Új uniós stratégia az éghajlatváltozás hatásaihoz

A Tanács jóváhagyta az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégiát. A mai napon következtetéseket fogadott el, amelyben olyan új stratégiát hagyott jóvá, amely hosszú távú jövőképet vázol fel arra vonatkozóan, hogy az EU 2050-re az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz teljes mértékben alkalmazkodó, az éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens társadalommá váljon.

Az éghajlatváltozás nem csupán jövőbeli fenyegetés, hanem a jelenünk része is. Jobban fel kell készülnünk az általa az emberi egészségre, a természetre és a gazdaságra gyakorolt következményekre. A mai napon elfogadott következtetések megadják a kezdő lendületet a megerősített alkalmazkodási intézkedésekhez. Az új stratégia középpontjában a jobb adatok, illetve a meglévő adatok jobb felhasználása, a természetalapú megoldások előmozdítása, a pénzügyi és a gazdasági megfontolások integrálása, valamint a nemzetközi szintű fellépés fokozása áll. Az éghajlatváltozás a portugál elnökség számára az egyik legfontosabb prioritás, ezért örömünkre szolgál, hogy a Tanács a mai napon jóváhagyta az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégiát, amely a közelmúltban elfogadott európai klímarendelettel együtt segíti majd az EU-t abban, hogy az elkövetkező évtizedekben az éghajlatváltozás hatásaival szemben rezilienssé és klímasemlegessé váljon.

João Pedro Matos Fernandes, Portugália környezetvédelmi és éghajlat-politikai minisztere

A mai napon elfogadott következtetések politikai iránymutatást nyújtanak a Bizottságnak a stratégia végrehajtásához.

A Tanács támogatja, hogy az éghajlatváltozás hatásaival és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos ismeretekhez való hozzáférés és azok cseréjének javítása érdekében a stratégia középpontjában az adatok jobb gyűjtése és megosztása álljon, többek között a Climate-ADAPT-platform továbbfejlesztése révén.

Következtetéseiben a Tanács elismeri az éghajlat és a víz közötti kapcsolat fontosságát, és hangsúlyozza, hogy a természetalapú megoldások jelentős szerepet játszanak az éghajlatváltozás hatásaival szembeni reziliencia kialakításában, a biológiai sokféleség fenntartásában vagy növelésében, valamint az ökoszisztémák védelmében és helyreállításában.

A tagállamok támogatják a stratégiában megfogalmazott arra irányuló erőfeszítéseket, hogy az alkalmazkodás beépüljön a makroszintű költségvetési politikákba. A Tanács felkérte a Bizottságot, hogy a tagállamokkal konzultálva vizsgálja meg, hogy milyen módon mérhető és kezelhető az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok államháztartásra gyakorolt hatása, és dolgozzon ki olyan keretet, amely ösztönzi az éghajlatváltozás okozta kockázatok elleni biztosítás alkalmazását.

A Tanács hangsúlyozza, hogy az éghajlatváltozás hatásaival szembeni reziliencia kialakításának fontos szerepe van a Covid19-világjárvány utáni gazdasági helyreállításban. Az EU az éghajlat-politikára, ezen belül az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozóan a 2021–2027-re szóló többéves pénzügyi keretben legalább 30%-os, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében pedig legalább 37%-os kiadási célt határozott meg.

Ratifikálta a párizsi klímamegállapodást az Európai Parlament

A Tanács támogatja a stratégia azon célját, hogy a Párizsi Megállapodással összhangban fokozni kell az alkalmazkodásra irányuló nemzetközi fellépést. Újólag megerősíti az EU és a tagállamok elkötelezettségét az éghajlatváltozás elleni küzdelem nemzetközi finanszírozásának további fokozása iránt, valamint támogatja az alkalmazkodással kapcsolatos globális szerepvállalás és eszmecserék megerősítését.

A mai napon elfogadott következtetések iránymutatást nyújtanak az EU alkalmazkodási közleményének az UNFCCC-hez történő, a COP26 előtti benyújtására vonatkozóan is.

Háttér és a további lépések

A Bizottság február 24-én tette közzé az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégiáról szóló közleményét. A stratégia a 2013. évi alkalmazkodási stratégiára épül, és egyike az európai zöld megállapodásban meghatározott kulcsfontosságú intézkedéseknek. Az első stratégia óta valamennyi tagállam nemzeti alkalmazkodási stratégiát vagy tervet dolgozott ki. A Climate-ADAPT-platform immáron referenciaként szolgál az alkalmazkodással kapcsolatos ismeretekhez, az alkalmazkodás szempontja pedig már érvényesül az uniós szakpolitikákban és a hosszú távú költségvetésben.

Az uniós környezetvédelmi miniszterek a márciusi nem hivatalos videokonferenciájuk alkalmával véleménycserét tartottak a stratégiáról, az áprilisban videokonferencia keretében tartott nem hivatalos elnökségi rendezvényen pedig megvitatták azt.

Forrás: Council of the EU

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.