Népesség

Hírességek a túlnépesedés ellen

Hírességek a túlnépesedés ellen: alább Miley Cyrus, Bill Maher, Sir David Attenborough, Ashley Judd, Jane Fonda, Morgan Freeman, Carl Sagan, Lily Cole, a Nobel-békedíjas Malala Yousafzai, Dame Jane Goodall.

Miley Cyrus énekesnő és színésznő hasonlóan vélekedett, amikor 2019-ben az Elle-nek nyilatkozott, és szintén kritizálta a nőkre nehezedő társadalmi, kulturális és politikai nyomást, hogy gyermeket vállaljanak:

Elvárják tőlünk, hogy népesítsük be a bolygót. És amikor ez nem része a tervünknek vagy a célunknak, akkor annyi ítélet és düh van, hogy megpróbálnak olyan törvényeket hozni és megváltoztatni, hogy rákényszerítsenek – még akkor is, ha erőszakos helyzetben esel teherbe.

Aggodalmának adott hangot a környezet állapota miatt, és az ökofeminizmusra támaszkodva az emberiségnek a bolygóval való káros kapcsolatát ahhoz hasonlította, ahogyan a nőkkel gyakran bánnak:
Ugyanazt tesszük a Földdel, amit a nőkkel. Csak elveszünk és elveszünk, és elvárjuk, hogy tovább termeljen. Pedig kimerült. Nem tud termelni. Egy darab sz*r bolygót kapunk, és én nem vagyok hajlandó ezt átadni a gyermekemnek. Amíg nem érzem úgy, hogy a gyerekem egy olyan Földön élne, ahol halak vannak a vízben, addig nem hozok létre egy újabb embert, aki ezzel gyötrődjön.
https://populationconnection.org/blog/celebrities-speak-out-on-population-our-favorite-moments

Bill Maher legutóbbi népesedési rovatát az ENSZ július 11-én közzétett legfrissebb népesedési előrejelzései váltották ki, amelyekből kiderült, hogy idén novemberben elérjük a 8 milliárdos mérföldkövet. Maher rámutatott, hogy a nagy és növekvő népességünk hogyan járul hozzá a környezeti válságokhoz, a biológiai sokféleség összeomlásától kezdve az éghajlatváltozáson át az erőforrások kimerüléséig. Szólt a “növekvő számú, a népességfogyás miatt jobban aggódó emberről” is, köztük Elon Muskról, aki többször is azt az abszurd állítást tette, hogy a csökkenő születési arányszám az emberiség előtt álló “legnagyobb fenyegetés”.
Maher elismerte, hogy a csökkenő népességnövekedés a népesség elöregedéséhez vezet, és hátráltathatja a GDP növekedését, de joggal kérdőjelezte meg:
Nem jelent-e még nagyobb problémát a víz kifogyása? A végesség, mint fogalom, nem szűnt meg. Olyan gazdasági modellt kényszerítettünk magunkra, amelyben a vállalkozásoknak egyre több vásárlóra van szükségük, de a több vásárló több szén-dioxidot, több hulladékot, több műanyagot az óceánban, több etetni való szájat jelent.

Sir David Attenborough, a népszerű természetfilmes műsorvezető már régóta hangoztatja, hogy az egyre több ember egyre kevesebb vadon élő állatot jelent. 2009-ben egy egész BBC-dokumentumfilmet szentelt a népesedési kérdésnek, “Hány ember élhet a Föld bolygón?” címmel.

Egy 2011-es beszédében és egy 2012-es interjúban hosszasan beszélt a népesedési nyomásról és arról, hogy ezt a nyomást erőteljes megoldásokkal sürgősen kezelni kell:
Ahol a nőket felhatalmazzuk, ahol szavazati joguk van, ahol oktatásban részesülnek, ahol szabad akaratuk van, ahol ők irányítják az életüket, és nem a férfiak diktálnak nekik, ott csökken a születési ráta.

Személyesebb vonatkozásban több híresség is nyilatkozott arról, hogy a világ helyzete miatt úgy döntöttek, gyermektelenek maradnak. Ashley Judd színésznő az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) jószolgálati nagykövete, valamint a Population Services International (PSI) nagykövete. Amellett, hogy többször felszólított a nők és a reproduktív jogok előmozdítására, Judd 2011-ben megjelent memoárjában, az All That Is Bitter and Sweet:
Úgy gondoltam, hogy önző dolog, ha a “saját” gyermekeink létrehozására fordítjuk erőforrásainkat, amikor ezek az erőforrások és energiák nemcsak a már itt lévő gyermekeken segíthetnének, hanem az érdekérvényesítés és a szolgálat révén olyan hellyé alakíthatnák át a világot, ahol soha többé nem kell szegénységbe és bántalmazásba születnie egyetlen gyermeknek sem. A hitem nem változott. Ez az én személyiségem nagy részét képezi.

