Határokat áttörve a Környezetvédelmi Világnapon

A Környezetvédelmi Világnap, amelyet minden évben június 5-én tartanak, a környezet megünneplésének és a bolygó védelmére irányuló globális erőfeszítések fokozásának globális mérföldköve.

Határokat áttörve a Környezetvédelmi Világnapon | ClimeNewss

Az idei Környezetvédelmi Világnapot a világ minden táján az értékes ökoszisztémák védelmének és újjáélesztésének szentelik, és az ENSZ ökoszisztéma-helyreállítási évtizedének kezdetét jelzi.

A ClimeNews is csatlakozik az ENSZ meggyőződéséhez, miszerint itt az ideje, hogy mindannyian tegyünk lépéseket a tisztább, egészségesebb és békésebb világ megteremtése érdekében.

Ezt szem előtt tartva mindenkit arra biztatunk, hogy nézze meg a Netflix új filmjét, a Breaking Boundaries (Határokat áttörve), melynek címe: A bolygónk jövőjének tudománya. A dokumentumfilm a világhírű tudós Johan Rockström professzor (korábban itt írtunk róla), és Sir David Attenborough tudományos útját követi nyomon.

A Breaking Boundaries korunk legfontosabb tudományos felfedezésének történetét meséli el – azt, hogy az emberiség a Földet számos olyan határon túlra tolta, amelyek 10 000 éve, a civilizáció hajnala óta stabilan tartják a bolygót.

A 75 perces film a bolygónkra vonatkozó küszöbértékek felfedezésére kalauzolja el a nézőket, amelyeket nem szabad átlépnünk, nemcsak a bolygó stabilitása, hanem az emberiség jövője érdekében sem. A film felajánlja azokat a megoldásokat, amelyeket már most bevezethetünk és be is kell vezetnünk, ha meg akarjuk védeni a Föld létfenntartó rendszerét.

2009-ben Johan egy 28 látnok tudósból álló csoporttal együtt megalkotta a bolygói határkeretet, amely kilenc kritikus és egymással összefüggő földi rendszerfolyamat “biztonságos működési terét” mutatja be. E határok átlépése növeli a nagyméretű, hirtelen és visszafordíthatatlan környezeti változások kockázatát, és ezek közül már most is több határt átléptünk.

Határokat áttörve a Környezetvédelmi Világnapon | ClimeNewss

A tudományos bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy elfogadhatatlan kockázatokkal nézünk szembe, de azt is, hogy a megoldások is megvannak. Johan szerint: “A film legfontosabb üzenete, hogy még van időnk. Végtelenül innovatív faj vagyunk. Az együttműködés a mi szupererőnk. És kezdjük látni a jeleit annak, hogy jelentős változások jönnek”.

A tudomány világosan megmondja, hogy mit kell tennie az emberiségnek. Három prioritás van: nullára kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, meg kell védeni a vizes élőhelyeket, a talajokat, az erdőket és az óceánokat, amelyek elnyelik a hatásainkat, és meg kell változtatni az étrendünket és az élelmiszertermelés módját. Ez a küldetés. És mindenki jól jár. Egy tisztább, egészségesebb és békésebb világban fogunk élni.

Viszont tudomásul kell venni, hogy mindez hiábavalóság, ha szemet hunyunk afelett, hogy mennyi embert képes eltartani a Föld?! Ezt Attenborough – máig Magyarországon TV csatornákon nem vetített – korábbi filmje (Hány embert bír el a Föld?) taglalja! Maga David is megmondja, hogy a gyökér ok a túl sok ember, a túlnépesedés és ami ezzel jár látható a bolygó állapotán, mely egyre kevésbé kedvez fajunk fennmaradásának. Ennek humánus megoldása és azt támogatni 100 közül is a leghatékonyabb klímavédelem!

David Attenborough – Hány embert bír el a Föld? – teljes film

Határokat átlépve: The Science of Our Planet június 4-től már megtekinthető a Netflixen.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.