Még az Antarktiszon és a Tibeti-fennsíkon is veszélyes az esővíz

Zuhog a PFAS-nél! Még az Antarktiszon és a Tibeti-fennsíkon is veszélyes az esővíz fogyasztása.

Szakértők által lektorált publikáció
ZÖLD TUDOMÁNYPOLITIKAI INTÉZET

A per- és polifluoralkil anyagok (PFAS) olyan ember által előállított veszélyes vegyi anyagok, amelyek világszerte elterjedtek a légkörben, és ennek következtében még a Föld legtávolabbi pontjain is megtalálhatók az esővízben és a hóban. Az elmúlt 20 év során a PFAS-ok ivóvízben, felszíni vizekben és talajban való előfordulására vonatkozó irányadó értékek drámaian csökkentek a toxicitásukra vonatkozó új ismereteknek köszönhetően. Ennek eredményeképpen a környezeti közegekben mára az értékek mindenütt az irányadó értékek fölött vannak. A Stockholmi Egyetem és az ETH Zürich kutatóinak az Environmental Science & Technology című folyóiratban megjelent, távlatokat nyitó cikke szerint a PFAS-ok az új entitások új planetáris határértékét határozzák meg, amelyet már túlléptek.

Még az Antarktiszon és a Tibeti-fennsíkon is veszélyes az esővíz

“Az elmúlt 20 évben az ivóvízben lévő PFAS-okra vonatkozó irányadó értékek elképesztő mértékben csökkentek. Például a PFAS-osztály egyik jól ismert anyagának, a rákkeltő perfluoroktánsavnak (PFOA) az ivóvízre vonatkozó irányadó értéke 37,5 millióval csökkent az Egyesült Államokban” – mondta Ian Cousins, a tanulmány vezető szerzője, a Stockholmi Egyetem Környezettudományi Tanszékének professzora.

“Az ivóvízben lévő PFOA-ra vonatkozó legújabb amerikai irányelvek alapján az esővizet mindenhol nem biztonságosnak ítélnék az ivásra. Bár az ipari világban nem gyakran isszuk az esővizet, világszerte sokan elvárják, hogy biztonságos legyen az ivóvíz, és számos ivóvízforrásunkat ez látja el” – folytatta Cousins.

A Stockholmi Egyetem csapata az elmúlt évtizedben laboratóriumi és terepi munkát végzett a PFAS-ok légköri jelenlétével és szállításával kapcsolatban. Megállapították, hogy egyes káros PFAS-ok légköri szintje nem csökken jelentősen, annak ellenére, hogy a fő gyártó, a 3M már két évtizeddel ezelőtt kivonta őket a forgalomból. A PFAS-okról ismert, hogy rendkívül tartósan megmaradnak, de a légkörben való folyamatos jelenlétük tulajdonságaiknak és olyan természetes folyamatoknak is köszönhető, amelyek a PFAS-okat a felszíni környezetből folyamatosan visszaforgatják a légkörbe. A PFAS-ok egyik fontos természetes körforgási folyamata a tengervízből a tengeri porlasztó aeroszolok által a tengeri levegőbe történő szállítás, amely a Stockholmi Egyetem kutatócsoportjának másik aktív kutatási területe.

“Bizonyos PFAS-ok rendkívüli perzisztenciája és folyamatos globális körforgása a fent említett irányelvek folyamatos túllépéséhez vezet” – mondta Martin Scheringer professzor, a svájci ETH Zürich és a csehországi Masaryk Egyetem RECETOX munkatársa, a tanulmány társszerzője.

“Így most a PFAS-ok globális elterjedése miatt a környezeti közegek mindenütt túllépik majd az emberi egészség védelmét szolgáló környezetminőségi irányelveket, és nagyon keveset tehetünk a PFAS-szennyezés csökkentése érdekében. Más szóval, van értelme egy bolygószintű határértéket meghatározni kifejezetten a PFAS-okra vonatkozóan, és ahogy a tanulmányban megállapítjuk, ez a határérték mostanra már túllépésre került” – mondta Scheringer.

A PFAS-ok károsak az egészségre és a környezetre

A PFAS a per- és polifluorozott alkil-anyagok vagy a hasonló kémiai szerkezetű, erősen fluorozott anyagok gyűjtőneve. Valamennyi PFAS vagy rendkívül tartósan megmarad a környezetben, vagy rendkívül tartósan megmaradó PFAS-okká bomlanak le, ami miatt az “örökkévaló vegyi anyagok” becenevet kapták.

A PFAS-okat számos súlyos egészségkárosodással hozták összefüggésbe, többek között a rák, a gyermekek tanulási és viselkedési problémái, a meddőség és a terhességi komplikációk, a koleszterinszint emelkedése és az immunrendszeri problémák.

Dr. Jane Muncke, a zürichi (Svájc) Food Packaging Forum Foundation ügyvezető igazgatója, aki nem vett részt a munkában, rámutat: “Nem lehet, hogy néhány keveseknek gazdasági hasznot hoz, miközben milliók ivóvizét szennyezi, és súlyos egészségügyi problémákat okoz. Azokat a hatalmas összegeket, amelyekbe az ivóvízben lévő PFAS-ok mennyiségének a jelenlegi tudományos ismeretek alapján biztonságos szintre való csökkentése kerül, az ezeket a mérgező vegyi anyagokat előállító és felhasználó iparnak kell megfizetnie. Most van itt az ideje a cselekvésnek.”

Forrás: EurekAlert
Outside the Safe Operating Space of a New Planetary Boundary for Per- and Polyfluoroalkyl Substances (PFAS)


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.