Könnyeivel küzdött beszéde alatt Greta Thunberg az ENSZ-ben

Könnyeivel küzdött, majdnem sírva tartotta meg beszédét a svéd klímaaktivista, Greta Thunberg az ENSZ tegnap kezdődött klímacsúcsán New York-ban.

Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal. A tömeges kipusztulás kezdetén vagyunk és csak a pénzről meg az örök gazdasági növekedésről szóló meséről beszéltek. Hogy merészelitek?

Egyre többen vállalják a karbonsemlegességet.

Eddig hatvanhat ország, tíz régió, 102 város és 93 konzorcium vállalta, hogy 2050-ig karbonsemleges lesz – utalt a konkrét ígéretek listájára Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, a klímacsúcs megnyitóján.

Az éghajlatváltozással foglalkozó csúcsértekezleten összesen 66 állam- és kormányfő – köztük Áder János köztársasági elnök – vesz részt. Nem lesz jelen azonban Donald Trump amerikai elnök, Jair Bolsonaro brazil elnök és az ausztrál elnök sem. Eljön azonban Kína.

Guterres hangsúlyozta: az egyes országok vezetőinek kötelessége, hogy lépjenek fel a környezeti válság ellen.

Ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magát az életünket veszélyeztetjük

– jelentette ki.

Az ENSZ hajlandó volna teret engedni a fiatalok klímavédő mozgalmának a nagypolitikában.

Ez derült ki azon a rendkívüli ülésen, amelyet a világszervezet hétfőn kezdődő klímaértekezlete előtt tartottak szintén New Yorkban.

A találkozón ott volt a klímavédelem kamasz élharcosa, a sok milliós nemzetközi tüntetéssorozat kezdeményezője és vezetője, a 16 éves svéd Greta Thunberg is. Arról beszélt, hogy pénteken is milliók vonultak utcára világszerte, főleg fiatalok, hogy valódi intézkedéseket követeljenek a klímaváltozás megállítására. Megmutatták, hogy összetartanak és megállíthatatlanok.

Greta Thunberg mellett több fiatal is hozzászólt a vitához mondván, hogy saját hazájukat súlyosan érinti mindaz, ami másutt csak elvi kérdésként merül fel, úgyhogy ők azonnali akciótervet várnak a helyi politikusoktól.

Az ENSZ vezető politikusai szerint helyet kell adni a fiataloknak a tárgyalóasztalok mellett, hiszen az ő jövőjükről van szó. Greta Thunberg arra figyelmeztetett, hogy erőteljes mozgalmuknak nagy hatása lesz a választásokra világszerte, vagyis le tudják váltani a politikai elitet, ha az továbbra is figyelmen kívül hagyja az éghajlatváltozást.


Vajon miben lett volna más élete Greta Thunbergnek, ha Magyarországon születik?

Vajon magyar gimnazistaként hogyan reagált volna rá a környezete? Vajon eljutott volna a világhírnévig?

Vajon beszélne folyékonyan angolul 16 éves korára?

Vajon aspergeresként, autizmus spektrumzavarral diagnosztizált fiatalként milyen oktatást kapott volna és milyen környezetben nő fel?

Vajon amikor látszódni kezdett, hogy a mozgalma több, mint néhány diák hóbortja, hogyan reagálta volna le a politika?

Vajon mit mondott volna a magyar Greta Thunbergről Bayer Zsolt és mit írt volna róla a Pesti Srácok?

Vajon tényleg nincsenek magyar Greta Thunbergek? Biztosak vagyunk benne? Vagy lehet, hogy ott járnak köztünk, csak nincsen lehetőségük kibontakozni?

Lényegében ezekről a kérdésekről és hasonlókról szól majd a

“Hoztam Londonból”

című előadásom, amit hamarosan Budapesten tartok. (Regisztrálj rá most itt: https://www.facebook.com/events/368400920500965/ ) – Ágoston László

“A világ ébredezik. A változás közeleg, akár tetszik nektek, akár nem!”


