Különleges rendőri alakulatokat vezényelnek az Extinction Rebellion gyülekezőhelyeire

A Scotland Yard „proaktív és hatékony” ellenlépéseket tervez, a rendőrség erősítést küld Londonba az októberi tüntetésre.

Különleges rendőri alakulatokat vezényelnek az Extinction Rebellion gyülekezőhelyeire | ClimeNews

A hétvégén különleges rendőri alakulatok érkeztek Londonba, hogy segítsenek kordában tartani a húsvétkor Londont megbénító Extinction Rebellion nevű környezetvédelmi aktivista-szervezet kéthetes tüntetéssorozatát.

A londoni rendőrség hétfőtől, az Extinction Rebellion akciójának első napjától kezdve 12 órás szolgálati beosztásra tér át, hogy a lehető legtöbb közrendőrt felszabadítsa szokásos feladatai alól.

Anglia-szerte több kapitányságot is arra kértek, hogy bocsásson rendelkezésre különleges, „tüntetés-feloszlató csapatokat”, amelyek tagjai olyan kiképzést és felszerelést kaptak, hogy képesek legyenek eltávolítani helyükről a gyakran lakatokat és ragasztót is „bevető” tiltakozókat, akik megpróbálják lezárni a rendőrség vonulási útvonalait.

Több politikus is bírálta a rendőrséget, miután a tiltakozók ezzel a módszerrel London központjának négy forgalmas helyét is lezárták (akadt, amelyiket egy hétnél is hosszabb időre), hogy többé-kevésbé állandó tüntetési övezeteket alakítsanak ki.

A Scotland Yardon tartott szerdai eligazításon Nick Ephgrave parancsnokhelyettes így fogalmazott:

Azt hiszem, húsvétkor megtanultuk, hogy gyorsnak kell lennünk, valószínűleg egy kicsivel proaktívabbnak kell lennünk és jobban fel kell készülnünk a várható eseményekre. Ezt a leckét megtanultuk… gyorsan kell reagálnunk. A lehető legproaktívabbnak kell lennünk, és készen kell állnunk arra, hogy bármikor alkalmazkodni tudjunk a helyzet változásaihoz.

Ephgrave azt is elmondta, hogy a rendőröknek már jogi megközelítést kell alkalmazniuk. A hatóságok korábban minden egyes letartóztatást megelőzően hosszas jogi procedúrákat kellett végrehajtaniuk a Közrendről szóló törvény 14. szakaszának értelmében, tájékoztatniuk kellett a tiltakozókat arról, hogy törvénysértést követnek el, majd időt kellett hagyniuk számukra, hogy eldönthessék, engedelmeskednek-e a felszólításnak vagy sem.

A Közrendről szóló törvényt egy másik korszakban fogalmazták meg,” – mondta. „Ez pedig nem sokat segít nekünk, mivel nem azért alkották meg, hogy olyan problémákra találjon megoldást, amilyenekkel nekünk kell szembenéznünk.

Az Extinction Rebellion hétfőn kezdi kéthetes tüntetéssorozatát, az aktivisták a tervek szerint 12 különböző pontot foglalnak el Londonban. A hasonló méretű tömeges tiltakozás során áprilisban mintegy 1100 embert tartóztattak le, a rendőri intézkedések pedig összesen körülbelül 16 millió fontba kerültek.

Ephgrave a rendőrségre nehezedő nyomásra utalva kijelentette, munkatársainak ebben az időszakban mintegy harminc másik tömegrendezvényt, köztük a parlamenti ülésszak nyitányát is biztosítaniuk kell.

Ephgrave szerint ebben a pénzügyi évben már eddig is összesen 83000 műszakra mentették fel szolgálatuk alól a rendőröket, hogy biztosítani tudják a rendet a megmozdulásokon. Több forrást fordítottak erre a célra, mint a 2017-es London Bridge-i támadás és a grenfelli tragédia következtében elrendelt intézkedésekre.

Ennek ára van. Ezt pedig a londoni lakosság, az átlag londoniak fizetik meg” – mondta a parancsnokhelyettes.

Ezt megsínyli a lakosság, és megsínylik a vállalatok is. Az a helyzet, hogy emiatt ebben a kéthetes időszakban nem biztos, hogy megfelelően el tudjuk látni a hagyományos feladatainkat.

Az Extinction Rebellion egyik szóvivője így fogalmazott:

Számítunk a kormány és a hatóságok emberségére, elvégre mi nem erőszakos tiltakozók vagyunk. Abban is bízunk, hogy végre megértik, hogy egy példátlanul súlyos globális vészhelyzettel állunk szemben. Már eddig is sokan az életükkel fizettek ezért, az emberiségnek muszáj azonnal cselekednie.

Azt is mondjuk az embereknek, a londoniaknak és a többieknek is, hogy nélkülük nem fog sikerülni. Kérjük, hogy csatlakozzanak hozzánk, az orvosokkal, tanárokkal, tudósokkal, fiatalokkal és idősekkel együtt az utcákon, október 7-től.

Forrás: The Guardian
Police in London, this May, with climate crisis demonstrators. Kép: Toby Melville/Reuters

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.