Kritikusan elégtelen majdnem az egész világ

A Climate Action Tracker (CAT) egy független tudományos elemzés, amelyet két kutatószervezet készít 2009 óta az éghajlatváltozással kapcsolatos tevékenységeket nyomon követve. Követik az előrehaladást az általánosan elfogadott célkitűzés elérése felé, amely szerint a melegedést jóval 2 °C alatt kell tartani, és folytatni az erőfeszítéseket a globális felmelegedés 1,5 °C-ra történő korlátozására.

Kritikusan elégtelen majdnem az egész világ | ClimeNews - Hírportál

A Climate Action Tracker nyomon követi a kormányok éghajlatváltozással kapcsolatos fellépéseit és méri azt a globálisan elfogadott Párizsi Megállapodással szemben, amelynek célja

jóval a 2 ° C alatti melegedést tartani, és folytatni az erőfeszítéseket a melegítés 1,5 ° C-ra történő korlátozására.

Két szervezet, a Climate Analytics és a New Climate Institute együttműködésével a CAT 2009 óta nyújtja ezt a független elemzést a politikai döntéshozók számára.

Kritikusan elégtelen majdnem az egész világ | ClimeNews - HírportálA CAT számszerűsíti és értékeli az éghajlatváltozás enyhítésére vonatkozó kötelezettségvállalásokat, és felméri, hogy az országok haladnak-e ezek teljesítésében. Ezután összesíti az ország fellépését a globális szintre, meghatározva a valószínű hőmérsékleti emelkedést amit okoznak a század végére.

A térképen jól látható, hogy a teljes EU, Kanada, Ausztrália, Kazahsztán, Brazília és Peru elégtelen erőfeszítéseket mutat jelenleg. Kína, Argentína, Dél-Afrika, Japán, Indonézia és az Egyesült Arab Emirátusok rendkívül elégtelen.

Ezen országok vezetői, látszat környezetvédelmi intézkedéseken és megbeszéléseken kívül nem csináltak semmi jelentős lépést a klímaválság leküzdésével kapcsolatban.

A két nagyhatalom Oroszország és az USA, továbbá Ukrajna, Törökország és Szaúd-Arábia kritikusan elégtelen eredményeket mutat fel.

Ők azon országok vezetői akik Párizsból hazamenve nem csináltak semmit! Teljesen világos, hogy ők a saját hitelességüket tették tönkre azzal, hogy a Párizsban vállalt kötelezettségeiknek 4 év alatt nem tudtak, vagy nem akartak eleget tenni. Igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy megérett a helyzet a változtatásra. Mondjuk ki őszintén a jelenlegi döntéshozók, azok kiszolgálói, tanácsadói vagy nem teljesen épelméjűek vagy szándékosan figyelmen kívül hagyják a klímaválság következményeit, kizárólag rövidtávú hatalmon maradásukhoz szükséges erőfeszítéseket tesznek. Teljesen mindegy mit hazudik egy politikus az országa környezetvédelmi tetteinek ecsetelésével kapcsolatban, ha a tudományos mutatók mást festenek az égbekiáltó bűncselekményeikkel kapcsolatban.

Fülöp-szigetek, Etiópia, és India intézkedései előbbre mutatóak már 2 °C-on belülre. India nagyon sok a karbonkiegyenlítésekhez szükséges karbonkreditet biztosító szélfarm projekteket indított, és valósított meg, teljes átalakításban van a fosszilis energiákat égető gazdasága a megújulókra. Ezzel a minősítéssel kapcsolatos kötelezettségvállalások összhangban állnak a 2009. évi koppenhágai 2 ° C-os céllal, és ezért ezek az országok méltányos részesedési tartományába esnek, de nem teljes összhangban a Párizsi Megállapodással. Ha az összes kormányzati célérték ebben a tartományban lenne, a felmelegedést 2 ° C alatt lehetne tartani, de nem jóval alatta, és még mindig túl magas ahhoz, hogy megfeleljen a Párizsi Megállapodás 1,5 ° C-os határértékének. Sajnos ennek a civilizációnak már nem sok ideje maradt hátra a cselekvésre és ahhoz, hogy a ma 65 éves kor alatt élők végignézzék saját, és mások szenvedéseit a teljes kipusztulásig.

Kritikusan elégtelen majdnem az egész világ | ClimeNews - Hírportál

Van jó példa is. Marokkó és Gambia az a két ország a vizsgált 32 közül, akik teljesítették a párizsi célértéket a már meghozott, és betartott intézkedéseikkel. Sajnos eredményeiket beszennyezi az összes többi képmutatása.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.