Az évszázad legnagyobb jogi meccse?

Kormányok és cégek ellen pert indítottak az éghajlatváltozásról szóló jelentés miatt 28 országban.

Az évszázad legnagyobb jogi meccse? | ClimeNews - Hírportál

1990 óta több, mint 1300 globális felmelegedéssel kapcsolatos jogi akcióról van szó, állítják a kutatók.

Egy új elemzés szerint kormányok és vállalatok ellen indított klímaváltozási perek 28 országban terjedtek el. A tanulmány rámutat, hogy 1990 óta több mint 1300 klímaváltozással kapcsolatos jogi eljárás indult.

Míg az Egyesült Államok – 1023 esetben – továbbra is vezető szerepet tölt be az éghajlati peres ügyekben, más országok egyre inkább látják az egyéneket, a jótékonysági szervezeteket és az államokat cselekedni.

Joana Setzer, a Grantham Intézet és a London School of Economics által készített jelentés társszerzője elmondta:

A kormány és a vállalkozásoknak a felelősségre vonása az éghajlatváltozás elleni küzdelem elmulasztása miatt globális jelenséggé vált.

Az emberek és a környezetvédelmi csoportok bírósághoz kényszerítik a kormányokat és a vállalatokat, mert az éghajlatváltozás ellen nem cselekszenek, és nem csak az Egyesült Államokban. Valószínűleg tovább fog emelkedni azon országok száma, amelyekben az emberek éghajlatváltozással kapcsolatos bírósági pereket indítanak.

Az elmúlt két és fél évben, mióta Donald Trump lett az amerikai elnök, a perekben megpróbálták megakadályozni a környezetvédelmi előírások visszavonására irányuló kísérleteit. A jelentésben szereplő 154 eset vizsgálata azt mutatja, hogy a bíróságok elé terjesztett éghajlatváltozási szabályozáshoz hasonló jogi kihívás eddig nem volt.

Azokban az országokban, ahol jogi ügyeket indítottak, Ausztrália, ahol 94 ügy indult, az Egyesült Királyság (53), Brazília (5), Spanyolország (13), Új-Zéland (17) és Németország (5).
Pakisztánban egy négy évvel ezelőtti kiemelkedő ügy felhívta a figyelmet az emberi jogok alapján az éghajlatváltozás elleni fellépés hiányára. Asghar Leghari, a pakisztáni Pandzsábi régió egy mezőgazdasági termelője a bírósághoz fordult, azt állítva, hogy az állam megsértette az emberi jogait azáltal, hogy nem foglalkozik az éghajlatváltozás hatásával. Azt állította, hogy vezetői nem tudták biztosítani a víz-, élelmiszer- és energiabiztonságot az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal szemben. A bíróság kedvezett neki, és az egyik eredmény az éghajlatváltozási bizottság létrehozása volt.

Az Urgenda Alapítvány Hollandia államával szembeni ügye azzal a sikerrel zárult, hogy szigorúbb kibocsátási célokat fogad el a kormány. Az eredmény fellebbezés tárgyát képezi.

Az Egyesült Királyságban a Client Earth többször is megnyerte a brit kormány ellen indított bírósági keresetet azzal kapcsolatban, hogy nem tett lépéseket az illegális levegőszennyezés szintjén.

A közelmúltban az ENSZ emberi jogi bizottságához ez év májusában egy nyolc emberből álló csoport állt, akik Ausztrália északi csúcsánál a Torres-szoros-szigeteken élnek. Felkérik az ausztrál kormányt, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a szigeti közösséggel konzultálva megfelelő part menti védelmi intézkedéseket fogadjanak el.

A csütörtökön közzétett jelentés azt mondja:

Az éghajlatváltozási peres ügyek továbbra is növekednek a joghatóságok között, mint az éghajlatváltozás fellépésének megerősítésére szolgáló eszköz.
A stratégiai és rutin esetek számának növekedése, a nem kormányzati szervezetek jogi lépéseinek gyakoriságának emelkedése, az éghajlatváltozás más területekre való kiterjesztése és az éghajlati tudomány fejlődése azt sugallja, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos peres ügyek alkalmazása és a politikai végrehajtás eszközévé válása valószínűleg folytatódik.

Benkőné Joó Szilvia – Forrás: The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.