Miért lesznek egyre erősebbek a hurrikánok?

A kutatók régóta sejtették, hogy a trópusi viharok és a hurrikánok az elmúlt évtizedekben egyre erősödnek, de mindeddig nem tudták statisztikailag is megbízhatóan kimutatni ezt a trendet. Ennek oka részben az eltérő mérési adatokban rejlik: az elmúlt évtizedekben a meteorológiai mérési módszerek jelentős változásokon estek át, ami miatt a néhány évtizeddel korábbi adatokat már nehezen lehet összehasonlítani a mai értékekkel.

Miért lesznek egyre erősebbek a hurrikánok? | ClimeNewsFlorence-hurrikán

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) viszont most egy nagyon alapos munka keretében egységesítette az 1979 és 2017 közötti adatokat, ez alapján pedig sikerült elég pontos következtetéseket levonniuk arra vonatkozólag, mi okozhatja az egyre nagyobb viharokat.

A NOAA kategorizálása szerint trópusi viharnak minősülnek azok a ciklonok, amelyekben a szél erőssége 63 és 117 km/h között mozog. A ciklonokat 117 km/h-s szélsebesség felett nevezik hurrikánnak, az olyan viharokat pedig, amelyeknél a szél sebessége meghaladja a 178 km/h-t, jelentős (major) hurrikánnak hívják. A NOAA statisztikáiból világosan látszik, hogy az ilyen típusú viharok száma az elmúlt évtizedekben növekedett, amit több modell is összefüggésbe hozott a klímaváltozással, ám mindeddig nem sikerült kézzelfogható bizonyítékot felmutatni ennek a teóriának az alátámasztására.

Miért lesznek egyre erősebbek a hurrikánok? | ClimeNewsA Florence hurrikán “szeme” 2018 szeptemberében, a Nemzetközi Űrállomásról nézve.

James Kossin, a Wisconsin-Madison Egyetem professzora szerint a munkát leginkább az adatok különbözősége hátráltatta. „Az adatok minden évben kicsit eltérőek az előzőhöz képest. Minden új műholdon új eszközök vannak, amik máshogy rögzítik az adatokat” – vázolta fel a probléma forrását a tanulmány társszerzője. Hogy az ebből fakadó bizonytalanságot kiküszöböljék, a szakértők elkezdték „lecsupaszítani” a ciklonokról rendelkezésre álló adatokat, vagyis kidobtak minden olyan információt, ami a régebbi viharokról még nem állt rendelkezésre. Emellett az újabb, nagyobb felbontású képeknél is visszatértek a régi standardokhoz, amelyeknél egy pixel egy 8×8 kilométeres területet jelölt, három óránkénti bontásban. Így egy egységes adatbázist kaptak, ami alapján már könnyebben össze lehetett hasonlítani egymással a trópusi ciklonokat.

Az így kapott eredmények megerősíteni látszanak a kutatók korábbi feltételezését, miszerint a bolygó felmelegedése szerepet játszik a viharok erősödésében. A tanulmány szerzői azt találták, hogy a hurrikánok kialakulásának esélye az évek során egyre nőtt, a jelentős (vagyis 178 km/h-s szélerősséget meghaladó) hurrikánok kialakulásának esélye pedig mintegy 15%-kal lett nagyobb. Ezeket az adatokat összevetve a NOAA által mért átlaghőmérsékletekkel nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a klímaváltozás hatással van a hurrikánok kialakulására, ám a kutatók szerint létezhetnek más magyarázatok is.

Miért lesznek egyre erősebbek a hurrikánok? | ClimeNewsA NASA képe arról, hogyan táplálta a meleg tengervíz a Katrina hurrikán erősödését.

A tanulmány készítői azt is megfigyelték, hogy a Csendes-óceán északi területein a ciklonok ereje nem változott, amit azzal magyaráznak, hogy a klímaváltozás északabbra tolta a viharok útját, ahol az alacsonyabb hőmérséklet miatt kevésbé tudnak felerősödni. Ugyanakkor a kutatók szerint létezhetnek más magyarázatok is, például hogy az Atlanti-óceán ciklusai okozzák a ciklonok erősödését, amit a korábbi adatok híján szintén nem lehet teljesen kizárni.

Forrás: Rakéta | LiveScience, Fotó: NASA

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.