A globális felmelegedés felgyorsul

A globális felmelegedés felgyorsul, figyelmeztet egy tudós, aki a 80-as években riadót fújt az éghajlat miatt.

A tanulmány vészjósló figyelmeztetést ad ki, bár egyes tudósok vitatják a növekedés mértékét a rekordhőmérsékletű év közepette.

A globális felmelegedés felgyorsul - ClimeNewsA kutatás szerint a felmelegedés “veszélyes” robbanásszerű növekedése 2050-re 2 Celsius-fokkal melegebbé teszi a hőmérsékletet. Fénykép: Dmitry Rukhlenko/Travel Photos/Alamy

A globális felmelegedés a jelenleg ismertnél gyorsabban gyorsul, és már ebben az évtizedben átlép egy kulcsfontosságú hőmérsékleti küszöbértéket – derül ki a James Hansen amerikai tudós által vezetett kutatásból, aki először figyelmeztette a világot az üvegházhatásra.

A Föld éghajlata érzékenyebb az ember okozta változásokra, mint azt a tudósok eddig felismerték, ami azt jelenti, hogy “veszélyes” felmelegedés indul meg, amely a 2020-as évekre 1,5 Celsius-fokkal, 2050-re pedig 2 Celsius-fokkal melegebbé teszi a világot, mint az iparosodás előtti időkben átlagosan volt – jósolja a csütörtökön közzétett tanulmány (.PDF)

A globális felmelegedés ilyen riasztó felgyorsulása, amely azt jelentené, hogy a világ a vártnál jóval hamarabb átlépi a párizsi klímamegállapodásban meghatározott, nemzetközileg elfogadott 1,5 Celsius-fokos küszöbértéket, azt kockáztatja, hogy az emberiség számára “kevésbé elviselhető, szélsőségesebb éghajlati jelenségekkel jellemezhető világ” alakul ki – áll a Hansen, a Nasa egykori tudósa által vezetett tanulmányban, aki még az 1980-as években alapvető figyelmeztetést adott ki az amerikai kongresszusnak az éghajlatváltozásról.

Hansen szerint a fosszilis tüzelőanyagok folyamatos elégetése miatt hatalmas globális felmelegedés van “előkészületben”, és a Föld “nagyon érzékeny” ennek hatásaira –

sokkal érzékenyebb, mint az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) által készített legjobb becslések.

“Átkozott bolondok és rossz tudósok lennénk, ha nem számítanánk a globális felmelegedés felgyorsulására” – mondta Hansen. “Kezdjük elszenvedni a fausti alku hatását. Ezért gyorsul a globális felmelegedés üteme”.

A kérdés, hogy a globális felmelegedés üteme felgyorsul-e, idén a tudósok között élénk vitát váltott ki a hónapok óta tartó rekordhőmérsékletű hónapok közepette.

Hansen rámutat a Napból érkező energia és a Földről távozó energia közötti egyensúlyhiányra, amely “jelentősen megnőtt”, és az elmúlt évtizedben majdnem megduplázódott. Ez a növekedés – figyelmeztetett – katasztrofális tengerszint-emelkedést eredményezhet a világ tengerparti városai számára.

Az új kutatás, amely Hansen és több mint egy tucat más tudós szakértői véleményezett munkáját tartalmazza, azt állítja, hogy ez az egyensúlyhiány, a Föld nagyobb éghajlati érzékenysége és a hajózásból származó szennyezés csökkenése – amely csökkentette a levegőben lévő, a beérkező napfényt visszaverő kénrészecskék mennyiségét – a globális felmelegedés fokozódását okozza.

“Az éghajlati vészhelyzet korai szakaszában vagyunk” – figyelmeztet a tanulmány. “Az ilyen gyorsulás veszélyes egy olyan éghajlati rendszerben, amely már most is messze van az egyensúlytól. A tendencia megfordítása elengedhetetlen – le kell hűtenünk a bolygót – a tengerpartok megőrzése és a világ tengerparti városainak megmentése érdekében”.

