Félünk az életünkért és a megélhetésünkért – indiai gazda

Indiában jó néhány éve már az enyhülést okozó monszun is késik. Helyette idén 200 millió ember életét horrorisztikusan veszélyezteti a hőség. A hőmérő szombaton, Rajasthan északnyugati részén, Churu városában 50,6C értéket ért el.

Félünk az életünkért és a megélhetésünkért - indiai gazda | ClimeNews - Hírportál

Európában korábban tartós aszály, most villámárvizek, heves viharok jelzik idén az éghajlati vészhelyzetet, addig  Észak-Indiában a hőmérséklet több helyen is meghaladta az 50 Celsius fokot. Ez a forróság életveszélyes, pár óra leforgása alatt halálos lehet, mert a szervezet már nem tudja lehűteni magát. Már mostanra számos haláleset történt. A meteorológiai intézet tisztviselői szélsőséges időjárási esemény figyelmeztetést adtak ki, mivel a „súlyos hőhullám” már harmadik napon keresztül folytatódott az északi és a középső területeken. Vasárnap és hétfőn a világ 15 legmelegebb helyéből nyolc volt Indiában és a szomszédos Pakisztánban, az El Dorado időjárás figyelő honlapja szerint.

Félünk az életünkért és a megélhetésünkért - indiai gazda | ClimeNews - Hírportál

A szélsőséges időjárási esemény egy újabb megnyilvánulása lehet az intenzív hő, mondják az indiai kutatóintézet Tudományos és Környezetvédelmi Központjának szakértői. A tudósok világszerte régóta figyelmeztetnek arra, hogy a globális felmelegedésből származó éghajlatváltozás fokozza a hőhullámokat.

Tudta? A 2017 előtti három évben India járult hozzá legnagyobb mértékben a CO2-kibocsátás növekedéséhez. Kína és India együtt a CO2-kibocsátás növekedésének közel a felét adta 2017-ben. Kutatók az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetésének nevezték a klímaváltozást.

Forrás: Independent | ClimeNews