Felelős társaságok

Nem éghajlatbarát? Nem fogunk dolgozni az Ön cége számára

Találkoztam velük egy brüsszeli kávézóban. Öt hallgató az úgynevezett „grandes écoles”-ből, a Francia felsőoktatási elit intézményeiből.

Figyelemre méltó kezdeményezést indítottak annak érdekében, hogy a vállalatok éghajlatbarátabbá váljanak.

Még 2018 szeptemberében manifesztumot írtak az éghajlati ébredésről, melyben elkötelezik magukat arra, hogy jövőbeli alkalmazottakként felhasználják a hatalmukat arra, hogy megváltoztassák azokat a vállalatokat, amelyek fel akarják venni őket.

“Két célunk van” – mondja Inès Malot, a Mines ParisTech mérnöki hallgatója. “A gazdaság működésének megváltoztatása és az iskolákban folyó kurzusok megváltoztatása.”

Elfogadhatatlan látni, hogy az ökológia és az éghajlatváltozás nem része a tantervünknek. Ennek változnia kell, ha a jövőre fel akarunk készülni

– folytatja.

Forradalmibb kérdés az, hogy ezek a hallgatók úgy akarják használni hatalmukat, mint amennyire keresett alkalmazottak.

Tudjuk, hogy a nagy és a kis francia vállalatoknak szükségünk van ránk

– magyarázza Benoît Galand, az Ecole Polytechnique másik mérnöki hallgatója.

Felkérjük őket, hogy válaszoljanak ökológiai lábnyomukkal kapcsolatos kérdéseinkre. Ha a válaszuk nem meggyőző, akkor nem fogok nekik dolgozni.

Ez is az, ami kiváltja a vállalatoknál az ébredést! Egy diáknyilatkozat szerint:

Ki akarjuk használni a hallgatóink hatalmát azáltal, hogy olyan munkáltatókhoz fordulunk, akik betartják a manifesztumunkban foglalt követelményeket. Megerősítik, hogy tisztességesen élhetünk anélkül, hogy belemerülnénk akár a túlfogyasztásba, akár a teljes szegénységbe; hogy a gazdasági rendszernek megfelelőknek kell lennie. Tisztában vannak a környezettől való függőséggel annak fenntarthatósága érdekében, és hogy a környezeti kérdések megoldása kulcsfontosságú az egyenlőtlenségek, és a konfliktuskockázatok csökkentése szempontjából.

Az elmúlt 15 hónapban több mint 32 000 hallgató vagy közelmúltban végzett diplomás írta alá, főleg – de nem csak – Franciaországban.

“A kezdeményezés más országokban is elterjedt, például Svédországban, Olaszországban, Spanyolországban vagy Németországban.” – mondja Marion Artaud, aki vállalkozást tanul a Párizsi HEC üzleti iskolában, “és ez számos más egyetemen elindult Európában.”

Nyomás alatt álló vállalatok

A manifeszt kezdeményezői kérdőívet küldtek 100 nagyvállalatnak. Kérdéseikkel meg akarják határozni, mennyire éghajlatbarátok ezek a cégek.

A vállalatok szinte fele már válaszolt, köztük a BNP Paribas, a Carrefour, a Groupe Rocher, a Total, a Renault és a Suez. Ezek a válaszok megtalálhatók a weboldalukon.

“Megfigyeltük, hogy a válaszadók a vállalkozásaikban mindent megtesznek, hogy nagyon ökológiainak tekintsék őket” – mondja Halgand, “de ők leginkább a felületet karcolják” (zöldrefestik magukat, a szerk.).

Bár jó, hogy a vállalatok támogatják a kerékpározást a munkavégzéshez, sokkal többre van szükség. Az alapvető változást akarjuk

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ezeket a vállalatokat ezután a manifesztum összes aláírójának feketelistájába helyezik-e, válasza negatív.

“Ez az egyén választása minden hallgató számára, hogy melyik vállalkozásban dolgozzon” – hangsúlyozza Halgand. “Amit kínálunk, információt és stratégiát minden hallgató részére arra vonatkozóan, hogy tudja ösztönözzni jövőbeli munkáltatóját” – mondja.

Ezért webhelyükön hosszú listát kínálnak a kérdésekről, amelyeket minden jövőbeni alkalmazott megkérdezhet jövőbeli munkáltatójától az állásinterjú során.

Az egyik megvizsgált kérdés: “Környezetvédelmi problémák miatt készül-e közép- vagy hosszú távon – mondjuk 10 év – ágazatában változásokra?”

Egy másik kérdés: “Vállalkozásában gondolkodik-e a körforgásos gazdaság és az öko-koncepció alkalmazásában annak érdekében, hogy reagáljon az erőforrások csökkenésére?”

A brüsszeli asztal körül ülő hallgatók tudják, hogy ezek nehéz kérdések, ám meg vannak győződve arról, hogy megvan a lehetősége e társaságok megváltoztatásához.

“Háború folyik a tehetségek ellen” – mondja Youssef Salib, a párizsi Polytechnique másik mérnöki hallgatója.

Ha megtagadjuk a nem éghajlat-barát társaságoknál való munkát, akkor nekik van egy probléma. Ez a kezdeményezés erőssége.

Forrás: EUobserver | KOERT DEBEUF

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago