Felelőtlen társaságok

A hajózás visszássága az európai folyókon

Körülbelül 7 évvel ezelőtt jutott eszembe ez a kérdés, amikor egy folyami Hotelhajón siklottunk, mint vendéglátós „Rabszolgák” Franciaország legszebb folyóján és környezetében a Rohn-on, Lyon-tól Marseille-ig, ami igazából a mostani időkben fogalmazódott meg bennem és értettem meg ténylegesen.

Egy rövidebb időre is visszatekintve, végig körülöttem volt a környezet brutális szennyezése, ami számomra igen csak förtelmesnek tűnt. Sokan nem tudnak ezekről a belső infókról- titkokról, de mindenképpen beszélni kell róla. Már eleve a tengerek elsavasodása is nagy gondot jelent, nem hogy ma a káros gázok kibocsájtása.

Szóval eltelt 7 év és nézzük meg, hogy mi is történt.  Azokra az időkre visszagondolva, még csak egy számomra jobb jövőnek ígérkezett az az időszak. Szép tájak a hullámok habjai között, új kultúrák megismerése minden olyan mesésnek tűnt.
Amikor jobban beleláttunk a hajózással járó kíméletlen környezetszennyezésbe, na akkor dobtunk egy Hátast a Fedélzeten, szó szerint!
Mint tudjuk, rengeteg hulladék keletkezik, akár már csak az étterem működtetése során is egy hajón, ahol nincs meg még annak sem a lehetősége és esélye, hogy olyan helyre kerüljön a szemét, az üveg, az ételmaradék, és az olaj ahol annak rendje és módja szerint kezelni tudják, újrahasznosíthatják olyan módon, hogy ezekkel ne tegyünk kárt a saját környezetünkben. Sajnos a szemünk láttára és nagy döbbenetünkre a megszokott folyamat az volt, hogy több ezernyi boros és egyéb üveg az aprítóból egyenesen a folyóba landolt a szennyező mocsokkal, és veszélyes hulladékokkal együtt!

A dolgozói és végrehajtói szinten ahol dolgoztam sajnos nem lehet változtatni ezen a káros folyamaton, ami évtizedek alatt be is bizonyosodott. Mégis milyen módon lehetne ezt a problémát megoldani? Hát úgy, hogy nem veszek tovább benne részt, helyette én is felveszem a harcot inkább a klímaváltozás ellen. Jó hír, hogy rengeteg az új elképzelés és technológia, amivel a káros behatásokat semlegesíteni lehet, vegyük például az üvegházhatású gázok csökkentését, ellentételezését.

Van már megoldás, tájékozódhat ezen a területen is a legtöbb ember. Ha ez nehezen megy, vagy eltereli a figyelmedet a Média, akkor nézz csak utána.

Szén-dioxid kompenzáció
A több mint egy évtizede bevezetett szén-dioxid kompenzációs programok lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy szén-dioxid jóváírásokat vásároljanak az utazási kibocsátásaik vagy a hajózás által okozott kibocsátás „semlegesítésére”. Jelenleg a nemzetközi repülőutak csupán 2%-át kompenzálják még csak az utasok. Ezen a területen van mit tenni annak ellenére, hogy számos légi- és hajózási társaság kínálja e szolgáltatást. Az utasok lelkiismeretére van bízva továbbra is az, ami erkölcsi kötelességük lenne.

Nagy Zoltán
www.carbonsolving.cf

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago