Kötelező piac

Jövőre a hajók is CO2 engedélyeket vásárolnak

Az EU 2024-ben megszorítja a kötelező szén-dioxid-piac felső határát, mivel az új éghajlat-politikai intézkedések megkezdődnek.

Az Európai Unió jövőre csökkenteni fogja a szén-dioxid-piacához hozzáadott kínálatot, mivel az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának megfékezését célzó legfontosabb európai politika megerősítését célzó reformokat folytat.

Az EU szén-dioxid-piaca megköveteli, hogy az erőművek, ipari létesítmények és légitársaságok CO2-engedélyeket vásároljanak, ha szennyezik a környezetet – ezzel pénzügyi ösztönzést nyújtva a bolygót felmelegítő szén-dioxid csökkentett kibocsátására.

Az EU korlátozza az évente a piacra kerülő engedélyek számát. Ez a felső határ minden évben csökken, hogy a kibocsátás fokozatosan csökkenjen.

A Bizottság szerint jövőre összesen 1,386 milliárd CO2-engedély kerül az EU szén-dioxid-piacára, szemben az idei 1,486 milliárddal.

Az uniós országok tavaly reformokról állapodtak meg a szén-dioxid-piac megerősítése érdekében, hogy az éghajlat-változási célok megvalósuljanak, többek között a rendszerben lévő engedélyek kínálatának gyorsabb szűkítésével. A reformok két további, egyszeri csökkentést is előírnak az engedélyek kínálatában, az elsőt 2024-ben.

Jövőre az EU első alkalommal arra is kötelezi a hajókat, hogy CO2-engedélyeket vásároljanak.

A jövő évi kínálat 78,4 millió új CO2-engedélyt tartalmaz, amelyek a piacra kerülnek, hogy tükrözzék a hajózási ágazat bevonását – közölte a Bizottság.

Elemzők arra számítanak, hogy a szén-dioxid-árak az elkövetkező években emelkedni fognak, mivel a szigorúbb reformok életbe lépnek, és a CO2-kibocsátó vállalatok versenyeznek a kisebb számú engedélyek megvásárlásáért.

Az uniós szén-dioxid-kibocsátási engedélyek referenciaértéke péntek délután 89 euró körül mozgott CO2-tonnánként.

Forrás: Reuters | Kate Abnett; szerkesztette: Kirsten Donovan


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago