Éjszaka megéri felszivattyúzni a vizet a hegy tetejére

Madeirán fel-le jár a hegyen a víz, és így mindenkinek jut energia.

A modern technológiának köszönhetően éjszaka megéri felszivattyúzni a vizet a hegy tetején található tározóba, hogy aztán, akkor hajtsák meg vele a turbinákat, amikor a legjobban kell. A projektet az EU támogatta.

Egy darabka Portugália az Atlanti-óceánban – ez Madeira. A vulkanikus szigetcsoport 660 kilométerre fekszik Afrika partjaitól. Bár a táj idilli, állandó áram és ivóvízellátást biztosítani egy ilyen zord környezetben, koránt sem egyszerű. Egy uniós projekt a klímaváltozás negatív hatásait próbálja enyhíteni. Ennek a programnak hála újulhatott meg a Socorridos vízerőmű is, amely így egész évben képes ellátni a szigetet.

A projekt teljes költsége 34.7 millió euró, melynek felét az európai kohéziós alap finanszírozta.

Az összegyűlt vizet emberi fogyasztásra és mezőgazdasági öntözésre használják, de van egy harmadik szerepe is. A víz egy részét este felszivattyúzzák a hegyre, hogy aztán nap közben újra lecsorgassák, meghajtva a turbinákat. Így nappal, amikor több áramra van szükség, a vízerőmű is be tud csatlakozni a termelésbe.

Az emberek már a középkorban is megértették milyen fontos, hogy a csapadékosabb hegyekből elszállítsák a vizet a szárazabb déli területekre. Az úgynevezett ,,levadas” egy kőből készült csatornarendszer, amelyet a 15. században kezdtek el építeni. Madeirán 2000 kilométernyi ilyen csatornát fedeztek fel.

Hála az új beruházásnak a szigeten már 33 százalékos a megújuló energiahordozók aránya. A szélerőművek biztosítanak áramot ahhoz, hogy szükség esetén vissza lehessen szivattyúzni a vizet a hegyen lévő tározóba.

Madeira déli része a legszárazabb és ezért a legkiszolgáltatottabb is. Franciscónak banánültetvénye van a környéken. Mióta a Socorridos erőművet modernizálták, ő is nyugodtabban alszik. Szárazság idején sincs mitől félnie.

,,Szezononként 18 tonna banánt termelek, és sokszor nem volt elég víz az öntözéshez, mert a banán nagyon vízigényes. A helyzet sokat javult. Az alagútból éppen az ültetvényem végébe érkezik a víz. Jobban és gyorsabban, mint valaha” – mondta boldogan.

A madeirai erőmű el is nyerte a Regiostars díjat, ami azt bizonyítja, hogy ez volt az elmúlt 15 év egyik legjobb fejlesztése, amit részben az Európai Unió támogatott.

Forrás: Aurora Velez | Euronews


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.