Nagy árat fogunk fizetni: egy sokkoló új könyv az éghajlati válságról

A Kellemetlen Apokalipszis című könyv szerzői, Wes Jackson és Robert Jensen azt írják, hogy a társadalomnak jobban fel kell készülnie az elkerülhetetlen összeomlásra.

Nagy árat fogunk fizetni: egy sokkoló új könyv az éghajlati válságról‘Nincs megoldásunk. De az a tény, hogy nincsenek egyszerű és nyilvánvaló megoldások, nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül lehet hagyni a problémát’ … Kellemetlen Apokalipszis. Fénykép: Zoonar GmbH/Alamy

A Kellemetlen Apokalipszis című könyvben Wes Jackson és Robert Jensen szerzők nagyon rossz hírek hírnökeiként stilizálnak: a globális léptékű társadalmi összeomlás elkerülhetetlen, és azoknak, akiknek sikerül túlélniük a tömeges halált és az általunk ismert világ összeomlását, drasztikusan megváltozott körülmények között kell majd élniük. Jackson és Jensen szerint ezt az összeomlást nem lehet elkerülni – az elektromos autók nem fognak megmenteni minket, ahogyan a globális klímaegyezmény sem. A dolgok jelenlegi rendje halálra van ítélve, és rajtunk múlik, hogy a lehető legjobban felkészüljünk, hogy a lehető legpuhább leszállást biztosítsuk, amikor az elkerülhetetlen apokalipszis bekövetkezik.

“A könyv megpróbál nyersen és őszintén beszélni a válság mélységéről” – mondta Jensen – “és nyersen és őszintén beszélni a jelenlegi megoldásokról, amelyek semmit sem tesznek a válság mélységének kezelésére”. Jackson hozzátette: “Most az emberiség egészen más úton jár, mint egy gyűjtögető-vadász társadalom. Láttam, hogy egy nap megfizetünk ezért, méghozzá nagyon is meg fogunk fizetni.”

Jackson és Jensen érdekes párost alkotnak. Az előbbi agronómus, aki karrierjét a talajerózió problémájának tanulmányozásával töltötte, és a The Land Institute-ot fejlesztette ki, amely a fenntartható mezőgazdaságban felhasználható gabonafélék kifejlesztésére törekszik. Erőfeszítéseiért többek között MacArthur “zseniális” ösztöndíjat és Right Livelihood-díjat kapott. Jensen régóta újságíró, aki könyveket írt az ökológiáról, a férfiasságról és a radikális feminizmusról. Visszhangot kapott, amiért kirekesztő és káros nézeteket hirdetett a transznemű emberekkel szemben, különösen a transznemű nőkkel szemben, és a kritikára válaszul megduplázta ezeket a nézeteket, és továbbra is hirdeti őket.

Jackson és Jensen szerint a mezőgazdaság hajnala valami olyasmit jelent, mint az eredendő bűn. Ez indította el az emberiséget a növekvő energiafelhasználás és anyagi jólét útján, amely a jelenlegi ökológiai válsághoz vezetett. Az emberi történelem eme olvasatán keresztül a szerzők úgy tűnik, azt állítják, hogy a nagy energiafelhasználásra és nagyüzemi mezőgazdaságra képes technológiai fajként való fejlődésünk olyan hiba, amely olyan helyre juttatott bennünket, ahová soha nem lett volna szabad, és amely halálra ítélt bennünket. Beszélgetésünk során Jackson támogatta ezt az álláspontot, és azt mondta nekem, hogy az életmódunk miatt “egy nagy Ponzi-rendszerbe kerültünk, amely valószínűleg már 10 000 éve tart. Tudjuk, hogy a Ponzi-rendszerek általában hogyan végződnek. Nem szép dolog ezekkel foglalkozni.”

Nagy árat fogunk fizetni: egy sokkoló új könyv az éghajlati válságrólA válasz erre a Ponzi-sémára az emberiség összezsugorítása a jelenlegi 7,9 milliárd emberről egy fenntarthatóbb 2-3 milliárdra. A Kellemetlen Apokalipszis nem írja le, hogy pontosan hogyan fog bekövetkezni ez a népességcsökkenés, és nem számol azzal a hatalmas traumával sem, amelyet az emberiség többségének eltűnése okoz majd az embereknek és társadalmainknak. Bár a könyv névlegesen a társadalmi igazságosság felé orientálódik, a szerzők nem tesznek erőfeszítéseket annak a ténynek a kezelésére, hogy egy ilyen népességcsökkenés valószínűleg abszolút katasztrófával járna a marginalizált etnikumok és szexualitások, a fogyatékkal élők vagy mentálisan sérültek, és alapvetően mindenki számára, akit nem tartanak alkalmasnak a túlélésre az új világban. Egy beszélgetés során Jensen ezt a magyarázatot adta:

“A népességszabályozásról szóló korábbi beszédek nagy része a fehér felsőbbrendűségen alapult, de ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagyhatjuk azt a kérdést, hogy mi a fenntartható népesség. Ez az a fajta dolog, ami ellen az emberek ágáltak. Nincs megoldásunk. De az a tény, hogy nincsenek egyszerű és nyilvánvaló megoldások, nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül lehet hagyni a kérdést”.

