdők adta lehetőségeket a fenntartható élelmiszertermelés, az élelmiszerbiztonság és a biodiverzitás megőrzése érdekében, valamint a szegénység és a klímaváltozás elleni harcban.

Forrás: Erdő-Mező Online

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago