A karbonsemlegesítés pénzügyi haszna

Az Ernst & Young Global Limited (EY) adatai szerint a vállalatok 61 százaléka idén többet fog költeni a klímakockázatok kezelésére, mint a tavalyi évben.

A nemzetközi tanácsadó cég szerint, átfogó karbonsemlegesítési lépések után, több mint kétszer nagyobb az esély, hogy egy vállalatnál a tervezettnél, pénzügyileg nagyobb legyen a haszon.

karbonsemleges vállalat - A karbonsemlegesítés pénzügyi haszna
Forrás: Pexels.com

Néhány klímavédelmi, karbonsemlegesítési intézkedés bevezetése nem fogja megoldani egy vállalat összes problémáját, de egy átgondolt, széles körű terv erős bázisa a megfelelő változásnak. A tapasztalatok szerint a megtérülési idők is egyre rövidülnek. A vállalatok megítélésében a korábbinál jóval nagyobb jelentőséget kap, ha éghajlatvédelmi és karbonsemleges programokban vesz részt.

A kutatás a 2022-es év második felében vizsgálta a vállalatok éghajlatvédelmi intézkedéseit, azok hatásait, eredményeit és lehetőségeit. Az EY 21 országból, 506 vállalati fenntarthatósági vezetőt kérdezett meg, eltérő iparágakból. A válaszadók több mint 1 milliárd dollár éves bevétellel rendelkező vállalatokat képviseltek.

Ennek eredménye lett az  a megállapítás, hogy tízből hét cégnek a vártnál nagyobb pénzügyi hasznot hoznak a klímavédelmi, karbonsemleges döntéseket támogató kezdeményezések. Az ellentmondás ott van, hogy a cégek nem köteleződnek el olyan mértékben a károsanyag-kibocsátás csökkentései lehetőségek mellett, ami képes lenne fordítani az éghajlatváltozás káros hatásain.

A megkérdezett vállalatok döntő része, 93 százaléka nyilvánosan elkötelezte magát az éghajlatváltozás mérséklése, a karbonsemleges változások iránt. E mellett kevesebb mint felük, mindössze 42 százalékuk tervezi a szén-dioxid-kibocsátás legalább 45 százalékos csökkentését 2030-ig. A válaszadók csekély, 11 százaléka tűzte ki célul a nettó nulla kibocsátást, vagyis a karbonsemleges működés elérését – írja a Piac és Profit, az MTI információjára hivatkozva.

A karbonsemlegesítés pénzügyi haszna
Forrás: Pexels.com

Nagyon érdekes, sokakat foglalkoztató kérdés, hogy a döntéshozókat mi ösztönzi a kibocsátáscsökkentésre és karbonsemlegesítési programokban való részvételre.

A globális vállalatok vezetőit erről is megkérdezték. A válasz tanulságos lehet vállalati mérettől függetlenül. A döntéshozók közel 60 százalékát az üzleti rugalmasság elősegítése, támogatása motiválja. A környezetvédelmi és fenntarthatósági minősítés javítása miatt valamivel kevesebben hozzák meg ezt a döntést, 57 százalékuk. Szorosan mögöttük, 56 százalékukat ösztönzi a piaci elvárásoknak való megfelelés egy-egy klímavédelmi beruházással való elköteleződés alkalmával.

A karbonsemlegesítés úgy tűnik egyre több döntéshozót foglalkoztat, de egyelőre kevesen lépnek. Így az ilyen programokban való részvétel továbbra is jelentős versenyelőnyt jelent.

Forrás: Karbonsemleges Vállalat – (MTI)


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.