E válság kezelése érdekében Hansen és kollégái globális szén-dioxid-adó bevezetését, valamint – ami még ellentmondásosabb – olyan törekvéseket támogatnak, amelyek célja, hogy szándékosan ként szórjanak a légkörbe, hogy eltereljék a hőt a bolygóról, és mesterségesen csökkentsék a világ hőmérsékletét.

Az úgynevezett “szoláris geomérnökséget” széles körben bírálták a környezetre gyakorolt potenciális káros hatások veszélye miatt, valamint a kén befecskendezésének megszűnése esetén fellépő ostorcsapásszerű felmelegedés kockázata miatt, de a tudósok egy kisebbsége támogatja, akik arra figyelmeztetnek, hogy a világ kifut az időből és a lehetőségekből a katasztrofális hőmérsékletnövekedés elkerülésére.

Hansen szerint bár a kibocsátások csökkentésének kellene a legfőbb prioritásnak lennie, “a megfelelő karbonmentes energiák kifejlesztése lassúságának és a szén-dioxid-kibocsátás beárazása elmulasztásának köszönhetően ma már nem valószínű, hogy innen a napsugárzás kezelésének átmeneti segítsége nélkül eljuthatunk – a fiatalok fényes jövőjébe”.

Az idei év szinte biztos, hogy a valaha megbízhatóan feljegyzett legmelegebb lesz, a szeptemberi hőmérsékletet egy éghajlatkutató “elképesztően banánszerűnek” nevezte. Egy e heti jelentés szerint a fosszilis tüzelőanyagok folyamatos égetése és az erdőirtás miatt a világ 1,5 Celsius-fokos felmelegedésének korlátozására szolgáló szén-dioxid-keret már majdnem kimerült.

De bár a tudósok tisztában vannak azzal, hogy ez a globális felmelegedés emelkedő tendenciájának része, abban még nincs egyetértés, hogy ez a tendencia milyen mértékben gyorsul.

Michael Mann, a Pennsylvaniai Egyetem éghajlatkutatója szerint Hansen és szerzőtársai “nagyon is kívül esnek a főáramlaton”, amikor a felszíni felmelegedés gyorsulását állapítják meg, amely “az elmúlt néhány évtizedben figyelemre méltóan állandó ütemben folytatódott”. Mann szerint a hajózási kibocsátások csökkentésének csak csekély hatása van az éghajlati rendszerre, és a napenergia geomérnökségére irányuló felhívások félrevezetők és “nagyon csúszós lejtő”.

Bärbel Hönisch, a Columbia Egyetem paleoklimatológusa azt mondta, hogy “bizonyos fenntartásai” vannak a Hansen kutatásában kifejtett, a Föld éghajlatának évmilliókkal ezelőtti állapotára vonatkozó bizonyosságokkal kapcsolatban, amelyek segítenek megjósolni a felmelegedés következményeit napjainkban. “Én egy kicsit visszafogottabb lennék, de lehet, hogy igazuk van – ez egy szépen megírt tanulmány” – mondta. “Rengeteg kérdést vet fel, amely sok olyan kutatást fog elindítani, amely előbbre viszi a megértésünket”.

Néhány más kutató kevésbé szkeptikus Hansennek a globális felmelegedés túlfűtöttségére vonatkozó vészjósló figyelmeztetésével kapcsolatban, kiemelve az éghajlati válságra vonatkozó korábbi, előrelátó figyelmeztetéseit, amelyek nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagok használatának megfékezésére irányuló több évtizedes tétlenség miatt váltak valóra.

“Úgy gondolom, hogy [Hansen] állítása, miszerint az IPCC némileg alábecsülte az éghajlat érzékenységét, helyesnek fog bizonyulni” – mondta Rob Jackson, a Stanford Egyetem tudósa, a Global Carbon Project elnöke. “Nehéz megmondani, hogy mi az, ami már nem valószínű a felmelegedés szempontjából. Egyetlen fosszilis tüzelőanyag felhasználása sem csökkent még globálisan, még a széné sem.

Szerintem Hansen pesszimizmusa indokolt. Ő 35 évvel ezelőtt kiállt és megkongatta a vészharangot – és a világ többnyire figyelmen kívül hagyta őt, és mindannyiunkat.”

Forrás: Oliver Milman | The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.