Az évszázad legnagyobb jogi meccse?

Kormányok és cégek ellen pert indítottak az éghajlatváltozásról szóló jelentés miatt 28 országban.

Az évszázad legnagyobb jogi meccse? | ClimeNews - Hírportál

1990 óta több, mint 1300 globális felmelegedéssel kapcsolatos jogi akcióról van szó, állítják a kutatók.

Egy új elemzés szerint kormányok és vállalatok ellen indított klímaváltozási perek 28 országban terjedtek el. A tanulmány rámutat, hogy 1990 óta több mint 1300 klímaváltozással kapcsolatos jogi eljárás indult.

Míg az Egyesült Államok – 1023 esetben – továbbra is vezető szerepet tölt be az éghajlati peres ügyekben, más országok egyre inkább látják az egyéneket, a jótékonysági szervezeteket és az államokat cselekedni.

Joana Setzer, a Grantham Intézet és a London School of Economics által készített jelentés társszerzője elmondta:

A kormány és a vállalkozásoknak a felelősségre vonása az éghajlatváltozás elleni küzdelem elmulasztása miatt globális jelenséggé vált.

Az emberek és a környezetvédelmi csoportok bírósághoz kényszerítik a kormányokat és a vállalatokat, mert az éghajlatváltozás ellen nem cselekszenek, és nem csak az Egyesült Államokban. Valószínűleg tovább fog emelkedni azon országok száma, amelyekben az emberek éghajlatváltozással kapcsolatos bírósági pereket indítanak.

Az elmúlt két és fél évben, mióta Donald Trump lett az amerikai elnök, a perekben megpróbálták megakadályozni a környezetvédelmi előírások visszavonására irányuló kísérleteit. A jelentésben szereplő 154 eset vizsgálata azt mutatja, hogy a bíróságok elé terjesztett éghajlatváltozási szabályozáshoz hasonló jogi kihívás eddig nem volt.

Azokban az országokban, ahol jogi ügyeket indítottak, Ausztrália, ahol 94 ügy indult, az Egyesült Királyság (53), Brazília (5), Spanyolország (13), Új-Zéland (17) és Németország (5).
Pakisztánban egy négy évvel ezelőtti kiemelkedő ügy felhívta a figyelmet az emberi jogok alapján az éghajlatváltozás elleni fellépés hiányára. Asghar Leghari, a pakisztáni Pandzsábi régió egy mezőgazdasági termelője a bírósághoz fordult, azt állítva, hogy az állam megsértette az emberi jogait azáltal, hogy nem foglalkozik az éghajlatváltozás hatásával. Azt állította, hogy vezetői nem tudták biztosítani a víz-, élelmiszer- és energiabiztonságot az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal szemben. A bíróság kedvezett neki, és az egyik eredmény az éghajlatváltozási bizottság létrehozása volt.

Az Urgenda Alapítvány Hollandia államával szembeni ügye azzal a sikerrel zárult, hogy szigorúbb kibocsátási célokat fogad el a kormány. Az eredmény fellebbezés tárgyát képezi.

Az Egyesült Királyságban a Client Earth többször is megnyerte a brit kormány ellen indított bírósági keresetet azzal kapcsolatban, hogy nem tett lépéseket az illegális levegőszennyezés szintjén.

A közelmúltban az ENSZ emberi jogi bizottságához ez év májusában egy nyolc emberből álló csoport állt, akik Ausztrália északi csúcsánál a Torres-szoros-szigeteken élnek. Felkérik az ausztrál kormányt, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a szigeti közösséggel konzultálva megfelelő part menti védelmi intézkedéseket fogadjanak el.

A csütörtökön közzétett jelentés azt mondja:

Az éghajlatváltozási peres ügyek továbbra is növekednek a joghatóságok között, mint az éghajlatváltozás fellépésének megerősítésére szolgáló eszköz.
A stratégiai és rutin esetek számának növekedése, a nem kormányzati szervezetek jogi lépéseinek gyakoriságának emelkedése, az éghajlatváltozás más területekre való kiterjesztése és az éghajlati tudomány fejlődése azt sugallja, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos peres ügyek alkalmazása és a politikai végrehajtás eszközévé válása valószínűleg folytatódik.

Benkőné Joó Szilvia – Forrás: The Guardian