Categories: Felelős társaságok

Illegális a Mohi atomerőmű építése

Felelős vállalatok?
Helyt adott a szlovákiai Legfelsőbb Bíróság a Greenpeace keresetének és törölte a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának befejezésére négy évvel korábban kiadott engedélyt.

A bíróság kimondja, hogy újra kell kezdeni az engedélyeztetési folyamatot, mivel abba eredetileg nem vonták be az érintetteket. Az erőmű építése már korábban is sok botrányt váltott ki, a szomszédos Ausztria és Tatabánya is bekapcsolódott a vitába. A szlovák kormányfő 2010-ben bocsánatkérésre kényszerült Ausztriával szemben. Az építési engedélyen kívül a szlovák bíróság a környezeti hatásvizsgálati dokumentációt is törvényellenesnek nyilvánította, és arra kötelezte az építtetőt, hogy új hatásvizsgálati eljárást indítson.

A mostani ítélet egybecseng a nemzetközi Aarhusi Egyezmény Jogkövetési Bizottságának korábbi elmarasztaló döntésével is. Az Egyezmény bizottsága 2011-ben ugyanis szintén azt állapította meg, hogy az engedélyeztetési és hatásvizsgálati folyamat ütközik a nemzetközi jogszabályokkal és elégtelen a nyilvánosság kizárása miatt. A döntés alapján egyértelmű, hogy a 2009-ben kiadott engedély törvénysértő, s a nemzetközi szerződésekkel is ellentétben áll, így az építkezést le kell állítani. Fellebbezési lehetőség nincsen, érvényes engedély hiányában a szlovák atomenergia felügyeletnek kellene lépnie. Az elméletileg független hatóság azonban úgy döntött, hogy – közérdekre hivatkozva – az építkezés folytatható. A döntés jogilag és erkölcsileg is kérdéses, mivel nyilvánvaló, hogy az atomerőmű engedély nélküli erőltetett építése valójában nem a köz, hanem az építtető vállalatok (SE/ENEL) érdeke. A felügyelő hatóság már korábban is megpróbálta figyelmen kívül hagyni a Greenpeace és más szervezetek jogos aggályait, amiknek most a bíróság helyt adott. A Greenpeace további lépéseket fontol az ügyben.

Forrás: Greenpeace

 

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

3 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

7 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago