Felelős társaságok

Új uniós stratégia az éghajlatváltozás hatásaihoz

A Tanács jóváhagyta az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégiát. A mai napon következtetéseket fogadott el, amelyben olyan új stratégiát hagyott jóvá, amely hosszú távú jövőképet vázol fel arra vonatkozóan, hogy az EU 2050-re az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz teljes mértékben alkalmazkodó, az éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens társadalommá váljon.

Az éghajlatváltozás nem csupán jövőbeli fenyegetés, hanem a jelenünk része is. Jobban fel kell készülnünk az általa az emberi egészségre, a természetre és a gazdaságra gyakorolt következményekre. A mai napon elfogadott következtetések megadják a kezdő lendületet a megerősített alkalmazkodási intézkedésekhez. Az új stratégia középpontjában a jobb adatok, illetve a meglévő adatok jobb felhasználása, a természetalapú megoldások előmozdítása, a pénzügyi és a gazdasági megfontolások integrálása, valamint a nemzetközi szintű fellépés fokozása áll. Az éghajlatváltozás a portugál elnökség számára az egyik legfontosabb prioritás, ezért örömünkre szolgál, hogy a Tanács a mai napon jóváhagyta az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégiát, amely a közelmúltban elfogadott európai klímarendelettel együtt segíti majd az EU-t abban, hogy az elkövetkező évtizedekben az éghajlatváltozás hatásaival szemben rezilienssé és klímasemlegessé váljon.

João Pedro Matos Fernandes, Portugália környezetvédelmi és éghajlat-politikai minisztere

A mai napon elfogadott következtetések politikai iránymutatást nyújtanak a Bizottságnak a stratégia végrehajtásához.

A Tanács támogatja, hogy az éghajlatváltozás hatásaival és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos ismeretekhez való hozzáférés és azok cseréjének javítása érdekében a stratégia középpontjában az adatok jobb gyűjtése és megosztása álljon, többek között a Climate-ADAPT-platform továbbfejlesztése révén.

Következtetéseiben a Tanács elismeri az éghajlat és a víz közötti kapcsolat fontosságát, és hangsúlyozza, hogy a természetalapú megoldások jelentős szerepet játszanak az éghajlatváltozás hatásaival szembeni reziliencia kialakításában, a biológiai sokféleség fenntartásában vagy növelésében, valamint az ökoszisztémák védelmében és helyreállításában.

A tagállamok támogatják a stratégiában megfogalmazott arra irányuló erőfeszítéseket, hogy az alkalmazkodás beépüljön a makroszintű költségvetési politikákba. A Tanács felkérte a Bizottságot, hogy a tagállamokkal konzultálva vizsgálja meg, hogy milyen módon mérhető és kezelhető az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok államháztartásra gyakorolt hatása, és dolgozzon ki olyan keretet, amely ösztönzi az éghajlatváltozás okozta kockázatok elleni biztosítás alkalmazását.

A Tanács hangsúlyozza, hogy az éghajlatváltozás hatásaival szembeni reziliencia kialakításának fontos szerepe van a Covid19-világjárvány utáni gazdasági helyreállításban. Az EU az éghajlat-politikára, ezen belül az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozóan a 2021–2027-re szóló többéves pénzügyi keretben legalább 30%-os, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében pedig legalább 37%-os kiadási célt határozott meg.

A Tanács támogatja a stratégia azon célját, hogy a Párizsi Megállapodással összhangban fokozni kell az alkalmazkodásra irányuló nemzetközi fellépést. Újólag megerősíti az EU és a tagállamok elkötelezettségét az éghajlatváltozás elleni küzdelem nemzetközi finanszírozásának további fokozása iránt, valamint támogatja az alkalmazkodással kapcsolatos globális szerepvállalás és eszmecserék megerősítését.

A mai napon elfogadott következtetések iránymutatást nyújtanak az EU alkalmazkodási közleményének az UNFCCC-hez történő, a COP26 előtti benyújtására vonatkozóan is.

Háttér és a további lépések

A Bizottság február 24-én tette közzé az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégiáról szóló közleményét. A stratégia a 2013. évi alkalmazkodási stratégiára épül, és egyike az európai zöld megállapodásban meghatározott kulcsfontosságú intézkedéseknek. Az első stratégia óta valamennyi tagállam nemzeti alkalmazkodási stratégiát vagy tervet dolgozott ki. A Climate-ADAPT-platform immáron referenciaként szolgál az alkalmazkodással kapcsolatos ismeretekhez, az alkalmazkodás szempontja pedig már érvényesül az uniós szakpolitikákban és a hosszú távú költségvetésben.

Az uniós környezetvédelmi miniszterek a márciusi nem hivatalos videokonferenciájuk alkalmával véleménycserét tartottak a stratégiáról, az áprilisban videokonferencia keretében tartott nem hivatalos elnökségi rendezvényen pedig megvitatták azt.

Forrás: Council of the EU

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

6 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago