Categories: Felelős társaságok

Még az Antarktiszon és a Tibeti-fennsíkon is veszélyes az esővíz

Zuhog a PFAS-nél! Még az Antarktiszon és a Tibeti-fennsíkon is veszélyes az esővíz fogyasztása.

Szakértők által lektorált publikáció
ZÖLD TUDOMÁNYPOLITIKAI INTÉZET

A per- és polifluoralkil anyagok (PFAS) olyan ember által előállított veszélyes vegyi anyagok, amelyek világszerte elterjedtek a légkörben, és ennek következtében még a Föld legtávolabbi pontjain is megtalálhatók az esővízben és a hóban. Az elmúlt 20 év során a PFAS-ok ivóvízben, felszíni vizekben és talajban való előfordulására vonatkozó irányadó értékek drámaian csökkentek a toxicitásukra vonatkozó új ismereteknek köszönhetően. Ennek eredményeképpen a környezeti közegekben mára az értékek mindenütt az irányadó értékek fölött vannak. A Stockholmi Egyetem és az ETH Zürich kutatóinak az Environmental Science & Technology című folyóiratban megjelent, távlatokat nyitó cikke szerint a PFAS-ok az új entitások új planetáris határértékét határozzák meg, amelyet már túlléptek.

“Az elmúlt 20 évben az ivóvízben lévő PFAS-okra vonatkozó irányadó értékek elképesztő mértékben csökkentek. Például a PFAS-osztály egyik jól ismert anyagának, a rákkeltő perfluoroktánsavnak (PFOA) az ivóvízre vonatkozó irányadó értéke 37,5 millióval csökkent az Egyesült Államokban” – mondta Ian Cousins, a tanulmány vezető szerzője, a Stockholmi Egyetem Környezettudományi Tanszékének professzora.

“Az ivóvízben lévő PFOA-ra vonatkozó legújabb amerikai irányelvek alapján az esővizet mindenhol nem biztonságosnak ítélnék az ivásra. Bár az ipari világban nem gyakran isszuk az esővizet, világszerte sokan elvárják, hogy biztonságos legyen az ivóvíz, és számos ivóvízforrásunkat ez látja el” – folytatta Cousins.

A Stockholmi Egyetem csapata az elmúlt évtizedben laboratóriumi és terepi munkát végzett a PFAS-ok légköri jelenlétével és szállításával kapcsolatban. Megállapították, hogy egyes káros PFAS-ok légköri szintje nem csökken jelentősen, annak ellenére, hogy a fő gyártó, a 3M már két évtizeddel ezelőtt kivonta őket a forgalomból. A PFAS-okról ismert, hogy rendkívül tartósan megmaradnak, de a légkörben való folyamatos jelenlétük tulajdonságaiknak és olyan természetes folyamatoknak is köszönhető, amelyek a PFAS-okat a felszíni környezetből folyamatosan visszaforgatják a légkörbe. A PFAS-ok egyik fontos természetes körforgási folyamata a tengervízből a tengeri porlasztó aeroszolok által a tengeri levegőbe történő szállítás, amely a Stockholmi Egyetem kutatócsoportjának másik aktív kutatási területe.

“Bizonyos PFAS-ok rendkívüli perzisztenciája és folyamatos globális körforgása a fent említett irányelvek folyamatos túllépéséhez vezet” – mondta Martin Scheringer professzor, a svájci ETH Zürich és a csehországi Masaryk Egyetem RECETOX munkatársa, a tanulmány társszerzője.

“Így most a PFAS-ok globális elterjedése miatt a környezeti közegek mindenütt túllépik majd az emberi egészség védelmét szolgáló környezetminőségi irányelveket, és nagyon keveset tehetünk a PFAS-szennyezés csökkentése érdekében. Más szóval, van értelme egy bolygószintű határértéket meghatározni kifejezetten a PFAS-okra vonatkozóan, és ahogy a tanulmányban megállapítjuk, ez a határérték mostanra már túllépésre került” – mondta Scheringer.

A PFAS-ok károsak az egészségre és a környezetre

A PFAS a per- és polifluorozott alkil-anyagok vagy a hasonló kémiai szerkezetű, erősen fluorozott anyagok gyűjtőneve. Valamennyi PFAS vagy rendkívül tartósan megmarad a környezetben, vagy rendkívül tartósan megmaradó PFAS-okká bomlanak le, ami miatt az “örökkévaló vegyi anyagok” becenevet kapták.

A PFAS-okat számos súlyos egészségkárosodással hozták összefüggésbe, többek között a rák, a gyermekek tanulási és viselkedési problémái, a meddőség és a terhességi komplikációk, a koleszterinszint emelkedése és az immunrendszeri problémák.

Dr. Jane Muncke, a zürichi (Svájc) Food Packaging Forum Foundation ügyvezető igazgatója, aki nem vett részt a munkában, rámutat: “Nem lehet, hogy néhány keveseknek gazdasági hasznot hoz, miközben milliók ivóvizét szennyezi, és súlyos egészségügyi problémákat okoz. Azokat a hatalmas összegeket, amelyekbe az ivóvízben lévő PFAS-ok mennyiségének a jelenlegi tudományos ismeretek alapján biztonságos szintre való csökkentése kerül, az ezeket a mérgező vegyi anyagokat előállító és felhasználó iparnak kell megfizetnie. Most van itt az ideje a cselekvésnek.”

Forrás: EurekAlert
Outside the Safe Operating Space of a New Planetary Boundary for Per- and Polyfluoroalkyl Substances (PFAS)


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

18 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago