Categories: Felelős társaságok

Június 5 – Nemzetközi Környezetvédelem Világnapja

1968-ban az Apollo 8 misszióját követően közzétették az itt is látható, talán a Földről készült leghíresebb fotót. Ez a kép karácsony este készült és rámutatott arra, amit már a tudósok régóta sejtettek, hogy a Föld és annak atmoszférája mennyire sérülékeny. Ezt követően indultak el a környezetvédelmi programok világszerte, köztük az 1972 június 5-től 16-ig Stockholmban tartott, az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciája. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben határozatában Nemzetközi Környezetvédelmi Világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét. A világnap központi rendezvényeit minden évben más országban és témában tartják, idén Angolában.

A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együttgondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. Már akkor megfogalmazták az ehhez kapcsolódó fő konkrét célkitűzéseket:

  • energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása
  • a megújuló természeti források hasznosítása
  • a szemét- és hulladékképződés csökkentése
  • a környezetszennyezés megelőzése.

Az ENSZ közgyűlése a világnapot megalapító 1972-es határozatában már akkor sürgette a kormányokat és egyéb szervezeteket, hogy az alkalomhoz kapcsolódva egyrészt a helyi körülményekhez igazodó, nemzeti szintű eseményekkel, másrészt világméretű rendezvényekkel adjanak hangsúlyt a környezeti kérdésnek, segítsék elő a rögzített célok megvalósulását. Ezért egyrészt minden évben más ország ad otthont a világnaphoz kapcsolódó hivatalos konferenciáknak, de számos egyéb helyi vagy regionális aktivitás is kötődik ehhez a naphoz.

Sajnos 24 évvel a felismeréseket követően még mindig ott tartunk, hogy a légkörbe – az éghajlatválság legfontosabb tényeként – óránként 110 millió tonna hőtartó, globális felmelegedést okozó, szennyezést okádunk bele.

A legkülönbözőbb módon és forrásokból büntetlenül. Sajnos a legnagyobb probléma 2016-ban, hogy az emberiség 85%-ban még mindig az energiát fosszilis üzemanyagok elégetéséből nyeri.

Az a rengeteg szennyezőanyag ami jelenleg fenn van a légkörben az emberi tevékenység által, annyi HŐT fog meg 24 óránként, mint 400 ezer hirosimai atombomba energiája!

És ez elindított egy pokoljárást, amit ideje mindenkinek észrevenni. A januári volt a 371. hónap a sorban, ami melegebb volt mint a 20. századi átlag. Csak a szélsőséges időjárással kapcsolatos természeti katasztrófák miatt, minden héten a híradók segítségével végigmehetünk a Jelenések Könyvén. A klímamenekültek világszerte – mi csak migránsoknak ismerjük őket – problémákat szülnek, mert nem értjük globális szinten, hogy valójában mi történik.

Viszont jó hír, hogy képes az ember megváltozni. Többek között ezzel kapcsolatban, június 2-án találkozó volt a karbonsemlegesített vállalatok vezetői és a téma iránt érdeklődők részére Budapesten a MagNet Közösségi Házban. A következő találkozójuk szintén a BOCS Alapítvánnyal közösen kerül megrendezésre szeptember 29-én, bővebben itt >> olvasható.

Remélem, már csak ha a fotókat végignézi a kedves olvasó, segíteni tudtam.

Rampasek László

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago