Vége a szénalapú energiának Magyarországon?

A szénalapú energiatermelés megszüntetését fontolgatja a kormány, mondta el Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára. Habár még nincs mögötte hivatalos kormánydöntés vagy stratégia, ezzel Magyarország lenne az első kelet-európai ország, mely elköteleződik a szén kivezetése mellett 2030-as céldátummal.

Vége a szénalapú energiának Magyarországon? | ClimeNews - Hírportál

Botos Barbara a Climate Home News-nak azt is elmondta, hogy e döntés mellett gazdasági érvek szólnak, ugyanis a kibocsátási kvóták (ETS) egyre magasabb ára miatt a szénre, illetve lignitre épülő elektromos energiatermelés a továbbiakban már nem kifizetődő. A kibocsátási kvótákat azoknak a vállalatoknak kell megvásárolniuk, amelyeknek magasabb az üvegházhatású gázkibocsátása, mint a meghatározott szint. Ha tehát egyre többet kell fizetniük a szinten felüli szennyezésért, egyre kevésbé éri meg az erősen környezetszennyező szénből energiát termelni. Továbbá az is bizonyos, hogy hamarosan pénzügyi támogatások sem állnak rendelkezésre, amikkel életben lehetne tartani az idejétmúlt technológiát.

Érdekes az ambiciózus 2030-as céldátum, ugyanis Magyarország a visegrádi szomszédokkal karöltve inkább lassította a szén kiiktatására vonatkozó intézkedéseket, mintsem sürgette volna. Tény azonban, hogy hazánk korántsem függ oly mértékben a széntől, mint a Visegrádi Négyek – Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország – közül utóbbi kettő. A szénalapú energia aránya az összes előállított energiához képest Lengyelországban 80 százalék, Csehországban 53, míg Magyarországon 19, Szlovákiában pedig 13 százalék. Hazánkban a Mátrai erőmű az egyetlen jelentős szénnel (pontosabban gyenge minőségű lignittel) működő hőerőmű, ami azonban az energiaszektorból származó károsanyagok közel feléért felelős, mondta el Botos Barbara az Európai Bizottság egy szénhez kötődő eseményén tartott előadásában.

A Mátrai Erőmű határértékeken felüli légszennyezéséről korábban itt írtunk.

Vége a szénalapú energiának Magyarországon? | ClimeNews - HírportálEz év tavaszán a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátra Energy Holding Zrt. többségi tulajdonába került a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén hét blokkal működő villamos erőmű, a hozzá tartozó ipari park, az ország legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőmű parkja, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban. A vételár és az adásvétel egyéb feltételei üzleti titok, viszont jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért is lehetett pénzügyileg racionális döntés az erőmű megszerzése tíz évvel a várható bezárása előtt? A G7 szerint az egyik lehetséges válasz, hogy a lignitbányák bezárása után óriási pénzeket mozgathat majd meg a terület rekultivációja, amelyhez az Európai Unió is komoly támogatást adhat.

További érv, hogy a Mátrai Erőmű egyébként már korábban megkezdte az átállást a tisztább energiaforrásokra, az erőműben nemcsak lignitet, de biomasszát (például ártéri hulladék, nyesedék, gabonahéj, venyige) is égetnek, valamint a szénerőmű mellett naperőmű parkot is létesítettek és az energiatárolási technológiába is be szeretnének fektetni. Így 2030 után is nyitva tarthatná kapuit az erőmű, ahogy ezt Orosz Zoltán, az erőmű stratégiai vezetője, az EB eseményén előadásában felvázolta.

A szénalapú energiatermelés megszüntetésével Magyarország csatlakozna azon európai országok közé, melyek elismerik, hogy a szénkorszaknak leáldozott. A széntüzelésű erőművek bezárása 2030-ra a Párizsi Megállapodás teljesítésének egyik fontos alapja, ami mellett a „Powering Past Coal Alliance” országai határozottan kiállnak.

2018 novemberéig 11 európai ország jelentett be konkrét dátumot a szén kivezetésére:
Ausztria (2025),
Belgium (2016, már megtörtént),
Dánia (2030),
Finnország (2029),
Franciaország (2021),
Írország (2025),
Olaszország (2025),
Hollandia (2029),
Portugália (2030),
Svédország (2022),
Nagy-Britannia (2025).

Ezen ígéretek alapján a bezárásra ítélt szénerőmű kapacitások összesen 21 százalékát teszik ki a jelenleg működő európai erőműveknek. Németország, Szlovákia, Spanyolország és Magyarország pedig megkezdték a nemzeti politikai diskurzust a témáról, hogy hamarosan hivatalos céldátumot is bejelenthessenek. A céldátum azonban nem elég, a kormányoknak konkrét megvalósítási tervet is ki kell dolgozniuk, támogatást nyújtva az érintett régiónak és erőművi dolgozóknak az átalakulás során.

Forrás: Lehoczky Annamária | Greenfo

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.