Categories: Klímaválság

Vészjósló képet fest az új IPCC klímajelentés

Az IPCC klímajelentés alapján senkit sem hagy majd érintetlenül a klímaváltozás – figyelmeztet az ENSZ Kormányközi Testületének legfrissebb, több, mint 2500 oldalas tanulmánya. Az eddigi legalaposabbnak tekinthető értékelés szerint a világ minden táján érezteti majd hatását az éghajlatváltozás, ami súlyosan alááshatja az élelmiszer-biztonságot és konfliktusokhoz vezethet.

Háromszáz szerző, 2600 oldal, 32 – kötet: nem lehet azt mondani, hogy felületesre sikeredett az ENSZ Kormányközi Bizottságának legújabb tanulmánya az éghajlatváltozásról az IPCC klímajelentés.

A tudósok az eddigi legborúlátóbb figyelmeztetést intézték az emberiséghez. Eszerint a klímaváltozás már most érzékelteti hatását, a jövőben pedig olyan mértékben kihathat a mezőgazdaságra, hogy az aláássa az élelmiszer-biztonságot, a szegénység elmélyüléséhez és további konfliktusokhoz vezethet.

A sarkvidéki jégsapkák olvadnak, egyre súlyosabbak az aszályok, hőhullámok és esőzések. A tengerparti településeket az emelkedő tengerszint fenyegeti a fejlett és a fejlődő országokban is és a kormányoknak több pénzt kellene befektetniük tengeri védőgátak építésébe.

A társadalmak leginkább sebezhető rétegeit kormányaik nem tudják megvédeni, mert nincsenek meg rá az eszközeik – írják a szerzők. A szegény államoknak évi 100 milliárd dollárra lenne szükségük a hatások ellensúlyozására. Érdekes módon a vezető politikusoknak szánt 48 oldalas kivonatból kihagyták ezt a számadatot több gazdag ország nyomására, amelyek bírálták a jelentés nyelvezetét.

“A klímaváltozás mindenkire kihat majd” – mondta Rajendra Pachauri a Kormányközi Bizottság elnöke a vasárnap befejezett jelentés bemutatóján Jokohamában.

A jelentés arra is utal, hogy az emberiségnek egyszerre kell foglalkoznia a klímaváltozás hatásainak kezelésével, de lépéseket kell tennie az éghajlatváltozás visszafogására is, hogy elkerülhetők legyenek a súlyosabb következmények.
A globális mezőgazdaságban esni kezdett a termények hozama, különösen a búzáé, és kétségek merülnek fel, hogy a mezőgazdaság ki tudja-e majd elégíteni a népességnövekedés miatt megugró keresletet.

“A klímaváltozás visszafogja a hozamokat, pedig az ellenkezőjére lenne szükségünk” – mondta Michael Oppenheimer, a Princeton egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

Egyes modellek szerint a trópusokon 40-60 százalékkal kevesebb halat tudnak majd kifogni és a búza mellett a kukoricatermés is csökkenhet.

Voltak szerzők, akik vitatták, hogy csak negatív hatása lehet a hőmérséklet emelkedésének a mezőgazdasági termésre, de a jelentés szerint a kedvező hatások elhanyagolhatók. Egy holland professzor mégis azt mondta, hogy visszalép a szerzők sorából, mert a tanulmány túlságosan “vészjósló”.

Szvetnik Endre, London Forrás: http://inforadio.hu

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago