Emberi Jogok Európai Bírósága előtt a svájci kormány

Klímavédelem: svájci nyugdíjasok a svájci kormányt citálják az Emberi Jogok Európai Bírósága elé.

A nyugdíjasok csoportja szerint amennyiben nem marasztalják el a svájci kormányt, azzal legitimmé teszik a rossz klímapolitikát.

Emberi Jogok Európai Bírósága előtt a svájci kormányAz Európai Emberi Jogi Bíróság strasbourgi épülete   –  Szerzői jogok  Fotó: AP

A 73 éves átlagkorral bíró csoport szerint az ország klímapolitikája veszélyes az egészségükre, és ugyanígy az emberi jogokra nézve is. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) jövőbeli döntése precedensértékű lehet az európai államok számára.

A svájci KlimaSeniorinnen csoport (idős nők a klímavédelemért) azzal vádolja a svájci kormányt, hogy megsérti az idős nők élethez és egészséghez való jogát. Ügyük nem újkeletű: 2017-ben már a fentebb felsorolt okok miatt beperelték a svájci kormányt, de az ország legfelsőbb bíróságon vereséget szenvedtek. A vereség azonban nem térítette el őket, ügyüket most a strasbourgi EJEB elé viszik.

Svájc az eddigi tárgyalásokon nem tagadta, hogy a klímaváltozás hatással lehet az egészségre, de azt mondja, hogy a kibocsátás nem köthető közvetlenül az idős nők egészségi állapotához, és hogy a klímaváltozással kapcsolatos intézkedésekről a politikusoknak kell dönteniük.

Megjegyzendő: az EJEB intézményét fontos ügyeknek tartják fenn, ezért az ítéletnek nemcsak az Európa Tanács 46 tagállamára, hanem az egész világra nézve fontos következményei lehetnek.

Csoportban erősebbek

Március 29-én a KlimaSeniorinnen tagjai vonattal utaznak Svájcból az északkelet-franciaországi Strasbourgba, és nyilvános meghallgatás keretében, a svájci Greenpeace által támogatott jogi csapattal együtt számolnak be ügyükről. A csoport szerint Svájc

  • nem tesz eleget a klímavédelemért,
  • az ország klímapolitikája pedig nem felel meg a Párizsi Megállapodásban kitűzött, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozására vonatkozó cél eléréséhez.

Megjegyzik: ha az országok Svájchoz hasonlóan intéznék a klímavédelmi politikájukat, akkor 2100-ra akár 3 Celsius-fokos globális felmelegedés várható. A csoport által közölt tudományos bizonyítékokat tartalmazó dosszié szemlélteti az éghajlatváltozás emberek egészségére gyakorolt hatását, és kiemeli, hogy ezen a téren

az idősek és a nők a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak.

A bíróságon azzal érvelhetnek, hogy Svájc megsértette az emberi jogok európai egyezményének 2. és 8. cikkét, mely az élethez való jogot, valamint a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogát védi.

Elisabeth Stern 74 éves, a hetvenes évek óta tevékenykedik aktivistaként, mióta csak felismerte az éhezés és az északi félteke országaira jellemző túlfogyasztás közötti kapcsolatot. Először a békemozgalom, majd a klímamozgalom aktivistája lett, és nyugdíjasként is aktivista maradt. „Egyszerűen nem tudtam más lenni” – mondta az Euronews Greennek.

A KlimaSeniorinnenhez való csatlakozását azzal magyarázza, hogy a benne lévő nőkkel nagyjából egy korcsoportban van, így ugyanazokat a sorsfordító politikai és történelmi eseményeket élték át, sőt: sokan egész életüket az aktivizmusnak szentelték. „Inspirálóak – magyarázza. – Ragyogó elméjük van, pedig sokuknak már törékeny a teste.”

Rendhagyó kérdés

Stern és társainak ügye több szempontból is figyelemfelkeltő:

  • ez az első alkalom, hogy az EJEB nyilvános meghallgatást tart annak eldöntésére, hogy egy olyan országnak, mint Svájc, milyen mértékben kell csökkentenie a kibocsátást a lakosság emberi jogainak védelme érdekében,
  • illetve ez az első olyan klímaügy, amely a bíróság nagytanácsa elé kerül.

Amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy a klímavédelem emberi jogi kérdés, akkor döntésük hatással lehet az Európa Tanács többi 46 tagállamára, ugyanis ezen országok bármelyike panaszt nyújthat be, és hivatkozhat erre az ítéletre, sőt: azt mondhatják, hogy ők is ugyanezt akarják.

Stern ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy

amennyiben elutasítják keresetüket, akkor legitimálják azt a kielégítőnek egyáltalán nem nevezhető klímapolitikát és klímavédelmi irányt, mely felé Svájc és természetesen sok más ország is halad.

Hozzáteszi: bármi is lesz az ügy kimenetele, bizonyos szempontból már nyertek, ugyanis hat évvel nagyon kevesen tudtak perükről, most viszont naponta kapnak interjúkéréseket, szerdán pedig várhatóan több száz támogatójuk gyűlik össze Strasbourgban.

A svájci klímaperrel egy napon az EJEB Damien Carême, a franciaországi Grande-Synthe volt polgármesterének ügyét is tárgyalja. A KlimaSeniorinnenhez hasonlóan ő is azzal érvel, hogy a francia kormány nem tett meg mindent a kibocsátás csökkentése érdekében, és ezzel megsértette az emberi jogokat.

Írta: Rosie Frost & Magyar változat: FT | Euronews


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.