Vészjósló képet fest az új IPCC klímajelentés

Az IPCC klímajelentés alapján senkit sem hagy majd érintetlenül a klímaváltozás – figyelmeztet az ENSZ Kormányközi Testületének legfrissebb, több, mint 2500 oldalas tanulmánya. Az eddigi legalaposabbnak tekinthető értékelés szerint a világ minden táján érezteti majd hatását az éghajlatváltozás, ami súlyosan alááshatja az élelmiszer-biztonságot és konfliktusokhoz vezethet.

Háromszáz szerző, 2600 oldal, 32 – kötet: nem lehet azt mondani, hogy felületesre sikeredett az ENSZ Kormányközi Bizottságának legújabb tanulmánya az éghajlatváltozásról az IPCC klímajelentés.

Vészjósló képet fest az új IPCC klímajelentés | ClimeNews - HírportálA tudósok az eddigi legborúlátóbb figyelmeztetést intézték az emberiséghez. Eszerint a klímaváltozás már most érzékelteti hatását, a jövőben pedig olyan mértékben kihathat a mezőgazdaságra, hogy az aláássa az élelmiszer-biztonságot, a szegénység elmélyüléséhez és további konfliktusokhoz vezethet.

A sarkvidéki jégsapkák olvadnak, egyre súlyosabbak az aszályok, hőhullámok és esőzések. A tengerparti településeket az emelkedő tengerszint fenyegeti a fejlett és a fejlődő országokban is és a kormányoknak több pénzt kellene befektetniük tengeri védőgátak építésébe.

A társadalmak leginkább sebezhető rétegeit kormányaik nem tudják megvédeni, mert nincsenek meg rá az eszközeik – írják a szerzők. A szegény államoknak évi 100 milliárd dollárra lenne szükségük a hatások ellensúlyozására. Érdekes módon a vezető politikusoknak szánt 48 oldalas kivonatból kihagyták ezt a számadatot több gazdag ország nyomására, amelyek bírálták a jelentés nyelvezetét.

“A klímaváltozás mindenkire kihat majd” – mondta Rajendra Pachauri a Kormányközi Bizottság elnöke a vasárnap befejezett jelentés bemutatóján Jokohamában.

A jelentés arra is utal, hogy az emberiségnek egyszerre kell foglalkoznia a klímaváltozás hatásainak kezelésével, de lépéseket kell tennie az éghajlatváltozás visszafogására is, hogy elkerülhetők legyenek a súlyosabb következmények.
A globális mezőgazdaságban esni kezdett a termények hozama, különösen a búzáé, és kétségek merülnek fel, hogy a mezőgazdaság ki tudja-e majd elégíteni a népességnövekedés miatt megugró keresletet.

“A klímaváltozás visszafogja a hozamokat, pedig az ellenkezőjére lenne szükségünk” – mondta Michael Oppenheimer, a Princeton egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

Egyes modellek szerint a trópusokon 40-60 százalékkal kevesebb halat tudnak majd kifogni és a búza mellett a kukoricatermés is csökkenhet.

Voltak szerzők, akik vitatták, hogy csak negatív hatása lehet a hőmérséklet emelkedésének a mezőgazdasági termésre, de a jelentés szerint a kedvező hatások elhanyagolhatók. Egy holland professzor mégis azt mondta, hogy visszalép a szerzők sorából, mert a tanulmány túlságosan “vészjósló”.

Szvetnik Endre, London Forrás: http://inforadio.hu


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.