Civilizáció

Ön a Greta Thunberg segélyvonalat hívta. Miben segíthetek?

Zseniális (ki)oktatóvideót készített két humorista Greta Thunberg trolljainak.

Agatha Christie Miss Marple-on keresztül több alkalommal bölcsen megüzente: az emberi természet a világon mindenütt egyforma. Pontosan ez az elv érvényes Greta Thunberg megítélése kapcsán is a közösségi média fotelaktivistáira Ausztráliától Magyarországig. Hétmilliárd (lassan 8) klímaszakértő bolygója vagyunk.

Az ABC Australia a Twitteren osztotta meg a kisfilmet az alábbi ajánlással:

Bátran tekintse meg, ha Ön olyan felnőtt ember, akit idegesít egy 16 éves aktivista,

szúrta ki a Euronews.

Mark Humphries és Evan Williams, két szatirikus humorista készítette a frappáns jelenetet a trollok gyűlölködő kommentjeire válaszul.

Miről szól a videó?

A sztori főszereplői konszolidáltnak és felnőttnek tűnő emberek a maguk problémájával. A fő konfliktus minden esetben abban nyilvánul meg, hogy valamiért irritálja őket a svéd lány, aki meg akarja menteni a bolygónkat.

Az egyik férfi ráordít a tévére, amint éppen Gretát mutatják az ENSZ klímacsúcson. Ám emberünknek hirtelen bevillan, hogy legnagyobb szerencséjére létezik már egy segélyvonal! A következő jelenetben már a telefonközpontot látjuk, ahol az egyik végtelenül türelmes ügyintéző felveszi a telefont:

Üdvözlöm! Ön a Greta Thunberg segélyvonalat hívta. Miben segíthetek?

Aztán jön még egy sor középkorú felnőtt ember, akik mindenféle ügyes-bajos dolgaikat és frusztrációikat Greta Thunbergen vezetik le. A higgadt és mosolygós ügyintéző a vonal túlsó végén megnyugtatja őket: az a dolguk, hogy elviseljék őket és problémájukat, akármilyen nevetségesek is.

Az egyik férfi, akit Mark Humphries alakít, arra panaszkodik, hogy az egész színjáték már túl messzire ment, és most Greta egy kamu ENSZ csúcson beszél. Amikor a férfi meghallja, hogy a lány az igazi ENSZ-nél tesz látogatást, kiejti a kezéből a kagylót és elájul.

A videó azokra az ostobábbnál ostobább kommentekre hívja fel a figyelmet, amelyek Thunberget vették kereszttűz alá az elmúlt hónapokban. Kigúnyolja az online fotelharcos trollokat, akik álprofilok és a billentyűzet mögül osztják az észt a közösségi médiában. Továbbá kiosztja azokat a megmondóembereket is, akik remek tanácsokat tudnak adni azzal kapcsolatosan, hogyan kell környezettudatosabban élni, amikor a környezetvédők is bort isznak és vizet prédikálnak.

A videó Gretához is eljutott a Twitteren, aki így reagált rá:

Kitartást mindenkinek – már van rá segítség!

Mit nem bírnak az emberek Greta Thunbergben?

Az ENSZ klímacsúcson tartott átütő beszéde óta ismét néhányan kirohantak a svéd tinédzser ellen és lehangolóan negatív üzenetekkel bombázzák. Egy brit televíziós műsorvezető például a következőket twittelte:

Most aztán nagyon-nagyon mérges lett a klímaváltozás miatt, egy csomó kihasznált felnőtt és több millió rettegő gyerek.

Egy brit Brexit-párti üzletember azon kezdett el viccelődni, hogy mi lenne, ha a jacht, amin Greta Amerikába utazott (a zéróemisszió jegyében – a szerk.) elsüllyedne egy rejtélyes baleset folytán. Egy amerikai politikai elemző pedig egyenesen a náci propagandához hasonlította a tinilányt: „Gyerekeket, főleg északi típusú, pirospozsgás arcú, copfos lányokat gyakran használtak fel a náci propagandában” – írta és egy fotóval is alátámasztotta gondolatát.

Természetesen a nemzetközi média vezető híroldalai sem mehettek el szó nélkül a jelenség mellett és véleménycikkekben próbálták megfejteni a klímaaktivista felé irányuló gyűlölethullám titkát. A Financial Times például arról közölt egy okfejtést, hogy a középkorú férfiak miért gyűlölik Greta Thunberget. Az Independent pedig azt állította, hogy Greta azért kerülhetett a férfiak célpontjába, mert az eddigi női hírességekkel szemben a lány szexuálisan értelmezhetetlen számukra.

Ugyanis, érvel a cikkíró, David Attenborough, Leonardo DiCaprio és Mark Ruffalo szintén közvetítettek apokaliptikus üzeneteket a világnak, mégsem kaptak gyűlölködő reakciókat.

A fentiekkel ellentétben a két humorista megfejtése a videóban:

Amikor gyerekek felnőttként cselekednek, annak hatására felnőttek gyerekesen viselkedhetnek.

Forrás: ContextUs – Magyarország | Iván Júlia

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

1 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago