Drámai adatok a mai gyerekek örökölt terhére

Drámai adatok a mai gyerekek örökölt terhére | ClimeNews

A ma született gyermekeknek drasztikusan kisebb szénlábnyomokkal kell élniük, mint a nagyszüleiknek, ha az éghajlatváltozást kontrollálni akarják.

Az energia, a közlekedés, és az élelmiszer globális kibocsátásának gyors, mélyreható csökkentése szükséges a hőmérséklet emelkedésének kézben tartásához. Az előző infó grafika azt mutatja, hogy az új generációknak az élethosszuk során a szén-dioxid-költségvetésük majdnem 90%-kal alacsonyabb lesz, mint azok, akik 1950-ben születtek.

Az adatok drámai módon rávilágítottak a mai gyerekek örökölt terhére!

Akik most hatalmi pozícióban vannak – a politikusoktól az üzleti vezetőkig -, jóval magasabb élettartamú szén-dioxid-költségvetésből részesültek, mint a mai gyerekek, és ők kötelesek fellépni annak érdekében, hogy a jelenlegi, és a jövő generációi számára életképes bolygót biztosítsanak.

Az életed során mennyi lehet a maximális szén-dioxid kibocsátásod ahhoz, hogy ne járulj hozzá a 1,5Celsius-fok feletti globális átlaghőmérséklet emelkedéshez? (Ez a te karbonbüdzséd.)

A Carbon Brief új elemzése az éghajlati modellekkel ötvözi a kibocsátásokra és a lakosság változására vonatkozó adatokat. Ezután kiszámítja, hogy a Földön élő átlagos polgár mennyi kibocsátásra lehet képes az élete alatt, hogy megtartsa a hőmérséklet emelkedést 1,5Celsius-fok vagy 2Celsius-fok alatt az iparosodás előtti szinthez képest. Figyelembe véve a világ nemzeteinek célját arra vonatkozóan, hogy elkerüljék az éghajlati katasztrófát.

Ezek az elemzések határozottan rávilágítanak az éghajlatváltozás nemzedékek közötti igazságtalanságára. Nem csoda, hogy egyre több fiatal iskola helyett péntekenként sztrájkol a saját, és mások jövője érdekében!

Rampasek László
Források: Global carbon project, CarbonBrief