Illegális a Mohi atomerőmű építése

Felelős vállalatok?
Helyt adott a szlovákiai Legfelsőbb Bíróság a Greenpeace keresetének és törölte a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának befejezésére négy évvel korábban kiadott engedélyt.

A bíróság kimondja, hogy újra kell kezdeni az engedélyeztetési folyamatot, mivel abba eredetileg nem vonták be az érintetteket. Az erőmű építése már korábban is sok botrányt váltott ki, a szomszédos Ausztria és Tatabánya is bekapcsolódott a vitába. A szlovák kormányfő 2010-ben bocsánatkérésre kényszerült Ausztriával szemben. Az építési engedélyen kívül a szlovák bíróság a környezeti hatásvizsgálati dokumentációt is törvényellenesnek nyilvánította, és arra kötelezte az építtetőt, hogy új hatásvizsgálati eljárást indítson.

Esztergom_Greenpeace_2009 | Illegális a Mohi atomerőmű építése | ClimeNews - Hírportál

A mostani ítélet egybecseng a nemzetközi Aarhusi Egyezmény Jogkövetési Bizottságának korábbi elmarasztaló döntésével is. Az Egyezmény bizottsága 2011-ben ugyanis szintén azt állapította meg, hogy az engedélyeztetési és hatásvizsgálati folyamat ütközik a nemzetközi jogszabályokkal és elégtelen a nyilvánosság kizárása miatt. A döntés alapján egyértelmű, hogy a 2009-ben kiadott engedély törvénysértő, s a nemzetközi szerződésekkel is ellentétben áll, így az építkezést le kell állítani. Fellebbezési lehetőség nincsen, érvényes engedély hiányában a szlovák atomenergia felügyeletnek kellene lépnie. Az elméletileg független hatóság azonban úgy döntött, hogy – közérdekre hivatkozva – az építkezés folytatható. A döntés jogilag és erkölcsileg is kérdéses, mivel nyilvánvaló, hogy az atomerőmű engedély nélküli erőltetett építése valójában nem a köz, hanem az építtető vállalatok (SE/ENEL) érdeke. A felügyelő hatóság már korábban is megpróbálta figyelmen kívül hagyni a Greenpeace és más szervezetek jogos aggályait, amiknek most a bíróság helyt adott. A Greenpeace további lépéseket fontol az ügyben.

Forrás: Greenpeace

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.