Videóátirat:

Greta, az első klímasztrájkod egy magányos esemény volt, valamivel több, mint egy évvel ezelőtt, és időközben szó szerint gyermekek millióinak érdeklődését… felkeltetted szerte a világon, akik most tetteket követelnek a klímaválság kapcsán.

Mi az üzeneted a mai vezetők felé?

Az az üzenetem, hogy figyelni fogunk titeket.

Rosszul van ez így. Nem is kellene itt lennem. Iskolában kellene járnom, az óceán túlfelén.

Mégis hozzánk, fiatalokhoz jöttök reményért.

Hogy merészelitek?

Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal, és még így is a szerencsések közé tartozok. Az emberek szenvednek, és sokan meghalnak. Egész ökoszisztémák omlanak össze. Egy tömeges kihalás kezdetén vagyunk, és ti csak a pénzről tudtok beszélni, meg az örökké tartó gazdasági növekedés tündérmeséjéről.

Hogy merészelitek?

[Taps]

Már több, mint 30 éve a tudomány egyértelmű volt. Hogy merészeltek továbbra is félrenézni, és idejönni, hogy azt mondjátok, hogy eleget tesztek, amikor a szükséges szakpolitikák és a megoldások még sehol sincsenek. Azt mondjátok, hogy halljátok, amit mondunk, és értitek a dolog sürgősségét, de mindegy, milyen szomorú és dühös vagyok, nem akarom elhinni. Mert ha tényleg megértenétek a helyzetet, és ennek ellenére nem cselekednétek, akkor gonoszak lennétek, és ezt nem vagyok hajlandó elhinni.

A népszerű ötlet, hogy 10 év alatt felezzük meg a kibocsátásainkat… Csupán 50% esélyt ad arra, hogy a 1,5°C-os határ alatt maradjunk, és ne kockáztassunk egy visszafordíthatatlan láncreakció elindulását, amit az ember már képtelen irányítani.

Az 50% talán számotokra elfogadható, de ezek a számok nem foglalják magukba… a billenéspontokat, a legtöbb visszacsatolási hurkot, további melegedést, amit elrejtenek a mérgező szennyezések, vagy a méltányosság és a klíma-igazságosság szempontjait.

Emellett az én generációmra hárítja azt, hogy több száz milliárd tonna szén-dioxidot vegyünk ki a légkörből, olyan technológiákkal, amiket alig ismerünk. (És rengeteg energiát igényelnek!) Szóval az “50%-os” kockázat egyszerűen elfogadhatatlan számunkra. Nekünk, akiknek együtt kell élnie a következményekkel.

Ahhoz, hogy 67% legyen az esélyünk… a 1,5°C-os globális felmelegedési határon belül maradni, – ami az IPCC szerint a legjobb kilátás – már csak 420 gigatonna CO2-t szabadna kibocsátani, legalábbis ennyi volt az érték 2018 január elsején. Ez azóta már kevesebb, mint 350 gigatonnára csökkent.

Hogy merészeltek úgy tenni, mintha meg lehetne oldani az eddigi üzletmenet mellett, valamiféle technikai megoldásokkal?

A mai kibocsátási szintek mellett… a maradék CO2 büdzsé nyolc és fél év alatt elfogy. Nem fognak ma prezentálni semmilyen megoldást vagy tervet… ezen számok alapján, mert ezek túlságosan kényelmetlenek, és még mindig nem vagytok elég érettek ezt bevallani.

Cserbenhagytok minket, de a fiatalok kezdik felismerni az árulásotokat.

A jövő generációk szeme rajtatok van, és ha úgy döntötök, hogy cserbenhagytok, azt mondom, sohasem fogunk megbocsátani.

[Taps]

Nem fogjuk hagyni, hogy megússzátok.

Itt és most van az, hogy meghúzzuk a vonalat.

A világ kezd felébredni. És változás jön, akár tetszik, akár nem.

Köszönöm.

 

Forrás: Euronews | Video: Global News

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.