Civilizáció

Különleges rendőri alakulatokat vezényelnek az Extinction Rebellion gyülekezőhelyeire

A Scotland Yard „proaktív és hatékony” ellenlépéseket tervez, a rendőrség erősítést küld Londonba az októberi tüntetésre.

A hétvégén különleges rendőri alakulatok érkeztek Londonba, hogy segítsenek kordában tartani a húsvétkor Londont megbénító Extinction Rebellion nevű környezetvédelmi aktivista-szervezet kéthetes tüntetéssorozatát.

A londoni rendőrség hétfőtől, az Extinction Rebellion akciójának első napjától kezdve 12 órás szolgálati beosztásra tér át, hogy a lehető legtöbb közrendőrt felszabadítsa szokásos feladatai alól.

Anglia-szerte több kapitányságot is arra kértek, hogy bocsásson rendelkezésre különleges, „tüntetés-feloszlató csapatokat”, amelyek tagjai olyan kiképzést és felszerelést kaptak, hogy képesek legyenek eltávolítani helyükről a gyakran lakatokat és ragasztót is „bevető” tiltakozókat, akik megpróbálják lezárni a rendőrség vonulási útvonalait.

Több politikus is bírálta a rendőrséget, miután a tiltakozók ezzel a módszerrel London központjának négy forgalmas helyét is lezárták (akadt, amelyiket egy hétnél is hosszabb időre), hogy többé-kevésbé állandó tüntetési övezeteket alakítsanak ki.

A Scotland Yardon tartott szerdai eligazításon Nick Ephgrave parancsnokhelyettes így fogalmazott:

Azt hiszem, húsvétkor megtanultuk, hogy gyorsnak kell lennünk, valószínűleg egy kicsivel proaktívabbnak kell lennünk és jobban fel kell készülnünk a várható eseményekre. Ezt a leckét megtanultuk… gyorsan kell reagálnunk. A lehető legproaktívabbnak kell lennünk, és készen kell állnunk arra, hogy bármikor alkalmazkodni tudjunk a helyzet változásaihoz.

Ephgrave azt is elmondta, hogy a rendőröknek már jogi megközelítést kell alkalmazniuk. A hatóságok korábban minden egyes letartóztatást megelőzően hosszas jogi procedúrákat kellett végrehajtaniuk a Közrendről szóló törvény 14. szakaszának értelmében, tájékoztatniuk kellett a tiltakozókat arról, hogy törvénysértést követnek el, majd időt kellett hagyniuk számukra, hogy eldönthessék, engedelmeskednek-e a felszólításnak vagy sem.

A Közrendről szóló törvényt egy másik korszakban fogalmazták meg,” – mondta. „Ez pedig nem sokat segít nekünk, mivel nem azért alkották meg, hogy olyan problémákra találjon megoldást, amilyenekkel nekünk kell szembenéznünk.

Az Extinction Rebellion hétfőn kezdi kéthetes tüntetéssorozatát, az aktivisták a tervek szerint 12 különböző pontot foglalnak el Londonban. A hasonló méretű tömeges tiltakozás során áprilisban mintegy 1100 embert tartóztattak le, a rendőri intézkedések pedig összesen körülbelül 16 millió fontba kerültek.

Ephgrave a rendőrségre nehezedő nyomásra utalva kijelentette, munkatársainak ebben az időszakban mintegy harminc másik tömegrendezvényt, köztük a parlamenti ülésszak nyitányát is biztosítaniuk kell.

Ephgrave szerint ebben a pénzügyi évben már eddig is összesen 83000 műszakra mentették fel szolgálatuk alól a rendőröket, hogy biztosítani tudják a rendet a megmozdulásokon. Több forrást fordítottak erre a célra, mint a 2017-es London Bridge-i támadás és a grenfelli tragédia következtében elrendelt intézkedésekre.

Ennek ára van. Ezt pedig a londoni lakosság, az átlag londoniak fizetik meg” – mondta a parancsnokhelyettes.

Ezt megsínyli a lakosság, és megsínylik a vállalatok is. Az a helyzet, hogy emiatt ebben a kéthetes időszakban nem biztos, hogy megfelelően el tudjuk látni a hagyományos feladatainkat.

Az Extinction Rebellion egyik szóvivője így fogalmazott:

Számítunk a kormány és a hatóságok emberségére, elvégre mi nem erőszakos tiltakozók vagyunk. Abban is bízunk, hogy végre megértik, hogy egy példátlanul súlyos globális vészhelyzettel állunk szemben. Már eddig is sokan az életükkel fizettek ezért, az emberiségnek muszáj azonnal cselekednie.

Azt is mondjuk az embereknek, a londoniaknak és a többieknek is, hogy nélkülük nem fog sikerülni. Kérjük, hogy csatlakozzanak hozzánk, az orvosokkal, tanárokkal, tudósokkal, fiatalokkal és idősekkel együtt az utcákon, október 7-től.

Forrás: The Guardian
Police in London, this May, with climate crisis demonstrators. Kép: Toby Melville/Reuters

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

17 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago