Nem éghajlatbarát? Nem fogunk dolgozni az Ön cége számára

Találkoztam velük egy brüsszeli kávézóban. Öt hallgató az úgynevezett „grandes écoles”-ből, a Francia felsőoktatási elit intézményeiből.

Nem éghajlatbarát? Nem fogunk dolgozni az Ön cége számára | ClimeNews

Figyelemre méltó kezdeményezést indítottak annak érdekében, hogy a vállalatok éghajlatbarátabbá váljanak.

Még 2018 szeptemberében manifesztumot írtak az éghajlati ébredésről, melyben elkötelezik magukat arra, hogy jövőbeli alkalmazottakként felhasználják a hatalmukat arra, hogy megváltoztassák azokat a vállalatokat, amelyek fel akarják venni őket.

“Két célunk van” – mondja Inès Malot, a Mines ParisTech mérnöki hallgatója. “A gazdaság működésének megváltoztatása és az iskolákban folyó kurzusok megváltoztatása.”

Elfogadhatatlan látni, hogy az ökológia és az éghajlatváltozás nem része a tantervünknek. Ennek változnia kell, ha a jövőre fel akarunk készülni

– folytatja.

Forradalmibb kérdés az, hogy ezek a hallgatók úgy akarják használni hatalmukat, mint amennyire keresett alkalmazottak.

Tudjuk, hogy a nagy és a kis francia vállalatoknak szükségünk van ránk

– magyarázza Benoît Galand, az Ecole Polytechnique másik mérnöki hallgatója.

Felkérjük őket, hogy válaszoljanak ökológiai lábnyomukkal kapcsolatos kérdéseinkre. Ha a válaszuk nem meggyőző, akkor nem fogok nekik dolgozni.

Ez is az, ami kiváltja a vállalatoknál az ébredést! Egy diáknyilatkozat szerint:

Ki akarjuk használni a hallgatóink hatalmát azáltal, hogy olyan munkáltatókhoz fordulunk, akik betartják a manifesztumunkban foglalt követelményeket. Megerősítik, hogy tisztességesen élhetünk anélkül, hogy belemerülnénk akár a túlfogyasztásba, akár a teljes szegénységbe; hogy a gazdasági rendszernek megfelelőknek kell lennie. Tisztában vannak a környezettől való függőséggel annak fenntarthatósága érdekében, és hogy a környezeti kérdések megoldása kulcsfontosságú az egyenlőtlenségek, és a konfliktuskockázatok csökkentése szempontjából.

Az elmúlt 15 hónapban több mint 32 000 hallgató vagy közelmúltban végzett diplomás írta alá, főleg – de nem csak – Franciaországban.

“A kezdeményezés más országokban is elterjedt, például Svédországban, Olaszországban, Spanyolországban vagy Németországban.” – mondja Marion Artaud, aki vállalkozást tanul a Párizsi HEC üzleti iskolában, “és ez számos más egyetemen elindult Európában.”

Nyomás alatt álló vállalatok

A manifeszt kezdeményezői kérdőívet küldtek 100 nagyvállalatnak. Kérdéseikkel meg akarják határozni, mennyire éghajlatbarátok ezek a cégek.

A vállalatok szinte fele már válaszolt, köztük a BNP Paribas, a Carrefour, a Groupe Rocher, a Total, a Renault és a Suez. Ezek a válaszok megtalálhatók a weboldalukon.

“Megfigyeltük, hogy a válaszadók a vállalkozásaikban mindent megtesznek, hogy nagyon ökológiainak tekintsék őket” – mondja Halgand, “de ők leginkább a felületet karcolják” (zöldrefestik magukat, a szerk.).

Bár jó, hogy a vállalatok támogatják a kerékpározást a munkavégzéshez, sokkal többre van szükség. Az alapvető változást akarjuk

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ezeket a vállalatokat ezután a manifesztum összes aláírójának feketelistájába helyezik-e, válasza negatív.

“Ez az egyén választása minden hallgató számára, hogy melyik vállalkozásban dolgozzon” – hangsúlyozza Halgand. “Amit kínálunk, információt és stratégiát minden hallgató részére arra vonatkozóan, hogy tudja ösztönözzni jövőbeli munkáltatóját” – mondja.

Ezért webhelyükön hosszú listát kínálnak a kérdésekről, amelyeket minden jövőbeni alkalmazott megkérdezhet jövőbeli munkáltatójától az állásinterjú során.

Az egyik megvizsgált kérdés: “Környezetvédelmi problémák miatt készül-e közép- vagy hosszú távon – mondjuk 10 év – ágazatában változásokra?”

Egy másik kérdés: “Vállalkozásában gondolkodik-e a körforgásos gazdaság és az öko-koncepció alkalmazásában annak érdekében, hogy reagáljon az erőforrások csökkenésére?”

A brüsszeli asztal körül ülő hallgatók tudják, hogy ezek nehéz kérdések, ám meg vannak győződve arról, hogy megvan a lehetősége e társaságok megváltoztatásához.

“Háború folyik a tehetségek ellen” – mondja Youssef Salib, a párizsi Polytechnique másik mérnöki hallgatója.

Ha megtagadjuk a nem éghajlat-barát társaságoknál való munkát, akkor nekik van egy probléma. Ez a kezdeményezés erőssége.

Forrás: EUobserver | KOERT DEBEUF

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.