Népesség

MA VAN A FÖLDÜNKÉRT VILÁGNAP!

MA VAN A FÖLDÜNKÉRT VILÁGNAP! 1991. október 21-én a Dalai Láma szavaival indult útjára a Földünkért kampány, hogy felhívja a figyelmet az első környezeti világtalálkozóra, az 1992-es riói Föld-csúcsra:

„Felismerni az együttérzés szükségességét. A probléma holisztikus megközelítésére van szükség, vegyítve a szereteten és együttérzésen alapuló egyetemes felelősségérzettel.”

Riói Nyilatkozat a Környezetről és a Fejlődésről (részlet)
8. Elv A fenntartható fejlődésnek és minden ember magasabb életszínvonalának az eléréséhez az Államoknak csökkenteniük kell, illetve ki kell küszöbölniük a termelés és a fogyasztás nem fenntartató módjait, és elő kell segíteniük a megfelelő népesedéspolitikát.

1991-ben a Föld védelméért világméretű kampányt kezdeményeztek (Caring for the Earth), azóta október 21-én tartják a FÖLDÜNKÉRT VILÁGNAP-nak.

Az eredetileg 1980-ban megjelent Természetvédelmi Világstratégia utódja, ez a fenntartható társadalomra vonatkozó globális stratégia célja, hogy informatív és bátorító módon állítsa vissza a természetvédelemmel és a fejlesztéssel kapcsolatos jelenlegi gondolkodást, és gyakorlati cselekvésre irányuljon. Célokat tűzött ki életünk változásaira, amelyek a fenntartható társadalom felé visznek minket, és összehangolt erőfeszítéseket sürgetett annak érdekében, hogy ez az etika globális erővé váljon a személyes, a nemzeti, és a nemzetközi kapcsolatokban.

A fentiek ellenére most még ott tartunk, hogy a fenntarthatóság alapismereteivel sincsenek tisztában az emberek és a döntéshozóink többsége! Ugyanis nem tudják: “A karbonsemlegesség az ökológiai fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme.” Ha tudnák, minden vállalatnak lenne mára kiszámolt karbonlábnyom értéke, és annak csökkentése a mindennapok részét képezné.

Rampasek, László A.

 

rampi

Recent Posts

Hogy ízlik az ‘ingyen ebéd’?

„Nincsen ingyen ebéd.” – így szól a közgazdaságtan klasszikus tétele: egy, a jelenben meg nem…

2 óra ago

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago