Civilizáció

Mi kellene, hogy a felmelegedés 2°C-ra vagy 1,5°C-ra korlátozódjon?

A felmelegedés 1,5C-ra való korlátozásához kevés szén-dioxid-kibocsátás marad. Mivel a 2021. évi kibocsátás várhatóan valamivel a 2019. évi alatt lesz, csak mintegy 417 GtCO2 – azaz a jelenlegi kibocsátás 10 évnyi mennyisége – marad, amelyet ki lehet bocsátani, mielőtt a világ felmelegedése 50%-os eséllyel meghaladná a 1,5°C-ot.

A 1,5 Celsius-fokos felmelegedés elkerülésének 66%-os esélye esetén a 2021 után fennmaradó szén-dioxid-kibocsátási keret csak 317 GtCO2 – azaz a jelenlegi kibocsátás körülbelül hét éve – lenne.

Bár ez a szén-dioxid-kibocsátási keret az évszázad későbbi szakaszában a negatív kibocsátású technológiák széles körű alkalmazásával bővíthető – ahogyan az az új IPCC-jelentés 1,5 Celsius-fokozatú forgatókönyveiben is szerepel -, nem szívesen fogadnánk a jövőt olyan negatív kibocsátású technológiákra, amelyek ma még nagyrészt nem bizonyítottak.

Az alábbi, amelyet a CICERO munkatársa, Dr. Robbie Andrews által készített ábra alapján adaptáltunk, olyan kibocsátási pályákat mutat, amelyek a felmelegedést 1,5°C alatt tartanák nettó-negatív kibocsátás hiányában. A különböző vonalak azt a kibocsátáscsökkentést mutatják, amelyre akkor lenne szükség, ha a kibocsátás 2000 és 2030 között minden évben elérte volna a csúcspontját, a jelenlegi évet (2021) szürkével jelölve.

Kibocsátáscsökkentési pályák, amelyek 66%-os eséllyel biztosítják a felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartását, nettó negatív kibocsátásra való támaszkodás nélkül, a kiindulási évre. A folytonos fekete vonal a korábbi kibocsátásokat mutatja, míg a szaggatott fekete vonal a 2021-es szinteken állandó kibocsátást. Forrás: Történelmi CO2-kibocsátás a Global Carbon Projectből. Az IPCC AR6 jelentése alapján készült 1,5°C szén-dioxid-kibocsátási költségvetések. Eredeti ábra Robbie Andrews-tól. A Carbon Brief által a Highcharts segítségével készített grafikon.

Ha a kibocsátás 2000 után érte volna el a csúcspontját és kezdett volna csökkenni, akkor a 1,5 Celsius-fokos célt sokkal könnyebb lett volna elérni, hiszen csak évi 3%-os csökkentést igényelt volna. Ezzel szemben a felmelegedés 1,5°C alá szorítása 2021-től kezdődően, a NET-ek alkalmazása nélkül, 2040-ig évente nagyjából 14%-os csökkentést igényelne.

A NET-ek (nettó negatív kibocsátások) bevonásával olyan forgatókönyveket lehet készíteni a felmelegedés 1,5°C alá szorítására, amelyek nem járnak a kibocsátások ilyen hirtelen csökkenésével az elkövetkező években. Ezek azonban a NET-ek  bolygószintű alkalmazásán alapulnak ami azt jelenti, hogy évente a világ jelenlegi emberi eredetű kibocsátásának negyedével és felével megegyező mennyiséget “szívjanak ki” a légkörből.

Az UNEP jelentése szerint minden egyes év, amely a globális kibocsátáscsökkentés nélkül telik el, a 1,5 Celsius-fokos cél elérhetetlenné teszi. Bár a Párizsi Megállapodás “jóval a 2°C alatti” célját könnyebb elérni, mint az 1,5°C-t, a késedelmek miatt ez is egyre nehezebb lesz.

A Carbon Brief alábbi interaktív ábrája csúcsévenként mutatja be a 2°C cél eléréséhez szükséges kibocsátáscsökkentést, a nettó negatív kibocsátások felhasználása nélkül.

Kibocsátáscsökkentési pályák, amelyek 66%-os eséllyel biztosítják a felmelegedés 2°C alatti korlátozását nettó negatív kibocsátás nélkül, indulási évenként. A folytonos fekete vonal a korábbi kibocsátásokat mutatja, míg a szaggatott fekete vonal a 2021-es szinteken állandó kibocsátást. Forrás: Történelmi CO2-kibocsátás a Global Carbon Projectből. Az IPCC AR6 jelentése alapján készült 1,5°C szén-dioxid-kibocsátási költségvetések. Eredeti ábra Robbie Andrews-tól. A Carbon Brief által a Highcharts segítségével készített grafikon.

A ténylegesen bekövetkező és a Párizsi Megállapodásban meghatározott 1,5°C és 2°C-os felmelegedés korlátozásához szükséges mérték közötti különbség évről évre nő, ami egyre meredekebb jövőbeli csökkentéseket tesz szükségessé.

Noha számos nagy kibocsátó ország közelmúltbeli nettó nulla kibocsátási kötelezettségvállalása fontos lépés a helyes irányba, az UNEP szerint a bizonyíték az lesz, hogy az országok “milyen mértékben támasztják alá ezeket az ígéreteket olyan rövid távú célokkal és intézkedésekkel, amelyek bizalmat adnak a nettó nulla kibocsátás végső soron történő elérésének és a fennmaradó szén-dioxid-kibocsátási költségvetés betartásának”.

A végére hagytam a feketelevest, egy kis matematikát, kérlek keresd a hibát a számításban azzal kapcsolatban, hogy mit jelentenek rád nézve a fenti állítások?

Fentebb már megfogalmazásra került a 1,5 Celsius-fokos felmelegedés elkerülésének 66%-os esélye esetén a 2021 után fennmaradó szén-dioxid-kibocsátási keret csak 317 GtCO2!

317 GtCO2 =  317 000 000 000 tCO2, mert 1 Gigatonna [Gt] = 1 000 000 000 Tonna (metrikus) [t].

Globális népességszám ma: 7 912 645 000 fő

Egy főre jutó CO2 keret 317 000 000 000/7 912 645 000 = 40 tCO2/élethossz! Ha a magyar átlagéletkor (nő és férfi átlag) 74,3 év, akkor 538 kg/év egyéni karbonlábnyomod lehet holnaptól és ez az érték is csak a következő 7 évre szól, ha ezt nem tartja be a világon mindenki! Hogy még érthetőbb legyen ez a szükséges változás a civilizáció, benne a magyarság megmaradása érdekében, 2020-ban a magyar átlag karbonlábnyom a mi számításunk szerint (amiben már majdnem minden kapcsolódó direkt és indirekt CO2eq benne van, emberek kilégzése, házi-kedvencek stb…) 5-10tCO2eq!

Lehet gondolkozni, hogy mi mért van, és mi vár ránk, miközben csak próbálnak előre menni emberek és egyesek harcolnak a politikai hatalom megszerzéséért, és a régi életük visszaszerzéséért. Ezek nem bonyolult dolgok, viszont akik ezt sem tudják már megérteni őket képtelenség lesz megmenteni. A kérdés csupán annyi, hogy mindenkit magukkal rántanak a halálba vagy kevesen azért megmaradhatnak.

Rampasek, László A.
Forrás: Carbon Brief

 

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

2 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago