A glasgow-i forró levegő azt jelenti, hogy itt az ideje a radikális vezetésnek

“A glasgow-i forró levegő azt jelenti, hogy itt az ideje a radikális vezetésnek”: Több mint 200 akadémikus által aláírt levél teljes terjedelmében.

A glasgow-i forró levegő azt jelenti, hogy itt az ideje a radikális vezetésnek

Több száz tudós és kutató írta alá azt a nyílt levelet, amelyben a közösségeket sürgetik, hogy a Cop26 “kudarcát” követően a veszélyes üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében a saját “vészhelyzeti válaszlépés” élére álljanak.

 

Az év elején az éghajlati tudomány hivatalos nemzetközi összefoglalója bejelentette, hogy egyre több katasztrófával és zavarral kell szembenéznünk, és a legsebezhetőbbek szenvedik el a legtöbbet és a leghamarabb. Ugyanezen ENSZ-folyamatból kiszivárgott jelentés szerint gazdasági rendszereink átalakítására van szükség ahhoz, hogy érdemben csökkenteni tudjuk a veszteségeket és károkat.

A glasgow-i COP26 klímacsúcson azonban nem indult el terv az igazságosságon alapuló gazdasági átalakításra. Ami még rosszabb, hogy az önkéntes vállalások elvonják a figyelmet a légköri szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a súlyosbodó zavarokra való felkészüléshez szükséges gazdaságpolitikától. Mindezt annak ellenére, hogy az önkéntes kezdeményezések évtizedek óta nem eredményeztek jelentős hatást az éghajlatra. Tudománytalan és etikátlan tagadni, hogy gazdasági rendszerünk hibás, ezért át kell alakítani, hogy csökkentsük az éghajlati kockázatot és alkalmazkodjunk a nehézségekhez. Ennek a valóságnak a figyelmen kívül hagyása érdekében hatalmas pénzösszegek energiaéhes, de légköri szempontból jelentéktelen szén-dioxid-leválasztó gépekre való pazarlását tervezik.

A politikai vezetők ehelyett egyenesbe jöhetnének a lakossággal az iparágak és az életmód szükséges megváltoztatásáról. Az éghajlati igazságosságot tiszteletben tartva azonnali lépéseket tehetnének az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében mind nemzeti, mind globális szinten – ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy a megélhetést érintő változások igazságosak és tartósak legyenek.

Több tucatnyi ország több száz tudósa vagyunk, akik gyászoljuk a helyzetet, de eltökéltek vagyunk, hogy nem hagyjuk figyelmen kívül. Úgy véljük, hogy a COP26 vállalati foglyul ejtése és kudarca világosan mutatja, hogy a közösségekben és szervezetekben élő embereknek most a saját vészhelyzeti válaszlépésünket kell vezetniük. Ez magában foglalja a vállalatok által irányított rendszeren kívüli, összehangolt, radikális politikai érdekérvényesítést egy valódi zöld forradalomért, amely jelentősen csökkenti és redukálja a kibocsátást, regenerálja a természetet és segít az alkalmazkodásban. Ez magában foglalja a közösségek által irányított, a kormányoktól és a transznacionális vállalatoktól független, mélyreható alkalmazkodási (Deep Adaptation) erőfeszítések fokozását is.

A glasgow-i forró levegő azt jelenti, hogy itt az ideje az őszintébb és radikálisabb vezetésnek. Le kell számolnunk azzal a képzelgéssel, hogy a veszélyes globális felmelegedés nem fog rosszabbodni, vagy hogy a legnagyobb vállalatok majd a segítségünkre sietnek. Ha megszabadulunk ettől a téveszmétől, akkor hozzájárulhatunk egy másfajta előrevivő út kialakításához, amelyhez reméljük, hogy a kormányok is csatlakoznak, ha megszabadulnak a “business as-usual” kényszereitől.

Aláírók:

Dr Malika Virah-Sawmy, IAAS-Potsdam, Germany and Mauritius
Professor Dr Jem Bendell, University of Cumbia and co-editor Deep Adaptation, UK
Dr Yves Cochet, Former Minister of the Environment, France, Institut Momentum, France
Professor Eva Lantsoght, Professor, Universidad San Francisco de Quito, Ecuador
Professor William Rees, Professor Emeritus Ecological Economics, University of British Columbia, USA
Dr Aurelien Barrau, Professor of Astrophysics, Universite Grenoble-Alpes, France
Professor Yin Paradies, Professor of Race Relations, Deakin University, Australia
Dr Rupert Read, University of East Anglia, UK
Dr Igor Polskiy, board member, GEN-Russia, Russia
Dr Carola Kloeck, Assistant professor, Sciences Po Paris, France
Dr Lajos Brons, Adjunct Professor of Philosophy, Lakeland University Japan, JP
Dr Morgan Phillips, Director, The Glacier Trust, UK

A több mint 200 aláíró teljes listája itt elérhető.

Rampasek, László A.
Forrás: INDEPENDENT

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.