Jackson és Jensen szerint, ha az összeomlás bekövetkezik és a Föld népessége csökken, az embereken múlik, hogy kitalálják, hogyan éljenek egy “alacsony energiaigényű” jövőben – vagyis olyan jövőben, ahol a fosszilis tüzelőanyagokat már nem használják, és lényegében újra a saját és a teherállatok izmaira támaszkodunk. A Kellemetlen Apokalipszis című könyv egy olyan etikát fogalmaz meg, amelyet úgy lehetne összefoglalni, mint a paleo diétát, de a társadalom számára. Mivel az úgynevezett fejlődés 10 000 éve “szörnyű helyzetben” hagyott minket, a válasz az őskor évezredeire való visszatekintés, mielőtt az emberek kifejlesztették a mezőgazdaságot, elkezdték leírni a történelmüket, és társadalmi hierarchiákat építettek ki. Amennyiben a Kellemetlen Apokalipszis leírja, hogyan is nézhet ki ez a jövő, akkor az iparosok és a mezőgazdasági munkások a társadalom magas rangú tagjaivá válnak, a gazdagok néhány fokozattal lejjebb kerülnek, a kozmopolita, fogyasztói világ nagymértékben megszűnik, és a vallás kiemelt szerepet kap. Az ember hajlamos lenne úgy összefoglalni, hogy “tegyük újra naggyá a Földet”.

A Kellemetlen Apokalipszis világa nagyon sivár, és egyben olyan is, amelyben nincs középút. A szerzők azt írják, hogy “a folyamatos, végtelen terjeszkedés jövője, amelyet régóta elképzeltünk, véget ért, és egy új, zsugorodás által meghatározott jövő következik”. Bármilyen kísérlet arra, hogy valamiféle középutat találjunk e két pólus között, egyszerűen “tagadás, bagatellizálás és figyelmen kívül hagyás” egy olyan problémával, amellyel mindannyiunknak szembe kell néznünk. Ebben a könyvben a hangsúly a nyersségen és az olyan igazságok kimondásán van, amelyeket a szerzők magától értetődőnek tartanak – Jackson és Jensen kevés erőfeszítést tesz arra, hogy érveljen az ügyük mellett vagy meggyőzzön másokat. Hogy igazságosak legyünk, úgy tűnik, Jackson és Jensen tisztában van azzal, hogy stílusuk sokakat elriaszt, és kijelentik, hogy arra számítanak, hogy sok olvasó egyszerűen el fogja hagyni a könyvüket. Jensen így fogalmazott: “Olyan könyvet akartunk írni, amelyet bizonyos értelemben mindenkinek lesz oka nem szeretni”.

Ahhoz képest, hogy egy olyan könyv, amely az emberiség nagy részének tömeges halálát és az általunk ismert élet végét jósolja, a Kellemetlen Apokalipszis borzongatóan intellektuális. Gyakorlatilag nincs helye annak elismerésének – még kevésbé annak feldolgozásának -, hogy egy ilyen üzenet milyen érzelmi áldozatokat követel mind a szerzőktől, mind az olvasóktól. Ettől a könyv ridegnek és leereszkedőnek tűnhet. Beszélgetés közben Jensen több sebezhetőséget mutatott, felajánlva néhányat azokból az érzésekből, amelyeket az emberiségről alkotott víziója keltett benne. Ennek az olvasónak a véleménye szerint, ha ezt a sebezhetőséget gyakrabban engedte volna át a Kellemetlen Apokalipszisben, az sokkal átélhetőbb és végső soron lebilincselőbb olvasmányt eredményezett volna.

“Birkóztam azzal, hogy mit jelent ez a mindennapi életben – és Jensen -, és ezek nyomasztó kérdések. Ez arról szól, hogy birkózzunk meg ezzel a gyász érzésével, ahelyett, hogy megpróbálnánk elkerülni. És amikor ezzel birkózol, az azt jelenti, hogy nem ébredsz fel minden nap az utca napos oldalán. Ez sokunkat nyomaszt. A célom az, hogy teret nyissak az embereknek, hogy elmondhassák, ami a szívüket nyomja.”

Az An Inconvenient Apocalypse szeptember 1-jén jelenik meg.

Forrás: The Guardian – Veronica Esposito


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.