Felelős társaságok

Jó kis társaságban kivetítve Orbán Viktor a COP25 nyitónapján

Fordulóponthoz értünk – vagy folytatjuk addig a pontig, ahonnan nincs visszaút, vagy a remény és a fenntartható megoldások útjára térünk – figyelmeztette a világ vezetőit az ENSZ-főtitkár a hétfőn Madridban kezdődött klímacsúcson.

Az aktivisták közben arra emlékeztettek, hogy az éghajlatváltozás következtében Afrikában milliók szembesültek az éhínséggel. A Mentsétek meg a gyermekeket elnevezésű jótékonysági alapítvány közlése szerint a ciklonok és aszály miatt 33 millió embert fenyeget az ínség.

– Az évtized végéig két járható út marad. Az egyik a megadásé, amelyen holdkórosként érhetjük el azt a pontot, ahonnan nincs visszaút. A másik a remény ösvénye, amely fenntartható megoldásokkal jár. Ebben az esetben a fosszilis tüzelő ott marad a földben, ahová tartozik, és ezzel 2050-ig elérhetjük a karbonsemlegességet – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára.

A Fehér Ház ugyan kihátrált a párizsi egyezményből, az amerikai képviselőház azonban elszántan támogatja – közölte a képviselőket és szenátorokat tömörítő washingtoni küldöttség vezetője.

– Azért vagyunk itt, hogy megerősítsük:

az Egyesült Államok kongresszusi képviselőháza még mindig támogatja a párizsi egyezményt

– jelentette be Nancy Pelosi, az amerikai törvényhozás elnöke.

Bolygónk felületi hőmérséklete – az emberi aktivitással keletkező szén-dioxid következtében – észlelhetően növekszik. A szén-dioxid ugyanis – az üvegházhoz hasonlóan – a légkörben rekeszti a meleget.

Az Egyesült Nemzetek által megrendezett klímacsúcsot eredetileg Santiago de Chilében tartották volna, de az ottani zavargások miatt átköltöztették a spanyol fővárosba.

Forrás: Euronews


A mai nap margójára

Stuart ScottGazemberek és hősök” előadásban (lásd: következő videó) Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor is szerepelt egy dia erejéig, nem éppen pozitív megvilágításban. Nem kívánatos személyként megjelölve a jelenlegi és a jövő generációk számára őt is amiatt, mert akadályozta az EU 2050-es klímavédelmi céljainak megszavazását a karbonsemleges cél elérésére vonatkozóan. Továbbá (hozzáteszem teljesen jogosan) rányomta a GREENWASH (zöldrefestés) bélyegzőt az EU Éghajlati Vészhelyzet kihirdetésére is, mely nagyrészt egy szimbolikus állásfoglalás csupán. Némi ellentmondást látok a dologban és lehet jogos, hogy nem szavaztak egy olyan célra ami eleve röhejes a jelen helyzetben.

Az első nap már kiderült, hogy vannak szereplők az ENSZ 25. Klímacsúcson, akik tökéletesen látják a veszélyt és legfőképpen emiatt, illetve erkölcsi kötelességükből adódóan véresen komolyan veszik a jelenlegi helyzetet. Nem fogják engedni, hogy kicsússzon Kína vagy bármelyik ország a felelősség alól. Komoly nemzetközi következményekkel számolhatnak a kívül maradók, és senki nem hisz már a tettek, és eredmények nélküli szavaknak.

Rampasek, László A.

 

 

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 perc ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

4 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago