52 éve alapvető emberi jog a családtervezés (frissítve)

1968. május. 13: A teheráni ENSZ Emberi Jogok Nemzetközi Konferencia (International Conference on Human Rights) alapvető emberi jognak deklarálta a családtervezést: „Parents have a basic human right to determine freely and responsibly the number and the spacing of their children.”

U Thant ENSZ-főtitkár: Tisztelt Küldöttek, a Nemzetközi Emberi Jogi Konferenciát, amelyet az Egyesült Nemzetek közgyűlése hívott össze az idei évben, 1968-ban, ezennel megnyitom.

50 évvel ezelőtt a családtervezést emberi jogként ismerték el.

Halima Warzazi, Marokkó: Honnan ered a nők elleni diszkrimináció? Mi az oka ezeknek az előítéleteknek? A férfi azt hitte, ő hozta világra a gyerekeket, ő a család feje. Erre alapozták a patriarchális társadalmat. Úgy hitték, hogy a nő csak befogadja és megszüli a gyereket, és ezzel véget ér a szerepe.

1968. május 13-án, a Nemzetközi Emberi Jogi Konferencián a világ vezetői elfogadták a Teheráni Nyilatkozatot.

Ezen a konferencián új módokat kell találnunk az emberi jogok elismeréséért és biztosításáért zajló folyamatos küzdelem támogatására.

A Nemzetközi Emberi Jogi Konferencia záróokmánya
Teherán, 1968. április 22. – május 13.
ENSZ, New York, 1968

A szülőknek alapvető emberi joga, hogy szabadon és felelősségteljesen meghatározhassák, hány gyermekre vállalkoznak, és mikor.

Ez azt jelenti, hogy a nőknek joguk van megválasztani, hogy teherbe akarnak-e esni, és ha igen, mikor.

A nőknek joguk van tudni, hogyan működik a testük, és mikor fogamzóképesek.

A nőknek joguk van az egészségügyi ellátáshoz, amely támogatja a döntéseiket.

Ez a jog segíti a nőket abban, hogy tanulhassanak és munkát vállalhassanak, kitörhessenek a szegénységből, és olyan családjuk lehessen, amilyet szeretnének.

Ámulatba ejtette őket, amikor megtudták, hogy a nő nem csak szülőgép, hanem a gyermek létrehozása a legnagyobb cselekedete.

De a családtervezésért folyó harc nem ért véget.

Több mint 200 millió nő szeretné elkerülni a terhességet, mégis nélkülözi a megbízható fogamzásgátlást.

Ez nem csak a körülményeikből fakad.

Ez emberi jogi kérdés.

1968-ban a családtervezést emberi jogként ismerték el | ClimeNews

Jane Goodall videóüzenete: Nem söpörhetjük a népességrobbanást a szőnyeg alá!

1. Az őrültek és az élőerőt egyre olcsóvá tevő ember-túltermelésből profitálók ilyenkor népirtásról meg nácizmusról hörögnek,
2. az értelmesebbek kevesebb nemzésre buzdítják a párokat,
3. de szinte senki nem tud arról, hogy a teherbeesések közel fele baleset, amit a pár nem akart,
– és hogy legalább 270 millió termékeny korú feleség hiába szeretne fogamzásgátlást, nincs hozzá joga, tudása, eszköze,
– és ezért a népességrobbanás visszafordításához elsősorban a nők fölerősítése és szabadságjogai, a lányok tanulási lehetőségei, a férfiak elől elrejthető fogamzásgátlók (iud, implant, inject) kellenek,
– így csak azok cselekszenek hatékonyan a nők egyenlőségéért, a nyomor megszüntetéséért, a békéért, a klíma-, természet- és környezetvédelemért, a globális humanitárius és civilizációs válság megoldásáért, akik a fogamzásgátlás emberi jogának érvényesítését teszik az első helyre.
Segítsd a fogamzásgátlást nélkülözőket (amivel egyben karbonsemlegessé is teszed magadat)!

Jane Goodall angol etológus, antropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója, a Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója, a Population Matters védnöke.

Jane Goodall - Nem söpörhetjük az emberi népesedés kérdését a szőnyeg alá | ClimeNews

Hello, Jane Goodall vagyok, és azzal kezdeném, hogy rettentően szeretnék személyesen veletek lenni, mert úgy gondolom, hogy ez a szervezet, a Population Matters nagyon fontos, mivel ez az egyik legfontosabb kérdés, amivel ma szembenézünk.

Ez először akkor ütött meg, szinte szó szerint, amikor átrepültem a Gombe Nemzeti Park felett, ahol 1960 óta végeztem kutatást a csimpánzokról. Amikor elkezdtem, az aprócska Gombe Nemzeti Park az egyenlítői erdőöv része volt, ami Afrika keleti partvidékétől a nyugatiig ért. Amikor 1990-ben átrepültem Gombe fölött, inkább egy aprócska erdőszigetnek tűnt teljesen kopár hegyekkel körülvéve, és nyilvánvaló volt, hogy több ember élt ott, mint amennyit a terület elbír.

Tényleg abszurdum azt hinni, hogy lehetséges korlátlan gazdasági fejlődés (ami az uralkodó szemlélet miatt effektíve egyenlő a növekedéssel – a ford.) egy bolygón, ami véges természeti erőforrásokkal rendelkezik. A tény, hogy az emberi népesség még mindig nő ezen a drága kis bolygón, amit magunkénak tartunk (pedig nem az, csak mi is itt élünk), olyasvalami, aminek mindenkiben tudatosulnia kellene.

Amikor elkezdtem ezen gondolkozni, miután 1990-ben átrepültem Gombe fölött, arra az igen fontos dologra jöttem rá, hogy úgy kell javítanunk az emberek megélhetését, hogy közben ne tegyük tönkre a környezetet, amitől mindannyian igazából ők, és mi is függünk. És ez magába foglalta, hogy találjunk módokat arra, hogy bővítsük a nők lehetőségeit. Gombe körzetében mikro-kredit programokat vezettünk be, Muhammad Yunus Grameen Bank-ja alapján. Kis kölcsönöket adtunk a nőknek környezeti szempontból fenntartható fejlesztési projektekre, mint például néhány csirke megvásárlása, hogy tojásokat tudjanak árulni, vagy hogy egy kis faiskolát létesítsenek, és hasonló projektekre. És közben pénzt gyűjtöttünk ösztöndíjakra, hogy a lányokat serdülőkor után is az iskolákban tartsuk, hogy továbbtanulhassanak.

A világon mindenhol kimutatták, hogy a nők oktatásának javulásával csökken a családok mérete.

Arra biztatnék minden egyes környezetvédő szervezetet, és minden egyes kormányszervezetet, hogy gondolják végig, mennyire abszurd a vég nélküli gazdasági növekedés egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón. Sokhelyütt már gyorsabban használjuk a drága természeti forrásokat, mint ahogy az anyatermészet pótolni tudná őket. Nem folytathatjuk így.

Nem söpörhetjük az emberi népesedés kérdését a szőnyeg alá. Megoldást kell rá találnunk. És azt látjuk, hogy hogy a helybeli emberek is ezt akarják, mert a kultúrák változnak.

Szóval kérek mindenkit, aki ezt hallja, kérem, gondolkodjon el azon, hogy mit tud ő maga, és a szervezete tenni, hogy segítsen az emberi népességnek csökkennie, méghozzá úgy, hogy harmóniában élhessünk, és biztosíthassuk a jövő generációk létalapját ezen a gyönyörű bolygón, a Földön.

Köszönöm.

Jane Goodall a Population Matters (A népesedés számít) c. brit szervezet éves találkozóján mondott rövid beszéde


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.