1997-ben a Population Connection, akkor még Zero Population Growth (ZPG) néven, egy New York-i gálával tisztelgett Jane Fonda színésznő és modell, valamint akkori férje, a CNN alapítója, Ted Turner előtt, akik mindketten aktívan részt vettek a ZPG mozgalomban. Fonda az évek során nagyon őszintén beszélt a népesedési kérdésről. Egy 2011-es blogbejegyzésben, amelyet “Too Many People” (Túl sok ember) címmel tett közzé weboldalán, a népesedési előrejelzések fényében kifejezte félelmét a jövőt illetően:
Tudjátok, mi aggaszt engem a legjobban: a tegnapelőtti hír, amit olvastam, hogy 2045-re 10 milliárd ember lesz a bolygón – vagy még több! Ez mélységesen rossz hír. Már most is milliók és milliók éheznek a világon, és még többen vannak ivóvíz nélkül. Egyszerűen nem lesz elég abból, amire az embereknek szükségük van a túléléshez – nemhogy a boldoguláshoz -, nem lesz elég étel, víz, munkahely, hely. Aztán ott van a lelkünk kérdése – milyen lesz a világ, amikor nem lesz többé vadon, vagy vadállat, vagy tengeri élővilág, mert egy állatfaj – a humanoid – elfoglalt minden helyet és erőforrást?

Morgan Freeman Oscar-díjas színész 2017-ben a Daily Beastnek adott interjújában aggodalmát fejezte ki a modern mezőgazdaság pusztító hatása miatt, és amiatt, hogy ez hogyan függ össze a népességnövekedéssel:
A bolygón mindent az emberek számára élelemmé alakítunk, így kivágjuk az esőerdőket, kiszorítjuk az összes állatot, és mindezt azért tesszük, hogy az embereket tápláljuk. Mindez a mezőgazdaság megjelenésével kezdődött. Amikor vadászok és gyűjtögetők voltunk, a népesség csak addig terjedhetett, ameddig az élelem tartott.
7 milliárd ember él ezen a bolygón. Nem arról van szó, hogy nincs elég hely a bolygón 7 milliárd embernek, hanem arról, hogy 7 milliárd ember energiaszükséglete 7 milliárd ember energiaszükségletét jelenti, szemben mondjuk 2 milliárddal. Képzeljük el, mennyi szennyezés lenne a levegőben és az óceánokban, ha csak 2 milliárd ember szennyezné azt? Szóval igen, már most is túlnépesedtünk.

Carl Sagan, a néhai csillagász és népszerű tudományos kommunikátor 1997-ben megjelent, Milliárdok és milliárdok című könyvében szembesült a népesedési kérdéssel. Ezt írta:
A mi feladatunk az, hogy világszerte demográfiai átmenetet idézzünk elő, és ellaposítsuk ezt az exponenciális görbét – megszüntetve a gyötrő szegénységet, széles körben elérhetővé téve a biztonságos és hatékony születésszabályozási módszereket, és kiterjesztve a valódi politikai hatalmat (végrehajtó, törvényhozó, igazságügyi, katonai és a közvéleményt befolyásoló intézményekben) a nőkre. Ha ez nem sikerül, akkor egy másik folyamat, amely kevésbé a mi irányításunk alatt áll, majd megteszi helyettünk.

Lily Cole színésznő, modell és író az év elején a Hello! magazinnak adott interjújában foglalkozott az emberi népesedési nyomás okozta környezeti problémákkal és a nők szerepvállalásának fontosságával:
A népességnövekedést kezelni kell annak érdekében, hogy kevésbé terheljük a Földet, hogy kevésbé legyen szükségünk élelemre és anyagi erőforrásokra. Nem hiszem, hogy ez az a fajta beszélgetés, amitől el kellene zárkóznunk, mert nem mindegy, hogy egy évszázad múlva 10 vagy 12 milliárd ember él-e a bolygón. De valójában, érdekes módon, az egész a nők szerepvállalásáról szól. Ha a nőknek nagyobb jogosítványokat adnak, és a közösségek számára hozzáférést biztosítanak az oktatáshoz, a szexuális felvilágosításhoz, a fogamzásgátláshoz, akkor a születési arányszámok általában stabilizálódnak, és sok gazdagabb országban a születési arányszám stabil vagy csökken. Tehát ez nagyon szorosan kapcsolódik a nemek közötti egyenlőséghez és a nők szerepvállalásához, ami szerintem nagyon érdekes.

A lányok oktatásának bajnoka és Nobel-békedíjas Malala Yousafzai a népességnövekedés lassításának környezeti előnyeit is elismerte. Egy 2021-es panelbeszélgetésen, amely a lányok oktatásának szerepéről szólt az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, kijelentette:
Ha a lányok iskolázottak, és ha iskolában maradnak, később házasodnak, akkor kevesebb gyermeket vállalnak, és ez segít csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait, amelyeket a népességnövekedés okoz.

 

A híres primatológus és természetvédő, Dame Jane Goodall szintén régóta támogatja a népességvédelmi megoldásokat, mivel évtizedeken keresztül szemtanúja volt annak, hogy a gyors népességnövekedés hogyan pusztítja el szeretett csimpánzainak természetes élőhelyét. Szervezete, a Jane Goodall Intézet támogatja a családtervezési és a nők szerepvállalását elősegítő kezdeményezéseket a természetvédelmi célterületeken.
A 2020-as davosi Világgazdasági Fórumon Goodall arról beszélt, hogy a szegénység csökkentése, a kevesebb húsfogyasztás és a politikai korrupció megszüntetése mellett a négy alapvető intézkedés egyikeként kell kezelni az emberi népességnövekedést: “Nem bújhatunk el az emberi népességnövekedés elől, mert ez áll a többi probléma nagy részének hátterében”.

Simonyi, Gyula I.


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago